Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτακτική ανάγκη η αγωνιστική συμπόρευση

Βίβιαν Σαμούρη, αντιδήμαρχος Πατρέων

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα διαχρονικά, δυσεπίλυτα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19, η οποία επέφερε βίαιες αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ηδη βιώνουμε μια νέα οικονομική ύφεση (με αύξηση της ανεργίας, απώλεια εισοδήματος, εξάρθρωση του μικροεπιχειρείν κ.ά.), με συνέπεια την όξυνση των ανισοτήτων ή, σαφέστερα, την εγκατάσταση νέων μορφών ανισοτήτων.

Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, ως δημοτική αρχή της Πάτρας - «Λαϊκή Συσπείρωση» - δώσαμε έμφαση στην άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, με την ευρεία έννοια του όρου, ευρισκόμενοι, όπως όλοι γνωρίζουν καλά, αδιάλειπτα στο πλευρό των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, που απειλούνται να ξεσπιτωθούν διαμέσου πλειστηριασμών, που στερούνται βασικών αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα - καθώς οι ανάλγητες πολιτικές που ασκούνται, επιτρέπουν τη διακοπή της σύνδεσης ακόμη και μεσούσης της πανδημίας - που αδυνατούν να φροντίσουν τον εαυτό τους για διαφόρους λόγους, που δεν ξέρουν εάν την επόμενη μέρα θα έχουν φαγητό στο τραπέζι τους.

Επίσης, αναπτύξαμε πλέγμα δράσεων για τη φροντίδα, σε πολλαπλά επίπεδα, μειονοτήτων και περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως οι Ρομά, οι μετανάστες κ.ά.

Ανακουφίσαμε, δε, σ' αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, οικονομικά, τους ασθενέστερους συμπολίτες, το μικροεπιχειρείν και τους εμπόρους της περιοχής, μέσω ουσιαστικής μείωσης ή ακόμη και απαλλαγής τελών.

Αγωνιστήκαμε σθεναρά για την ενίσχυση του πλήρως αποδομημένου - τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων - δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο, στις μέρες μας, μετέτρεψε τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σε νοσοκομεία μιας νόσου, της COVID-19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών που πάσχουν από άλλες νόσους.

Μεταξύ άλλων, αναβαθμίσαμε δεκάδες κτιριακές δομές της Εκπαίδευσης, δημιουργήσαμε ελεύθερες ζώνες αναψυχής για τους πολίτες, παράξαμε υψηλού επιπέδου πολιτισμό, που τον απήλαυσε δωρεάν ο πατρινός λαός και όχι μόνο...

Θα αναρωτιέστε, εύλογα, γιατί προχώρησα σ' αυτόν τον σύντομο και προφανώς ελλειμματικό απολογισμό, καθώς έχουν γίνει εκατοντάδες ακόμη αξιοσημείωτα έργα στο δήμο;

Για ένα και μόνον λόγο: Για να υπενθυμίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ανθρωποκεντρικές πολιτικές που ασκήθηκαν και θα συνεχίσουν να ασκούνται στο δήμο Πατρέων, έχοντας ως απώτερο σκοπό την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν έχουν απλώς να κάνουν με ικανά και επιδέξια στελέχη, αλλά στην πλειοψηφία τους με άτομα που διαθέτουν συγκεκριμένο ιδεολογικό - πολιτικό υπόβαθρο, με μέλη ενός κόμματος που, από την ίδρυσή του έως και τις μέρες μας, αγωνίζεται για το συμφέρον των πολλών και όχι των ολίγων. Που αντιστέκεται σθεναρά στις πολιτικές που εμβυθίζουν τα λαϊκά στρώματα στην απόλυτη φτώχεια, σε εφιαλτικά αδιέξοδα.

Κύριε Κουτσούμπα, κύριε Πελετίδη, φίλες, φίλοι, ο Πατρινός ιστορικός Βασίλης Λάζαρης μας είχε προϊδεάσει εγκαίρως ότι μόνο μέσω της μαζικής αντίστασης έρχονται οι μεγάλες ανατροπές, υπό την προϋπόθεση όμως ο αγώνας να εδράζεται σε συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα, ειδάλλως θα είναι μάταιος, καθώς θα εξατμιστεί λίαν συντόμως, όπως μας διδάσκει η Ιστορία.

Η συμπόρευση, λοιπόν, με το ΚΚΕ είναι κατά τη γνώμη μου επιτακτική ανάγκη, για να υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπιστεί δυναμικά η ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει τη μορφή του κατεπείγοντος.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ