Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
Στο επίκεντρο οι ανακατατάξεις στα Ενεργειακά

Τις ανακατατάξεις στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, όπως επιταχύνονται μετά και το Ουκρανικό, περιέγραψαν μια σειρά παράγοντες, μιλώντας χτες στο Φόρουμ των Δελφών. Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κ. Σίμσον, τόνισε ότι η ΕΕ, τα κράτη - μέλη, αλλά και χώρες όπως Ουκρανία και Μολδαβία, αναζητούν εναλλακτικούς παρόχους εναγωνίως για να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο, με ορίζοντα και τον αμέσως επόμενο χειμώνα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η ΕΕ μπορεί να αντικαταστήσει μέσα στο 2022 τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ήδη, στο 1/3 αυτών που παρέχει η χώρα στα κράτη - μέλη της Ενωσης. Ανέφερε πως υπάρχει ήδη απόφαση από την Κομισιόν να μειώνονται οι χρόνοι αδειοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν να παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις στον τομέα της Ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι αν γίνει σύντομα αυτό, στην πορεία οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειάζονται πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και κάλεσε τους πολίτες της ΕΕ να κάνουν ...οικονομία στην Ενέργεια που καταναλώνουν.

Για επερχόμενο και αυξανόμενο κίνδυνο που ακολουθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μίλησε ο Πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Sefik Dzaferovic. Για το λόγο αυτόν κάλεσε την ΕΕ να διαχειριστεί τη λεγόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση ως γεωπολιτική στρατηγική. Ζήτησε μάλιστα από την ΕΕ να θέσει την υποψηφιότητα προς ένταξη για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η κίνηση αυτή, δήλωσε ο ίδιος, θα αποτελέσει απάντηση και σε διχαστικές και διασπαστικές τάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την ίδια περιοχή, και βλέποντας ως συγκολλητική ύλη, τάχα, τις μπίζνες του κεφαλαίου, αυτές δηλαδή που πυροδοτούν τους ανταγωνισμούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Νουρεντίνι αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειακά σχέδια που μπορούν να «τρέξουν» από κοινού οι δυο (ή και περισσότερες) χώρες, όπως διασυνδετήριοι αγωγοί, υποδομές αποθήκευσης ή ΑΠΕ. Προέταξε και αυτός την απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο, καλώντας Ελλάδα, Βουλγαρία «και άλλες γειτονικές χώρες», μαζί με τη δική του κυβέρνηση, να στήσουν περιφερειακά αντί για εθνικά ενεργειακά σχέδια, τα οποία βέβαια οπωσδήποτε απαιτούν και διευθετήσεις, όπως αυτή των «Πρεσπών»...

Την ίδια ώρα, ο Martin Wolf, αρθρογράφος των «Financial Times», έλεγε ότι «αυξάνονται οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή. Φοβάμαι ότι πρέπει να ζούμε με την πραγματικότητα του πολέμου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πιθανότητα χρήσης ακραίων όπλων, ακόμα και πυρηνικών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ