Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Κλιμάκωση στρατιωτικών προετοιμασιών και κινήσεις τακτικής

Σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα συσσωρεύεται μεγάλη δύναμη πυρός

Από στρατιωτικά γυμνάσια του ουκρανικού στρατού κοντά στα σύνορα με την Ρωσία
Από στρατιωτικά γυμνάσια του ουκρανικού στρατού κοντά στα σύνορα με την Ρωσία
Την ώρα που κλιμακώνονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες τόσο από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ όσο και από τη Ρωσία στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, επιχειρείται να κρατηθούν και κάποιες «γέφυρες» επικοινωνίας. Ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών στη Βιέννη, κάλεσε σε συναντήσεις στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ρωσίας για την «πρόληψη επεισοδίων». Αναφερόμενος σε πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, και του Ρώσου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι παρά την κλιμάκωση στην Ουκρανία η λογική θα επικρατήσει στη Δύση», καθώς «η ένταση αυξάνεται σκόπιμα και προσπαθούν να μας τρομάξουν» και πρόσθεσε ότι η συνάντηση «δεν μειώνει τη διαμάχη, αλλά ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Οπως τόνισε ο Γκαβρίλοφ, το Κίεβο προσπαθεί να λύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς με τους φιλορώσους αυτονομιστές με τη χρήση βίας και λαμβάνει υποστήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον ισχυρισμό ότι αυτή η υποστήριξη είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η Ρωσία, «αλλιώς θα εισβάλει στην Ουκρανία».

Υπενθύμισε τη στρατιωτική κινητικότητα γύρω από τη Ρωσία, με ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή του ουκρανικού στόλου και σχεδόν 50 αναγνωριστικές πτήσεις τη βδομάδα. «Στρατηγικά βομβαρδιστικά έρχονται τώρα από την ανατολή και τη δύση. Κατά πάσα πιθανότητα, όπλα διοχετεύονται στην Ουκρανία. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 60 εκατ. δολάρια τον Νοέμβρη και άλλα 600 εκατ. δολάρια διατέθηκαν από τις ΗΠΑ για να στηρίξουν την Ουκρανία και να παροτρύνουν άλλες χώρες να τη στηρίξουν», είπε.

«Κανείς δεν σκοπεύει να εκτοξεύσει σκοπίμως πυραύλους ή να ρίξει πυρηνικές βόμβες, αλλά μπορεί να προκύψει ένα τεχνικό σφάλμα ή ένας ανθρώπινος παράγοντας. Και τότε, όλα μπορεί να συμβούν», προειδοποίησε.

Ως απάντηση η Ρωσία διοργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, νότια της Ουκρανίας, και ξεκαθάρισε ότι οξύνει τη μαχητική ετοιμότητα των συμβατικών και πυρηνικών δυνάμεών της. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την πολεμική ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων και θα ενισχύσει τη δυναμική μη πυρηνικής αποτροπής, εξοπλίζοντας τα στρατεύματα με όπλα ακριβείας και αποτελεσματικές δυνατότητες καταστροφής.

Από την πλευρά της και η Ουκρανία ξεκίνησε χτες «ειδική επιχείρηση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με drone και στρατιωτικές ασκήσεις για αντιαρματικές και αερομεταφερόμενες μονάδες. Εχει ήδη αναπτύξει 8.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, εκφράζοντας «ανησυχία» για τη μεταναστευτική κρίση και πώς θα αξιοποιηθεί από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολέξιι Ρεζνίκοφ, επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον αυτήν τη βδομάδα, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ είχαν ανταλλάξει πληροφορίες και «εξήχθησαν τα ίδια συμπεράσματα» σχετικά με προετοιμασίες της Ρωσίας για «εισβολή» στην Ουκρανία.

«Η αντίδραση θα είναι πολύ σκληρή - και, από όσο γνωρίζω, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου προειδοποιήθηκε για αυτό απευθείας κατά την επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου των ΗΠΑ στη Ρωσία», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ