Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Νέοι αγωγοί» και «πολλές ευκαιρίες» για τα ευρωατλαντικά σχέδια

Τον κεντρικό ρόλο που η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά στην αναμέτρηση του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα με τη Ρωσία και την Κίνα επιβεβαίωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία χτες συνέχισε την περιοδεία της με επαφές στην Κύπρο, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε σε Αθήνα αλλά και Αγκυρα, εγκαινιάζοντας εκεί τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» ΗΠΑ - Τουρκίας.

Αναδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον προτάσσει συνεργασίες που θα διασφαλίσουν «συνοχή» στο ΝΑΤΟ, με τα ανάλογα «ανταλλάγματα» που αφορούν και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή, η Νούλαντ υπογράμμισε ότι «ένα από τα ζητήματα που έφερε ενώπιόν μας αυτός ο πόλεμος (στην Ουκρανία) είναι ότι πολλές χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να διαφοροποιήσουν τους πόρους τους και να το κάνουν γρήγορα». Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η Νούλαντ πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο «υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας. Θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί». Ξεχωρίζοντας ειδικά τον ρόλο της Τουρκίας, τόνισε: «Θέλουμε να εργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου». Συνεχίζοντας, η Νούλαντ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι «είναι και προς το συμφέρον μας. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές σχέσεις».

Ενώ αναφορικά με τη στάση της γείτονος απέναντι στη Ρωσία εκτίμησε πως «η Τουρκία κατανοεί πλήρως ότι πρέπει να κόψουμε τη ροή χρημάτων που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του Πούτιν και ότι πρέπει να πληρώσει βαριά για όσα έκανε σε αυτόν τον πόλεμο. Ακόμα κι αν δεν μπορεί (η Τουρκία) να συμμετάσχει στις κυρώσεις, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική για να μη μετατραπεί σε μια δεξαμενή βρώμικου χρήματος των ολιγαρχών επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Βλέπω μια καλή κατανόηση από την κυβέρνηση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους».

Τέλος, για τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» που δημιούργησαν ΗΠΑ και Τουρκία, είπε ότι «το καλύτερο χαρακτηριστικό αυτού του νέου μηχανισμού είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα συζήτησης όλων των θεμάτων σε ένα ενιαίο σχήμα». Εξέφρασε δε αισιοδοξία και για τη διμερή συνεργασία πάνω στο θέμα των «S-400».

Στην Κύπρο η Νούλαντ αναμενόταν να συναντήσει τόσο τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, όσο και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο περιθώριο της ανακοίνωσης αποστολής δεύτερου κυπριακού πακέτου «ανθρωπιστικής βοήθειας» προς την Ουκρανία, είπε πως «το Κυπριακό δεν μπορεί να τεθεί στο περιθώριο τέτοιων μεγάλων τεκτονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, επομένως ερμηνεύω την επίσκεψη της κυρίας Νούλαντ ως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ». Αναφορικά με τη στάση της Κύπρου απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι «όφειλε και πρέπει να συνταχθεί με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Θεωρούμε πως δεν είχαμε δικαίωμα να προβούμε σε τέτοιου είδους ενέργεια η οποία θα παρεμπόδιζε τους εταίρους μας από το να λάβουν αποφάσεις».

Σημειωτέον, ρεπορτάζ για επαφές που έχει τις τελευταίες βδομάδες ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Κόλιν Στιούαρτ, αναφέρουν πως στο επίκεντρό τους βρίσκονται οι όροι μιας πιθανής «άρσης της απομόνωσης» του ψευδοκράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ