Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Νέα Στρατηγική Αντίληψη» για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν
Με την Ουκρανία στο επίκεντρο, όπως και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς του σήμερα και του αύριο, συνεδριάζουν από χτες και μέχρι σήμερα οι ΥΠΕΞ των 30 κρατών του ΝΑΤΟ.

Η «Νέα Στρατηγική Αντίληψη», δηλαδή η προσαρμογή της λυκοσυμμαχίας «στη νέα πραγματικότητα ασφάλειας» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την άνοδο της Κίνας, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, «θα είναι ο οδικός χάρτης για το ΝΑΤΟ», είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ. «Πώς να αντιμετωπίσουμε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο και πώς να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε όλους τους συμμάχους».

«Στη Στρατηγική Αντίληψη πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες στην ασφάλεια από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, τη μεταβαλλόμενη παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, τις συνέπειες ασφαλείας μιας πολύ ισχυρότερης Κίνας και τις προκλήσεις που επιβάλλουν η Ρωσία και η Κίνα στη διεθνή τάξη δημοκρατικών αξιών που βασίζεται σε κανόνες», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ πριν την έναρξη της συνόδου.

Επίσης οι ΥΠΕΞ θα καθορίσουν τη στρατηγική του ΝΑΤΟ για τον κυβερνοχώρο, τις υβριδικές επιθέσεις, την τρομοκρατία και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.

Υπογραμμίζοντας δε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι εδώ και πολλούς μήνες οι «σύμμαχοι» συμμετέχουν με εκπαίδευση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και με εξοπλισμό, «που έχει κάνει τη διαφορά στο πεδίο».

«Από την εισβολή, οι Σύμμαχοι έχουν εντείνει την υποστήριξή τους. Περιμένω επίσης ότι οι ΥΠΕΞ, όταν συναντηθούν σήμερα και αύριο (σ.σ. χτες και σήμερα), θα συζητήσουν πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία», με αντιαρματικά, αντιαεροπορικά ή συστήματα αεράμυνας, αλλά και διαφορετικά είδη προηγμένων οπλικών συστημάτων.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δρομολογούν μόνιμες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη

Στα σχέδια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις σε χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, κόντρα στις προειδοποιήσεις της Ρωσίας, αναφέρθηκε ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μ. Μίλι.

Οπως είπε, θα υποστήριζε τη δημιουργία μόνιμων βάσεων, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να εναλλάσσονται μέσω αυτών των βάσεων, χωρίς να επιβαρυνθούν με το κόστος της μετακόμισης των οικογενειών, της ίδρυσης σχολείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται όταν μια μόνιμη βάση των ΗΠΑ εγκαθίσταται στο εξωτερικό.

«Πιστεύω ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, ειδικά εκείνοι στη Βαλτική, στην Πολωνία, στη Ρουμανία ή αλλού, είναι πολύ πρόθυμοι να δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις», είπε ο Mίλι.

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να συζητά με ποιο τρόπο θα πρέπει να ενισχύσει τη μόνιμη παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη και «αν το ΝΑΤΟ κρίνει ότι είναι σκόπιμο να αλλάξει το αποτύπωμά του, τότε σίγουρα θα είμαστε μέρος αυτού», είπε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν.

Στο μεταξύ, με το «βλέμμα» στις μελλοντικές συγκρούσεις, η ΕΕ αυξάνει την ετοιμότητά της απέναντι σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές (ΧΒΡΠ).

Η Κομισιόν δημιουργεί στρατηγικά αποθέματα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU, ύψους 540,5 εκατ. ευρώ, που θα αποτελούνται από εξοπλισμό και φάρμακα, εμβόλια και άλλα θεραπευτικά μέσα για τη θεραπεία ασθενών που εκτίθενται σε παράγοντες έκτακτης ανάγκης ΧΒΡΠ, καθώς και από αποθεματικό του rescEU για την απολύμανση, για την παροχή εξοπλισμού απολύμανσης και ειδικών ομάδων απόκρισης. Ως άμεσο πρώτο βήμα η ΕΕ έχει κινητοποιήσει το ιατρικό της απόθεμα του rescEU για την προμήθεια δισκίων ιωδιούχου καλίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανθρώπων από τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας. Ηδη σχεδόν 3 εκατομμύρια δισκία ιωδίου έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ