Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες και επισκέψεις...

Στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, μια σειρά από διεργασίες και επισκέψεις στη χώρα μας έρχονται να επιβεβαιώσουν το βάθος της ελληνικής εμπλοκής στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που μετατρέπει τον λαό σε στόχο. Η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η επίσκεψη Νούλαντ, που συνέπεσαν, δεν είναι καθόλου άσχετα μεταξύ τους, αφού στο μενού και των δυο βρίσκονταν τα ζητήματα της Ενέργειας, υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία και των ευρωατλαντικών σχεδίων για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο που πουλιέται στην Ευρώπη.

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος αυτού του σχεδιασμού, θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες ψηφίστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο λεγόμενος «νόμος Μενέντεζ», που προβλέπει μεταξύ άλλων την «αναβάθμιση» του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ) από «φόρουμ» σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση», «ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του» και συγκεκριμένα «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας».

Ο νόμος περιελάμβανε επίσης το ζήτημα της επέκτασης της Συμφωνίας για τις Βάσεις - όπως και έγινε λίγους μήνες μετά - αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την αντικατάσταση των ρωσικών αμυντικών συστημάτων που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με αμερικανικά, το οποίο - όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρωθυπουργός - «προχωράει» τώρα με αφορμή την Ουκρανία.

Πώς παρουσιάστηκαν όλα αυτά από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, οι οποίοι μάλιστα υποδέχτηκαν πριν από μερικές βδομάδες «μετά βαΐων και κλάδων» τον Μενέντεζ στη χώρα μας; Ως «αναβάθμιση» της Ελλάδας στον γεωπολιτικό - ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ως «ασπίδα» απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Το παραμύθι τους βέβαια ήταν «καμένο» από χέρι, για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς την εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Και κατέρρευσε με πάταγο τώρα που η Νούλαντ ανακοίνωσε τα εγκαίνια του «Στρατηγικού Μηχανισμού» ΗΠΑ - Τουρκίας, λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας και με τη βούλα τον βαρύνοντα ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά και γεωπολιτικά ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Γι' αυτό η επίσκεψη Νούλαντ, σε συνάρτηση με την τριμερή, συνδέεται από πολλούς με επικείμενες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, αν και το περιεχόμενό τους κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα «μυρίζει» επιτάχυνση των επικίνδυνων διευθετήσεων, με «βασικό πιάτο» τη «συνεκμετάλλευση» στα ...ΝΑΤΟικά εδάφη και ύδατα της ΝΑ Μεσογείου, και γι' αυτό θα πρέπει ο λαός να επαγρυπνά.


Τ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ