Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ιστορικά επικίνδυνη για τον λαό, ιστορικά επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

«Η σημερινή μέρα, η 12η Μαΐου, κατά την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει την κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ (κατ' όνομα και μόνο αμυντική, αλλά στην πραγματικότητα πολύ - πολύ επιθετική), θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ως ένα αρνητικό ορόσημο για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συνέχισε: «Θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι η σημερινή Συμφωνία είναι ιστορική. Είναι ιστορικά επικίνδυνη για τον λαό, είναι ιστορικά επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Γι' αυτόν τον λόγο θα είναι και ιστορικές οι ευθύνες όσων ψηφίσουν αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και όσων την προετοίμασαν στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στη σημερινή Συμφωνία - έκτρωμα, την οποία ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός να προσκομίσει ως δώρο ενόψει της συνάντησής του με το Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν».

Μετατρέπετε τη χώρα σε πολεμικό προγεφύρωμα για τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του εκτρώματος, επεσήμανε ότι «με τη Συμφωνία επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Στεφανοβίκειο, αλλού, όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές, προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις προς την Ανατολική Ευρώπη, πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας και με σενάρια πολέμου, μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών. Ακόμη και ετοιμότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων προβλέπεται! Πρόκειται για υποδομές που παίζουν ήδη και θα παίξουν στο μέλλον ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις πολεμικές συγκρούσεις, που σήμερα έχουν ως επίκεντρο την Ουκρανία, αύριο μπορεί να γενικευτούν παραπέρα. (...)

Οι ΗΠΑ αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της χώρας, χώρια από αυτόν που ήδη έχουν. Ουσιαστικά όλη η χώρα μετατρέπεται σε ένα πολεμικό ορμητήριο, σε ένα πολεμικό προγεφύρωμα για τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και σε κρυφούς σχεδιασμούς, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει: «Ετοιμάζονται, ναι ή όχι, ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και μονάδες να πάρουν μέρος σε ΝΑΤΟικές αποστολές στην Ανατολική Ευρώπη; (...) Παρακάτω. Ετοιμάζεστε, ναι ή όχι, να στείλετε κι άλλο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία; (...) Γνωρίζετε, ναι ή όχι, ότι στο πλαίσιο ρωσικών ασκήσεων υπάρχουν σχέδια με πλήγματα σε ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;».

Συνειδητή επιλογή να σύρετε τον λαό στο δολοφονικό ευρωΝΑΤΟικό άρμα

Σχολιάζοντας το σαθρό επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση και άλλοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτές τους τις επιλογές, ότι «δήθεν συνιστούν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γιατί η συνδρομή στον "αμυνόμενο" - λέτε - "θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα, αν κάποια στιγμή βρεθεί η ίδια σε μια παρόμοια θέση"», υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψεύτικο, τίποτα πιο προσχηματικό, τίποτα πιο ανιστόρητο και τίποτα γελοιωδέστερο, από αυτόν τον ισχυρισμό. Η συνδρομή που εδώ και χρόνια δίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για να διεξάγουν πολέμους και επεμβάσεις σε βάρος χωρών και λαών είναι συνδρομή σε κάποιον "αμυνόμενο"; (...) Αφήστε λοιπόν τα προσχήματα και τις γελοίες δικαιολογίες. Και στην Ουκρανία είστε με το μέρος του ενός επιθετικού στρατοπέδου σε βάρος ενός άλλου, που αυτήν τη στιγμή και τα δύο στρατόπεδα διεξάγουν έναν άδικο πόλεμο, μετατρέποντας τον λαό της Ουκρανίας σε "σάκο του μποξ". Οσο για το επιχείρημά σας ότι με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η χώρα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και του τουρκικού αναθεωρητισμού, ούτε οι δικοί σας δεν σας πιστεύουν!».

Μάλιστα, θύμισε ότι το 1990 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν τη Συμφωνία για τις βάσεις, για να έρθει το 1995 το «casus belli» και ένα χρόνο μετά η κρίση των Ιμίων, ενώ το 2020 υπογράφτηκε η νέα Συμφωνία για τις βάσεις και αμέσως μετά ήρθε η κρίση με το «Ορούτς Ρέις». Ετσι και σήμερα, μετά από δυο μήνες πολέμου που οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα δουλεύουν «στο φουλ», «έχουν καταγραφεί ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις της Τουρκίας με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας - προφανώς ελληνικής - και με παρουσία Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων».

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι πρόκειται «για συνειδητή πολιτική επιλογή, να σύρετε τον λαό και τη χώρα ακόμα περισσότερο στο δολοφονικό ευρωΝΑΤΟικό άρμα, γιατί αυτό επιβάλλουν συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, ορισμένων τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου κυρίως, που μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου βρίσκουν ευκαιρίες για μπίζνες, αγορές και νέα αμύθητα κέρδη».

Κερδισμένο το κεφάλαιο, χαμένοι οι λαοί

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ενεργειακή ακρίβεια και στην εκτίναξη των τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κάνοντας λόγο για έγκλημα σε βάρος τόσο των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των ενεργειακών πηγών της χώρας, το οποίο σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε βήμα το βήμα από όλες τις κυβερνήσεις πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ήρθε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα και να επιταχύνει σχεδιασμούς που προϋπήρχαν, όπως ήταν η στρατηγική για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, δηλαδή η πλήρης ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αγαθού της Ενέργειας, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, με την απολιγνιτοποίηση, το εμπόριο ρύπων και τα «πράσινα» χαράτσια, που αύξησαν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη και απαξίωσαν μια πολύτιμη εγχώρια και φτηνή πηγή Ενέργειας.

«Αυτή η πολιτική ήταν που μετέτρεψε το φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο και τώρα, με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, το αντικαθιστά με το πανάκριβο αμερικανικό LNG, από τη μεταφορά του οποίου θα κάνουν πάλι χρυσές "κονόμες" οι Ελληνες εφοπλιστές», τόνισε, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ που δίνουν λύση στο πρόβλημα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

«Ιδού λοιπόν ποιοι είναι οι νικητές του πολέμου: Τμήματα του κεφαλαίου και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Χαμένοι είναι οι ίδιοι οι λαοί, που πληρώνουν με το αίμα τους, με τη ζωή τους, με τον ιδρώτα τους, το κόστος του πολέμου. Ανάμεσά τους και ο ελληνικός λαός, που πληρώνει το κόστος αυτών των πολιτικών, πληρώνει για τους υπέρογκους εξοπλισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, και θα αποδειχθεί ξανά αυτό, πολύ σύντομα. Και, επιπλέον, κινδυνεύει να πληρώσει ακόμη πιο ακριβά τη στρατηγική της εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια και τις σημερινές Συμφωνίες που φέρνετε στη Βουλή», επεσήμανε.

Καθαρό, χωρίς αστερίσκους το ΟΧΙ του ΚΚΕ

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Γι' αυτό και από τη μεριά του ΚΚΕ θα εισπράξετε ένα πελώριο ΟΧΙ στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Ενα καθαρό και πελώριο ΟΧΙ, χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και "ναι μεν αλλά...", όπως είναι η στάση των άλλων κομμάτων, π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού προετοίμασε τη Συμφωνία, αφού εγκαινίασε όλες τις νέες βάσεις πριν καν αυτή η Συμφωνία υπογραφεί από τη Βουλή, τώρα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και κυρίως να κρύψει από τον ελληνικό λαό ότι αυτή η Συμφωνία έχει και τη δική του σφραγίδα, αυτός την προετοίμασε (...) Να είστε σίγουροι ότι αυτό το πατριωτικό για τον ελληνικό λαό - και ταυτόχρονα διεθνιστικό για όλους τους λαούς του κόσμου, και κυρίως της περιοχής - ΟΧΙ του ΚΚΕ έχει μέσα στην κοινωνία και στον λαό, στη νεολαία, πολύ μεγαλύτερη απήχηση από την εκλογική επιρροή του Κόμματός μας (...) Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, που κρατάει ακόμα ζωντανή τη μνήμη, που νιώθει την αγωνία μας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε προοδευτικό, ανοιχτόμυαλο, σκεπτόμενο άνθρωπο της πατρίδας μας και του λέμε: Οποιος θέλει πραγματικά να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στην πλευρά του εργαζόμενου λαού μας και όχι στην πλευρά των εκμεταλλευτών του, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους, των κυβερνήσεών τους, παίρνει τη θέση του τώρα στον αγώνα που ξεδιπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, με το ΚΚΕ μπροστά, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε άδικους πολέμους.

Σήμερα, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασής του, ακόμα και με χρήση των πιο εξελιγμένων και καταστροφικών όπλων, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο:

-- Για να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες.

-- Για να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.

-- Να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται οι στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας για ΝΑΤΟικές και άλλες ασκήσεις, που αποτελούν πραγματικές "πρόβες πολέμου".

Το πανό του ΚΚΕ σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη, "ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στη συμμετοχή, ΟΧΙ στις βάσεις"», φώτισε και τίμησε την αγωνιστικότητα και περηφάνια του ελληνικού λαού.

Οπως και το αποψινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, και εδώ έξω από τη Βουλή, της Επιτροπής κατά της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και δεκάδων σωματείων, Επιτροπών Ειρήνης, μαζικών φορέων.

Ολα αυτά στέλνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα, όπως αποτυπώνεται στην ποίηση του Γ. Ρίτσου, που την έκανε τραγούδι ο Μίκης Θεοδωράκης:

Μικρός λαός και πολεμά

Δίχως σπαθιά και βόλια

Για όλου του κόσμου το ψωμί,

το φως και το τραγούδι».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org