Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και συνέχεια του αποπροσανατολισμού

Αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με πλήρη αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και αποσύνδεση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, παράλληλα με κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων στην Ενέργεια, όπως είναι η έμμεση φορολογία, είναι αυτά που αποτελούν τον δρόμο για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την ενεργειακή ακρίβεια.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε χτες το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των καθετοποιημένων εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε ενεργειακές πηγές, είτε πρόκειται για ορυκτά καύσιμα είτε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ίδια στιγμή όμως έχει πολύ ακριβές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον. Για το συνολικό κόστος επιβάρυνσης του λαού από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, είπε ότι ξεπερνά τόσο τα ποσά που εμφανίζει η ΡΑΕ όσο και εκείνα που εμφανίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα το όποιο ποσό τελικά φορολογηθεί από την κυβέρνηση να αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής επιβάρυνσης. Χαρακτηριστικά, ζήτησε «όχι μόνο τα ουρανοκατέβατα κέρδη, αλλά και τα κέρδη τα κανονικά να φορολογηθούν. Η συζήτηση περιστρέφεται στο πώς υπολογίζονται τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες, οι πραγματικοί υπεύθυνοι και της ενεργειακής ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας».

Τόνισε ακόμα ότι ρίζα του προβλήματος είναι το ενεργειακό μείγμα, αφού σήμερα το 50% καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής εξαρτάται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, κάτι που έγινε «με πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων, στο όνομα της "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και στη χώρα μας, και της διαδικασίας της "πράσινης μετάβασης", με κατάργηση του λιγνίτη». Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στις εταιρείες του χώρου των ΑΠΕ, την ίδια στιγμή που οι δυνατότητες παραγωγής φτηνού ηλεκτρισμού από το υδάτινο δυναμικό της χώρας για την παραγωγή φτηνού ηλεκτρισμού αξιοποιείται ελάχιστα. Για τον ρόλο της ΡΑΕ, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες ότι πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή, η οποία δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τον λαϊκό καταναλωτή και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας. Αντίθετα, αρμοδιότητά της είναι το πώς θα προχωρήσουν ο ανταγωνισμός και η «απελευθέρωση», με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, στην αγορά Ενέργειας.

Ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση

Σε σχέση με την πολιτική απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και αντικατάστασής του από το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυρίως το αμερικανικό, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι οι τιμές ηλεκτρισμού θα παραμείνουν και την επόμενη μέρα του πολέμου απλησίαστες για τον λαό, και από τη στιγμή που το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν μπορεί να αποκαταστήσει το σύνολο των αναγκών, δεν απέκλεισε το να υπάρξουν και ελλείψεις στην ευρωενωσιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα και την κυβέρνηση είναι ψευδεπίγραφη, γιατί δεν τολμούν να ζητήσουν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς αν ζητήσουν κάτι τέτοιο «ξέρουν ότι ξηλώνουν το πουλόβερ της "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Δεν τολμάνε να ζητήσουν ούτε αυτό, και το παραπέμπουν στα δικαστήρια. Δηλαδή να δώσει λύση το δικαστήριο».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στη σχεδιασμένη αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών, για παραγωγή επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας, φτηνής για τον λαό, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να αναβαθμίσει τη θέση των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο στον σοσιαλισμό και όχι στον καπιταλισμό».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θ. Δαγούμας επέμεινε στην επιστημονική ορθότητα των υπολογισμών της «ανεξάρτητης αρχής» για τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος της Αρχής είναι εποπτικός και να ελέγχει «αν λειτουργεί ορθά ο ανταγωνισμός»... Πάντως επιβεβαίωσε ότι οι μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές ηλεκτρισμού οφείλονται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, και συγκεκριμένα στο φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου καθορίζονται από τη χρηματιστηριακή αγορά της Ολλανδίας. Οπως είπε, με τα σημερινά δεδομένα και όσο οι τιμές στην Ολλανδία παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα, δεν μπορούν να μειωθούν οι τιμές.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τραγάκης υπεραμύνθηκε της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Ενέργειας, όπως και του πορίσματος της ΡΑΕ, επαναλαμβάνοντας το κυβερνητικό επικοινωνιακό τρικ περί «φορολόγησης των υπερκερδών» των εταιρειών. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Φάμελος επέμεινε στο ζήτημα των «ουρανοκατέβατων κερδών», επιρρίπτοντας ευθύνες και στη ΡΑΕ και στην κυβέρνηση για τη μη φορολόγησή τους. Συνέχισε έτσι να ρίχνει νερό στον μύλο του αποπροσανατολισμού και της συγκάλυψης των ευθυνών τους για τη σημερινή κατάσταση, που είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, κάτι που ακόμα και το πόρισμα της ΡΑΕ σε αρκετά σημεία ομολογεί ξεκάθαρα.

Ο Χ. Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε αποκλειστικά στο πόρισμα της ΡΑΕ, αμφισβητώντας την ...εγκυρότητά του, καθώς άλλωστε είναι γνωστό ότι και το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τη στρατηγική στην Ενέργεια που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, ενώ και η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Σ. Σακοράφα, εστίασε στη ΡΑΕ και στον τρόπο λειτουργίας της, κάνοντας λόγο περί «εργαλειοποίησης του θεσμού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org