Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΓΕ
Η κοινωνία της εκμετάλλευσης γεννά τη βία στις διαπροσωπικές σχέσεις

Ανακοίνωση με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Από την εκδήλωση στο Περιστέρι
Από την εκδήλωση στο Περιστέρι
«Η κοινωνία της εκμετάλλευσης γεννά τη βία στις διαπροσωπικές σχέσεις», τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα, η ΟΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της «σε κάθε γυναίκα της βιοπάλης που είναι θύμα βίας με όποια μορφή και αν εκφράζεται αυτή», στον χώρο που εργάζεται, που ζει, που σπουδάζει, που αθλείται, που περνά τον ελεύθερο χρόνο της.

«Βία είναι το συνολικό τσάκισμα της εργασιακής, της οικογενειακής, της προσωπικής μας ζωής, είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας. Βία είναι η ανεργία, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που κάνουν τη ζωή μας λάστιχο, τα βάρη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ που πέφτουν στις πλάτες μας. Βία είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προσφυγιά. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ανθίζει η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση, οι βιασμοί, ακόμα και οι δολοφονίες γυναικών. Ταυτόχρονα αυτά είναι τα "δεσμά" που περιορίζουν τις δυνατότητες μιας γυναίκας να ξεφύγει από μία βίαιη διαπροσωπική σχέση», αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Οσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν την εργοδοτική βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά», υπογραμμίζει.


Εστιάζοντας στις απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι τον βιασμό και τις δολοφονίες, η ΟΓΕ επισημαίνει ότι αυτές είναι «το αποτέλεσμα - και όχι η αιτία - της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους».

«Η κοινωνία της εκμετάλλευσης γεννά τη βία στις διαπροσωπικές σχέσεις», ξεκαθαρίζει η ΟΓΕ και τονίζει ότι τα παραπάνω φαινόμενα «πηγάζουν από τις αξίες που "γεννά" η ίδια η φύση της σημερινής κοινωνίας: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης, που διαπερνούν και τις διαπροσωπικές, τις οικογενειακές σχέσεις. Σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται εχθρικές συμπεριφορές μεταξύ ανθρώπων που έχουν τα ίδια προβλήματα και τα ίδια συμφέροντα, ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Ετσι ξεπροβάλλει η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, η επιβολή της πειθαρχίας, της υποταγής, οι στρεβλές αντιλήψεις περί "αφοσίωσης" της συζύγου ή της συντρόφου που συνδέονται με την τάση "ιδιοκτησίας" της», σχολιάζει.

Η ΟΓΕ τάσσεται αναντίρρητα υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου που διέπει τα εγκλήματα βίας κατά των γυναικών και καταδικάζει κάθε φαινόμενο ατιμωρησίας ή προσπάθειας να πέσουν «στα μαλακά» οι δράστες. Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζει ότι «οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν από μόνες τους την ολόπλευρη προστασία των γυναικών». Ετσι, «είτε οι δολοφονίες γυναικών χαρακτηριστούν γυναικοκτονίες είτε όχι,η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει, αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, που εκτός των άλλων θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι».

«Το θάρρος, η τόλμη απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης. Η δράση στον γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η καλύτερη "ασπίδα προστασίας" της γυναίκας για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη», καταλήγει η ΟΓΕ.

Διεκδικεί:

  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς
Εκδηλώσεις από τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών

Εκδηλώσεις διοργανώνουν Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μέλη της ΟΓΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες, στις 25 Νοέμβρη.

Συζήτηση με θέμα την πολύμορφη βία κατά των γυναικών οργάνωσε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου, την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον δεκάδες γυναίκες.

Τις επόμενες μέρες σε εκδηλώσεις καλούν:

-- Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο (Θόλος).

-- Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα ΚΕΔΗΣ (1ος όροφος).

-- Η Ομάδα Γυναικών Ωρωπού την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού στο χώρο Παλαιών Φυλακών Ωρωπού.

-- Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (25ης Μαρτίου 80).

-- Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Κεραμιστών (Λεωφ. Κηφισίας 207).

Η Ομάδα Γυναικών Νάουσας (ΟΓΕ) προγραμματίζει περιοδείες στο 1ο και 2ο Λύκειο Νάουσας, στα εργοστάσια διαλογής φρούτων ΑΣΝ, ΑΣΕΠΟΠ, ΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ και τέλος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org