Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!

Κατερίνη
Κατερίνη
«Η Συμφωνία τώρα ν' αποσυρθεί - έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», απαίτησαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, που πραγματοποίησε χτες το βράδυ ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Παράλληλα, δήλωσε την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας, με επόμενο σταθμό την πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη, στις 11 το πρωί από το Γ' Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα των Φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου, έδωσαν το «παρών» η ΕΔΥΕΘ, εργατικά σωματεία, σύλλογοι φοιτητών και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Χαιρέτισε η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που έστειλε ο λαός της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του στη μεγαλειώδη αντιπολεμική συναυλία της περασμένης Κυριακής, αλλά και στη μαζική παρουσία της χτεσινής συγκέντρωσης και σημείωσε: «Συνεχίζουμε μαχητικά. Εχουμε τη δύναμη και το χρέος να αναπτύξουμε την πάλη ενάντια σε αυτήν την πολιτική που στο όνομα "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας, το μόνο που κάνει είναι να αναβαθμίζει τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων και να μπλέκει τους λαούς σε άδικους πολέμους που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους».


MotionTeam

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού του ΑΠΘ κατήγγειλε τα οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους Συλλόγους και τους αγώνες τους. Και σημείωσε ότι «αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η ένταση της καταστολής συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία νέου χτυπήματος στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των παιδιών τους, της εμπλοκής της χώρας μας σε επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή μας όπως είναι και η υπογραφή της απαράδεκτης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. (...) Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους, θα "κουρελιάσουν" τα σχέδιά τους».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ. Ανέδειξε την απόφαση του λαού «να μην επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα μας σε μια απέραντη στρατιωτική βάση για τα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Να μη γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο επιτελικού σχεδιασμού, μέσω του ΝΑΤΟικού στρατηγείου που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, ενάντια στους λαούς της περιοχής, αλλά και του δικού μας. Να μη γίνει το λιμάνι της πόλης μας πέρασμα για τους στρατούς και τα όπλα τους, που μακελεύουν τους λαούς και τα παιδιά μας». Σημείωσε ότι το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στους εργαζόμενους και τους λαούς είναι αν θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τη φτώχεια, την ακρίβεια αλλά και τον μεταξύ τους αλληλοσκοτωμό για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών ή θα εξεγερθούν ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. «Ενωμένοι πρέπει να δώσουν τον κοινό αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν την εκμετάλλευση και τον πόλεμο. Ενάντια στο σύστημα, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους, τον θάνατο και την προσφυγιά. Εμείς οι λαοί έχουμε τη δύναμη, οι ιμπεριαλιστές είναι δυνατοί, όχι όμως αήττητοι», είπε.


MotionTeam

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία στο πέρασμά της σάλπισε ξεσηκωμό με το σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Η πορεία έκανε «στάση» έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «να κλείσουνε οι βάσεις - καμιά συμμετοχή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή» και απαίτησαν «η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους.

Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν επίσης σε Κατερίνη, Βέροια και Νάουσα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org