Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απομακρύνονται οι μετανάστες, παραμένουν οι δυνάμεις καταστολής

Συνεχίστηκε και την Τρίτη το βράδυ η καταστολή από τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας κατά μεταναστών και προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα με τη Λευκορωσία και προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν καταυλισμοί μεταναστών σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, αλλά 3.000 έως 4.000 άτομα ενδέχεται να μένουν στη συνοριακή περιοχή, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής.

Ενώ ο αριθμός των μεταναστών στα σύνορα έχει μειωθεί, καθώς πολλοί στεγάζονται πλέον σε μεγάλες αποθήκες logistics στην περιοχή και οι λευκορωσικές αρχές οργανώνουν πτήσεις επαναπατρισμού, η Βαρσοβία κατήγγειλε το Μινσκ ότι «δεν είχε εγκαταλείψει τα σχέδια να χρησιμοποιήσει ως όπλο τους μετανάστες» από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, την Αφρική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, χτες επισκέφτηκε το Παρίσι, όπου είχε συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και την Παρασκευή με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο.

Παράλληλα ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής στα σύνορα των γειτονικών με τη Λευκορωσία χωρών, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στη Λιθουανία, από 1.000 έως 2.000 στρατιώτες θα υποστηρίζουν τη συνοριοφυλακή και αν χρειαστεί θα αυξηθούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων, περίπου 9.000 Λιθουανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα από τα μέσα Ιούνη. Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις της αγοράζουν περίπου 290 οχήματα 4x4 από την Ολλανδία έναντι 4,6 εκατ. ευρώ για να παρακολουθούν την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η Λιθουανία κήρυξε πριν από δύο βδομάδες κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, έστειλε περισσότερους αστυνομικούς και έδωσε περισσότερες εξουσίες στον στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ