Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Οριακή η λειτουργία στο μοναδικό νοσοκομείο για παιδιά σε Πελοπόννησο και Δυτ. Ελλάδα

Να μετατραπεί σε σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας διεκδικούν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και σωματεία της περιοχής

Οριακή είναι η λειτουργία του «Καραμανδάνειου» Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πατρών, μοναδικού εξειδικευμένου νοσηλευτικού ιδρύματος για παθολογικά και ορθοπεδικά συμβάντα παιδιών σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Εν μέσω πανδημίας, μάλιστα, η κατάσταση χειροτερεύει. Από τις 9 Νοέμβρη, με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, η Παιδιατρική κλινική δέχεται και περιστατικά Covid-19, χωρίς όμως τα αναγκαία μέτρα, με τα κρούσματα ακόμη και στο αποψιλωμένο προσωπικό να είναι σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, το ίδιο προσωπικό εξετάζει τόσο τα περιστατικά κορονοϊού όσο και τα υπόλοιπα, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των μικρών νοσηλευομένων, κάτι για το οποίο έχει ενημερώσει η Επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων τον διοικητή του ιδρύματος.

Οι νοσηλείες γίνονται χωρίς παιδοκαρδιολόγο και παιδολοιμωξιολόγο, ειδικότητες απαραίτητες για την Covid-19, σε μη κατάλληλους θαλάμους, με περιορισμένα μέτρα προστασίας, παρά και τις εκκλήσεις των γιατρών. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι λόγω της επιβάρυνσης της κατάστασης στο νοσοκομείο, στο εξής, αν δεν καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, θα γίνονται διακομιδές μικρών ασθενών με κορονοϊό ακόμη και στην Αθήνα, αν το νοσοκομείο αναφοράς (ΠΓΝ Ρίου) δηλώνει πληρότητα, κάτι που όμως δεν είναι απίθανο, αφού και σε αυτό η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Επιπλέον, οι θάλαμοι νοσηλείας παιδιών με κορονοϊό στερούνται αρνητικής πίεσης, ΜΕΘ δεν υπάρχει και σε περίπτωση ανάγκης γίνεται διακομιδή στο ΓΠΝ Ρίου, ενώ ακόμη και τα ασανσέρ δεν χωράνε φορείο! Ολα αυτά σε ένα κτίριο όπου η παραμονή των εξεταζόμενων και των συνοδών τους στα εξωτερικά ιατρεία γίνεται σε ενιαίο χώρο, ενώ λόγω της πανδημίας αναγκάζονται να περιμένουν στο προαύλιο, χωρίς επαρκή στέγαση.

Κίνδυνος να σταματήσουν τα χειρουργεία

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Πλησιάζει η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, ενώ προσωπικό έχει βγει σε αναστολή. Το Αναισθησιολογικό τμήμα βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή συρρίκνωση αφού μέσα στους επόμενους μήνες συνταξιοδοτούνται 3 από τους 4 γιατρούς, κάτι που αναμένεται να σημάνει ως και παύση των χειρουργείων. Ο πέμπτος αναισθησιολόγος, με βάση την τακτική της κυβέρνησης και της 6ης ΥΠΕ, ανήκει σε προσωπικό άλλου νοσοκομείου, καλύπτοντας ορισμένες ανάγκες στο «Καραμανδάνειο».

Ο χειρουργικός τομέας αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά κενά τα τελευταία 3 χρόνια, εφόσον η νομοθεσία περί ειδικοτήτων αποτρέπει νέους γιατρούς να ασκούν την ειδικότητά τους σε αυτόν. Στο ορθοπεδικό τμήμα, από τα βασικά του νοσοκομείου, έχουν απομείνει 2 γιατροί, από τους 5 βάσει των οργανικών θέσεων, χωρίς να έχει δρομολογηθεί η κάλυψή τους.

Αντίστοιχα το ακτινολογικό τμήμα ενδέχεται να μην μπορεί να λειτουργήσει από το νέο έτος ούτε για απλές ακτινογραφίες αφού δεν έχει προβλεφθεί η κάλυψη της αναγκαίας θέσης ακτινοφυσικού, ενώ η τοποθέτηση του μαγνητικού τομογράφου προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Αυτά συμβαίνουν στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα για παιδιά που δέχεται περιστατικά απ' όλη την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, ακόμα και τα νησιά του νότιου Ιονίου. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσής του, το νοσοκομείο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, στερώντας από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες σοβαρές υπηρεσίες Υγείας. Η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το αφήνουν διαχρονικά υποστελεχωμένο, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει.

Με βάση τα παραπάνω, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το να υλοποιηθούν τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της πόλης, να γίνει το «Καραμανδάνειο» ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων, με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον, να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό, να διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ Παίδων και Παιδοψυχιατρική κλινική με εξειδικευμένο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org