Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Διεύρυνση» εκατέρωθεν επιδιώξεων με μοχλό τα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς

«Αντεπίθεση» ανακοινώνει το Κίεβο, νέους «στόχους» θέτει η Μόσχα

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν το Σάββατο την Οδησσό (φωτ. εκτόξευση πυραύλου από ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα)
Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν το Σάββατο την Οδησσό (φωτ. εκτόξευση πυραύλου από ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα)
Με νέες παραδόσεις εξοπλισμού μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία και «προειδοποιήσεις» πως ο πόλεμος θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με τη ρωσική εισβολή να συμπληρώνει πέντε μήνες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 270 εκατ. δολαρίων, ανεβάζοντας το σύνολο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει χορηγηθεί αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν στα 8,2 δισ. δολάρια.

Το πακέτο περιλαμβάνει 4 επιπλέον πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς HIMARS και πρόσθετα πυρομαχικά γι' αυτούς τους πολλαπλούς εκτοξευτές που είναι προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα και εκτοξεύουν πυραύλους καθοδηγούμενους από GPS, με βεληνεκές 80 χλμ., επιτρέποντας στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους που προηγουμένως ήταν εκτός εμβέλειας.

Το νέο πακέτο των ΗΠΑ περιλαμβάνει επίσης 36.000 βλήματα πυροβολικού, στρατιωτικά οχήματα κ.ά., ενώ στο πλαίσιο της πρώτης χρήσης κονδυλίων του κρατικού προγράμματος «Πρωτοβουλία Στρατιωτικής Ενίσχυσης για την Ουκρανία» (USAI), θα διατεθούν 95 εκατ. δολάρια στη στρατιωτική βιομηχανία για να παρασχεθούν στο Κίεβο έως 580 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Phoenix Ghost».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της «θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», επανέλαβε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου που επισκέφτηκε το Σάββατο το Κίεβο, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ζητώντας ξανά ακόμα περισσότερα όπλα, σε συνέντευξή του στην «Wall Street Journal» αναφέρθηκε στα συστήματα HIMARS που παρέχουν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι «μολονότι κάνουν τη διαφορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζεται η χώρα μου για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου». «Μια επιτακτική ανάγκη είναι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε χτες πως με τη χρήση των συστημάτων HIMARS έχουν καταστρέψει 50 αποθήκες πυρομαχικών των ρωσικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, ακόμη δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Ντονμπάς, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νέους «στόχους» θέτει η Μόσχα

Και ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, έχει πει πως ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου αν η Δύση συνεχίσει να εφοδιάζει το Κίεβο με τα απαραίτητα όπλα, η Ρωσία «προειδοποιεί» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι η παράδοση όπλων στην Ουκρανία - και ειδικά μεγάλου βεληνεκούς - θα έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του πολέμου και τον επαναπροσδιορισμό στόχων της Μόσχας, μεταφέροντας τη γραμμή του μετώπου πιο δυτικά.

Ετσι, αφού την προηγούμενη Τετάρτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, απείλησε επικαλούμενος τα παραπάνω ότι θα τεθούν υπό κατοχή και άλλα εδάφη και θα επεκταθούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν της περιοχής του Ντονμπάς, ο ίδιος χθες με δηλώσεις του συμπεριέλαβε στους στόχους της Μόσχας και την επιδίωξη ανατροπής της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Οπωσδήποτε θα βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να απαλλαγεί από το καθεστώς, που είναι απόλυτα αντιλαϊκό και εναντίον της ιστορίας», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός θα ζήσουν μαζί στο μέλλον. Η δήλωση αυτή συνεχίζει μια δημόσια «σκλήρυνση» των θέσεων της Μόσχας, σε αντίθεση με παλιότερες τοποθετήσεις του Κρεμλίνου ότι μια τέτοια επιδίωξη δεν περιλαμβάνεται στους στόχους της Ρωσίας.

Για επιχείρηση ανακατάληψης εδαφών στη Χερσώνα κάνει λόγο το Κίεβο

Η περιοχή της Χερσώνας, στην νότια Ουκρανία, θα έχει απελευθερωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής μέχρι τον Σεπτέμβρη, δήλωσε το Σαββατοκύριακο τοπικός Ουκρανός αξιωματούχος. Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να ανακτά εδάφη στην περιοχή, με την βοήθεια ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για ανατροπή της κατάστασης επί του πεδίου. Κατά την διάρκεια των πρόσφατων επιχειρήσεων, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αυτές που έχουν το πλεονέκτημα», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ο ουκρανικός στρατός περνάει «από την φάση της άμυνας στην αντεπίθεση».

Ο Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο, πως οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν «βήμα βήμα» στην κατεχόμενη ανατολική περιοχή της Χερσώνας.

Οι φιλορωσικές αρχές στη Χερσώνα από την πλευρά τους, ανακοινώνουν ότι συνεχίζουν κινήσεις στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για προετοιμασία πλήρους απόσυρσης του ουκρανικού νομίσματος και για προετοιμασία δημοψηφίσματος ένταξης στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ρωσική πίεση στο μέτωπο του Ντονέτσκ, με το ουκρανικό επιτελείο να ανακοινώνει χθες «μερική επιτυχία του εχθρού» στην κατεύθυνση του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου Vuhlehirska.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, πάντως, σε συνέντευξη στην «Wall Street Journal», απέρριψε τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός χωρίς ανάκτηση των χαμένων εδαφών, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα παρέτεινε τον πόλεμο, θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει τον έλεγχό της σε ουκρανικά εδάφη, θα της έδινε ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να επανεξοπλιστεί για τον επόμενο γύρο. «Πρώτα πρέπει να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη και μετά να διαπραγματευτούμε», είπε.

Και ο «βετεράνος» Αμερικανός ΥΠΕΞ, Χ. Κίσιντζερ, εμφανίζεται να παροτρύνει τώρα τόσο την κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και τις χώρες της Δύσης να μη δεχθούν την παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Κίσιντζερ, δεν θα πρέπει καν να τεθεί στο τραπέζι ζήτημα παραχώρησης εδαφών και παρότρυνε τη Δύση να είναι σαφής για το τι θα τεθεί σε συζήτηση και τι όχι σε μελλοντικές συνομιλίες.

Αντιπαράθεση για τα ρωσικά χτυπήματα στην Οδησσό

Νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν το Σάββατο την Οδησσό, μια μέρα μετά τις συμφωνίες που υπέγραψαν η Ρωσία και η Ουκρανία με τον ΟΗΕ και την Τουρκία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομή που σχετίζεται με την εξαγωγή των σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

«Το λιμάνι της Οδησσού βομβαρδίστηκε, ιδιαίτερα το σημείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εξαγωγής των σιτηρών», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό «κραυγαλέα πράξη βαρβαρότητας» που δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τη Μόσχα ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία της Παρασκευής, θέση που υιοθέτησαν ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ, ενώ η Τουρκία δήλωσε την «ανησυχία» της.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, και συγκεκριμένα ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο και αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon που προμήθευσαν το Κίεβο οι ΗΠΑ».

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών, ενώ τόνισε παράλληλα ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διασφαλίσει την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές που είναι «κρίσιμης σημασίας για τις διεθνείς αγορές».

Πάντως η Ουκρανία συνεχίζει να ετοιμάζεται για να επαναλάβει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Το υπουργείο Υποδομών δημοσίευσε την Κυριακή πρόσκληση για πλοία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε καραβάνια εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Πιβντένιι.

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι μέχρι σήμερα όλες οι πλευρές της συμφωνίας θα έχουν παρουσία στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε το πρώτο πλοίο να ξεκινήσει να κινείται μέσα σε λίγες μέρες».

«Τριγμοί» μέσα στην ΕΕ για την εξέλιξη του πολέμου

Χαρακτηριστικές των αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού άξονα για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανάλογα με τις ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου, είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη (CDU) πρωθυπουργού του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας, Μ. Κρέτσμερ, ο οποίος κάλεσε το Βερολίνο να μεσολαβήσει και να διασφαλίσει ότι «αυτός ο πόλεμος θα παγώσει». Αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη προμήθειας πρώτων υλών από τη Ρωσία, καθώς ο ενεργειακός πόλεμος και συνολικά οι κυρώσεις, πλήττουν ιδιαίτερα τις γερμανικές βιομηχανίες.

Ο γενικός γραμματέας της CDU, Μ. Τσάτζα, απέρριψε τις δηλώσεις, λέγοντας πως «δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της πλειοψηφίας της CDU» και επιπλέον «δεν έχουμε την εντύπωση ότι ο Πούτιν θέλει να διαπραγματευτεί αυτή τη στιγμή».

Αντίθετα, τις δηλώσεις Κρέτσμερ στήριξε η βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke), Ζ. Βάγκενκεχτ, αλλά και ο ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Τ. Κρουπάλα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Β. Ορμπάν, υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται «νέα στρατηγική» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού «οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν λειτουργούν». Η στρατηγική πρέπει να έχει ως στόχο την ειρήνη αντί την νίκη στον πόλεμο, δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ