Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022
Εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Τις θυσίες δίχως τέλος για τον λαό στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων, είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση και με όλες τις μορφές διαχείρισης, επιβεβαίωσε χωρίς περιστροφές και με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας χτες για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οπως είπε, «η δημοσιονομική ελευθερία που μας έδωσε η πανδημία, τελειώνει» και «επανερχόμαστε από το 2023 σε έναν προϋπολογισμό με στόχους», οι οποίοι «σε κάθε περίπτωση θα έχουν πρωτογενή πλεονάσματα για τον απλούστατο λόγο, ότι για την Ελλάδα όσο το χρέος είναι αυτό που υπάρχει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα ή να έχουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτά που θα θέλαμε».

Επί της ουσίας, προδιέγραψε την επιστροφή σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, με τους οποίους ο λαός θα συνεχίσει να πληρώσει για λογαριασμό του κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των «σπασμένων» από την επεκτατική διαχείριση της κρίσης, που αύξησε περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος.

Κι όλα αυτά, όπως είπε ο υπουργός, επειδή «μία οικονομία μπορεί να στηριχτεί για μία χρονιά στην κατανάλωση, αλλά αυτό μακροχρονίως δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμο» και επομένως αυτός ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί «το πέρασμα από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση στις επενδύσεις».

Αυτό που δεν λέει βέβαια ο υπουργός είναι ότι το κεφάλαιο θα συνεχίσει να απολαμβάνει παχυλές φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις, προκειμένου να κάνει επενδύσεις σε κερδοφόρα «πράσινα» πεδία, την ώρα που ο λαός θα ματώνει για να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να πιάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους «εταίρους» οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «οι δαπάνες που μπορούμε να κάνουμε δεν είναι απεριόριστες, δεν μας έχει δώσει κανένας "ένα λευκό τσεκ επιταγών για να γράφουμε", είναι με δεδομένα, δηλαδή, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που σας είπα και θα πρέπει να κινούμαστε. Είναι ανάγκη αυτό να το βλέπουμε και όταν πάμε σε ευαίσθητες κοινωνικές δαπάνες»... Που σημαίνει προαναγγελία νέων περικοπών σε κονδύλια που αφορούν και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Ανέφερε μάλιστα με νόημα ότι «το σχέδιο που υπάρχει δημοσιονομικά το έχουν προσυπογράψει όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας», χωρίς βέβαια να διαψευστεί από τους εισηγητές των άλλων αστικών κομμάτων.

Νέες περικοπές ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες

Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση, η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε αναλυτικά στις περικοπές που γίνονται σε βάρος του λαού ανά υπουργείο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε:

Στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις αν και υπάρχει αύξηση κατά 2% για το 2022, ωστόσο δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση συντάξεων, καθώς όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων με την επιτάχυνση της εκκαθάρισης περισσότερων εκκρεμών συντάξεων. Οι συντάξεις θα συνεχίσουν δηλαδή να συμπιέζονται και επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από τις χαμηλές συντάξεις τους το χαράτσι στο ΑΚΑΓΕ υπό τη μορφή της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 398 εκατομμύρια ευρώ.

Τα επιδόματα στους ανέργους μειώνονται κατά 199 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Παιδεία για το 2022 μία αύξηση μόλις σε 181 εκατομμύρια που δεν μπορεί να καλύψει τα οξυμένα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες τις Εκπαίδευσης, όπως τα κενά σε εκπαιδευτικούς που φέτος οι προσλήψεις είναι κατά 10.000 λιγότερες. Ωστόσο, οι δαπάνες είναι μειωμένες για το προσωπικό, επιβεβαιώνοντας ότι θα διατηρηθούν τα κενά και θα γιγαντωθεί η αναπλήρωση.

Στο υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 10% το 2022. Οσον αφορά τα σχολεία, αυτό σημαίνει ότι αν δεν μείνει σε σταθερά χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των καθαριστριών, οδεύουν σε μείωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Ειδικά για την Υγεία - Πρόνοια η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 139 εκατ., όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τον Σεπτέμβρη του 2021 ήταν 962 εκατ. ευρώ, έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβρη του 2020. Αλλά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 52% της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή προδιαγράφεται το παραπέρα ξεχαρβάλωμα της δημόσιας Υγείας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.

Στον ΕΟΠΥΥ οι μειώσεις φτάνουν τα 69 εκατ., ενώ είναι αυξημένα τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Προβλέπεται μείωση των παροχών Υγείας κατά 245 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα του ΟΠΕΚΑ που αφορά τις δαπάνες για τα διάφορα προνοιακά επιδόματα, είναι μειωμένα κατά 45 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ