Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν αποκλείεται συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ

«Πάντα ανοιχτός στον διάλογο» δήλωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, μετά από συνάντηση που είχε με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, με αφορμή τη λήξη της θητείας της τέλη Σεπτέμβρη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας συνάντησής του με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Τατάρ απάντησε ότι είναι πάντα ανοιχτός σε διάλογο και σε οποιαδήποτε ανεπίσημη συνάντηση για να εκφράσει τις θέσεις του με λεπτομέρειες. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε «μοντέλο Σιγκαπούρης» που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Κύπρο, για την οποία επεσήμανε ότι «έχει στρατηγική σημασία» και ότι μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο μέσα από τη συνεργασία. Επέμεινε ότι «η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και η αποδοχή ενός ισότιμου διεθνούς στάτους είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν ξανά στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία «δύο ισότιμων, κυρίαρχων κρατών, που να υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο». Επανέφερε δε κι αυτός την πρόταση της Τουρκίας να γίνει διάσκεψη για τη συνεργασία στη Μεσόγειο, με επίκεντρο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και τη συμμετοχή όλων των χωρών που «εμπλέκονται» σε αυτή (π.χ. αυτών που εκπροσωπούν ομίλους με επενδύσεις στη γειτονιά), και όχι απλά όσων βρίσκονται στην περιοχή.

Τις επόμενες βδομάδες ο Τατάρ θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας γίνονται κάθε φορά μια σειρά διμερείς και άλλες συναντήσεις.

Την ίδια στιγμή, στον τουρκικό Τύπο συνεχίζεται η αρθρογραφία για τις «πολιτικές εξομάλυνσης» διμερών σχέσεων που ακολουθεί η Τουρκία και οι οποίες αποσκοπούν σε «κέρδη για όλη την περιοχή». Με φόντο και τον πρόσφατο, δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Αιγύπτου, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε το Κάιρο «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της χώρας μας», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον υψηλό αριθμό πτήσεων που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στον όγκο του διμερούς εμπορίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, στο Μπαχρέιν η Λευκωσία συζήτησε με τους εκπροσώπους του εμιράτου το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο δίκτυο τριμερών σχημάτων συνεργασίας που λειτουργούν με χώρες της περιοχής, υπό την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ