Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας σε κάθε μετερίζι για να πάρουμε πίσω ελπίδες, χαρές και το μέλλον της νέας γενιάς

Κώστας Ε. Δραγώτης, διευθυντής ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας»

Σύντροφοι, φίλοι και φίλες

Σύντροφε Γραμματέα,

Στην τελευταία επίσκεψή σου στην πόλη μας το καλοκαίρι είχαμε επισημάνει τις δραματικές ελλείψεις του ΕΣΥ, με κυρίαρχη την προβληματική αντιμετώπιση της πανδημίας, και τις προτάσεις που έκανε το υγειονομικό κίνημα.

Γιατί γνωρίζαμε ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία, και ιδιαίτερα βλέποντας το άνοιγμα της οικονομίας κατ' επιταγή μεγάλων συμφερόντων. Το επόμενο κύμα ήταν προ των πυλών. Και τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά του επονομαζόμενου 4ου κύματος, με αποκαρδιωτικά στοιχεία κρουσμάτων και κυρίως ρεκόρ θανάτων.

Αυτές οι εξελίξεις δεν ήρθαν νομοτελειακά αλλά είναι απόρροια της πολιτικής αντιμετώπισης και του γενικότερου σχεδιασμού της Υγείας, με τις μειωμένες δαπάνες του προϋπολογισμού.

-- Μέτρα χωρίς συνέχεια και στόχευση.

-- Ενημέρωση με αντιφάσεις που μπέρδευαν αντί να βοηθήσουν.

-- Ανεπαρκής σχεδιασμός εμβολιασμών.

-- Καμία οργάνωση για αποφυγή του συνωστισμού σε χώρους υπερμετάδοσης.

Και, τέλος, το ΕΣΥ με: Υποστελέχωση σε προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό), κυρίως στα τμήματα πρώτης γραμμής, που είναι οι κλινικές COVID και οι ΜΕΘ. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο, κυρίως επικουρικών, ενώ οι ανάγκες έχουν υπερδιπλασιαστεί. Μετατροπή των νοσοκομείων σε καθ' υπεροχή μίας νόσου, με επιπτώσεις σε χρόνια νοσούντες και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Στο ΓΝ Πατρών λειτουργούν 2 ΜΕΘ με 16 κλίνες, με την πρωτοτυπία ότι δεν βρίσκονται σε ενιαίο χώρο αλλά σε διαφορετικούς ορόφους και σε 5 μη επικοινωνούντες θαλάμους. Σε αυτήν την παράλογη δομή εργάζονται 7 γιατροί ενώ έπρεπε τουλάχιστον 13. Νοσηλευτές 35 ενώ έπρεπε 55, και απ' αυτούς μόνο 10 μόνιμοι. Η εξάντληση του συνόλου των εργαζομένων είναι προφανής από τη διετή, συνεχόμενη σ' αυτές τις συνθήκες εργασία, ενώ οι διοικούντες σφυρίζουν αδιάφορα. Αν αυτό δεν είναι μεσαίωνας, τι είναι; Ας μην ψάχνουμε μακριά τα αρνητικά ποσοστά νοσηρότητας.

Η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται, βλέποντας την απαξίωση της προσφοράς τους, αυξάνοντας τις ελλείψεις. Η «λύση» από τους διοικούντες; Οι μετακινήσεις σε κλινικές και νοσοκομεία, ενώ τα «εντέλλεσθε» έγιναν πάγια τακτική, εκθέτοντας συναδέλφους στους κινδύνους μετακίνησης και στην ανάθεση υπηρεσιών που δεν γνωρίζουν.

Εχουν ξεχάσει την ένταξη στα ΒΑΕ, την υπερφορολόγηση, τη μισθολογική απαξίωση.

Θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα και να ζούμε καταστάσεις όπου η προσφορά θα είναι αδύνατη πλέον. Αμεσα πρέπει να αναπτυχθεί το ΕΣΥ με αυξημένους πόρους, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Να εκσυγχρονιστούν οι ΜΕΘ με χώρους, υποδομές και επάρκεια προσωπικού.

Να επαναλειτουργήσουν οι αδρανοποιημένες μονάδες - στην Πάτρα το Νοσημάτων Θώρακα και το 409.

Συνολική επαναλειτουργία των νοσοκομείων.

Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με επίταξη μονάδων και προσωπικού.

Στοχευμένη εμβολιαστική πολιτική, με ενημέρωση από ειδικούς σε όλους τους χώρους.

Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, για να μην είναι τροχονόμος προς νοσοκομεία.

Ακόμα κι αυτές οι διεκδικήσεις δεν χαρίζονται, χρειάζεται αγώνας για την κατάκτησή τους. Σε μια περίοδο που μαστίζουν η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ακρίβεια, η αβεβαιότητα, έρχεται και η πανδημία να συμπληρώσει το θλιβερό περίγραμμα που επέλεξαν για τις ζωές μας.

Αγώνας σε κάθε μετερίζι για να πάρουμε πίσω ελπίδες, χαρές και το μέλλον της νέας γενιάς.

Για ΕΣΥ όχι μονοδιάστατο, προσβάσιμο σε όλους, με άξονες την Αγωγή Υγείας, την Πρόληψη, τις Θεραπείες, την Αποκατάσταση, που είναι προπληρωμένα δικαιώματα του λαού μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ