Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Παρατεταμένη σύγκρουση, νέες μόνιμες βάσεις και ασταμάτητες «ροές» εξοπλισμών προαναγγέλλουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Copyright 2022 The Associated

Με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο τη σύγκρουση στην Ουκρανία να κλιμακώνεται καθημερινά σε στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο, επιβεβαιώνεται η νέα φάση όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μια γενικευμένη σύγκρουση παραμένει σταθερά στο «τραπέζι», με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κάνουν λόγο για μια «παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία που θα διαρκέσει ακόμη και χρόνια και προετοιμάζονται για διαρκή στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και διατήρηση και επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες της Δύσης για τα πτώματα που εντοπίστηκαν στην Μπούκα, αλλά και συνολικά περί εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας, πυροδοτούν νέες εντάσεις και νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.

Μια πολύ παρατεταμένη σύγκρουση που θα διαρκέσει χρόνια

Ο κόσμος γίνεται πιο ασταθής και αυξάνεται η πιθανότητα μιας σημαντικής διεθνούς σύγκρουσης, τόνισαν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μ. Μίλι, και ο υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, μιλώντας προχτές στην Επιτροπή Αμυνας του Κογκρέσου.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε δύο παγκόσμιες δυνάμεις: Την Κίνα και τη Ρωσία, η καθεμία με σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες και που οι δύο σκοπεύουν να αλλάξουν ριζικά τους κανόνες που βασίζονται στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη», υπογράμμισε ο Μίλι. «Εισερχόμαστε σε έναν κόσμο που γίνεται πιο ασταθής και η πιθανότητα σημαντικής διεθνούς σύγκρουσης αυξάνεται, δεν μειώνεται».

«Νομίζω πως αυτή θα είναι πολύ παρατεταμένη σύρραξη και ότι θα διαρκέσει χρόνια», πρόσθεσε. Εξάλλου, «το NATO, οι ΗΠΑ, όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι που υποστηρίζουν την Ουκρανία, και η ίδια η Ουκρανία, θα συνεχίσουν» την πολεμική προσπάθεια «για αρκετό καιρό» ακόμη, είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η Δύση δεν στοχεύει σε άμεση αποκλιμάκωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, από τις Βρυξέλλες, όπου συναντιούνται οι ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια».

Συνεχής ροή προηγμένων εξοπλισμών - Εκπαίδευση Ουκρανών και εντός των ΗΠΑ

Κατά την ακρόαση Μίλι και Οστιν στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι βουλευτές και των δύο κομμάτων εστίασαν στα όπλα που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία, ρωτώντας αν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να ζητά εξοπλισμό.

«Εχει περάσει από το μυαλό σας το ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει την Ουκρανία εξαιτίας όσων κάναμε εμείς και οι σύμμαχοί μας;», επισήμανε ο Λ. Οστιν, απαντώντας σε νύξεις πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιο αποφασιστικά τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, αξίας 100 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν... με τις σχετικές ανακοινώσεις «πρόσθετης βοήθειας» να έχουν γίνει πλέον σχεδόν καθημερινές.

Πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους "Javelin", που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζ. Κέρμπι.

Εξάλλου, ομάδα Ουκρανών στρατιωτών, που βρίσκονταν στις ΗΠΑ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκπαιδεύονται στη χρήση των drones Switchblade - αποκαλούμενα drones «καμικάζι» - που προμηθεύει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ο δε Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε πως οι ΗΠΑ εκπαίδευαν στη χρήση όπλων Ουκρανούς στρατιώτες εκτός της χώρας τους και ορισμένοι «εκπαιδεύονται εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η Ουκρανία θα συνεχίσει να προμηθεύεται όπλα και η πίεση στη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσω κυρώσεων», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να μην κερδίσει ο Πούτιν αυτόν τον πόλεμο». Σχετικά με τα όπλα, πρόκειται για «οτιδήποτε έχει νόημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στις συγκεκριμένες συνθήκες». Διευκρίνισε ότι οι νέες παραδόσεις θα αφορούν όπλα που βρίσκονται στις αποθήκες των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και συστήματα που μπορούν να αποκτηθούν άμεσα από την αγορά εξοπλισμών. Επανέλαβε πάντως ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο.

Η Τουρκία εξήγαγε στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022 - δηλαδή και κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής - σχεδόν 30 φορές περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Αυτήν την περίοδο η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία στρατιωτικά προϊόντα αξίας 59,1 εκατ. δολαρίων, σε σύγκριση με 1,9 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, δείχνουν τα δεδομένα από την Ενωση Τούρκων Εξαγωγέων, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Bayraktar TB2» με οπλισμό ενώ στις 27 Γενάρη είχε παραγγείλει άλλα 16, που παραδόθηκαν αρχές Μάρτη.

Μόσχα και Πεκίνο καταγγέλλουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, τα δεκάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούκα (προάστιο του Κιέβου) μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς και άλλες αντίστοιχες καταγγελίες της Δύσης και της Ουκρανίας, παραμένουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, θέτοντας πρόσθετα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης με νέες κυρώσεις στη Ρωσία, νέες αποστολές εξοπλισμών στην Ουκρανία.

Οι εικόνες των πτωμάτων στην Μπούκα σκηνοθετήθηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, επισήμανε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας συνεχίζονται, «αλλά είναι πολύ πιο δύσκολες από το επιθυμητό. Θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο από την ουκρανική πλευρά» και «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας».

Το Κρεμλίνο επανέφερε την εκτίμηση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι κάθε φορά που διαφαίνεται ελπίδα για «κάποια πρόοδο, έστω και μικρή» στις διαπραγματεύσεις, «κάποια εμπόδια εμφανίζονται ξαφνικά». Ως παράδειγμα ανέφερε την κατάσταση στην Μπούκα, προσθέτοντας ότι τέτοιες συνθήκες «είναι ικανές να διαταράξουν τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Αντίστοιχες αιχμές κατά των ΗΠΑ, ότι υποσκάπτουν τη διαπραγματευτική διαδικασία και «είναι έτοιμες να επιδεινώσουν τις εντάσεις Ρωσίας - Ουκρανίας και να δημιουργήσουν εμπόδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες», αφήνει και η Κίνα, όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο στους «Global Times». Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί το περιστατικό στην Μπούκα για να πυροδοτήσει ένταση στις διαπραγματεύσεις, τονίζει το άρθρο.

«Οι κατηγορίες θα πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα» και «χρειάζεται αυτοσυγκράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», επισήμανε εξάλλου ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφορικά με τις καταγγελίες για την Μπούκα.

«Εάν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ειλικρινά για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης (...) θα πρέπει να σταματήσουν να κουνούν το ρόπαλο των κυρώσεων», πρόσθεσε. Εξάλλου, «οι ΗΠΑ επωφελούνται από το χάος», ενώ «οι κυρώσεις δεν θα επαναφέρουν την ειρήνη και την ασφάλεια», κατέληξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, είχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, ζητώντας του να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο Ορμπαν έχει προσκαλέσει τον Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουγγαρία, που θα διεξαχθούν με τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Γαλλίας καθώς και με τον Γερμανό καγκελάριο, δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου. Οπως είπε, η απάντηση του Πούτιν ήταν «θετική», αλλά υπό προϋποθέσεις.

Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος έδειξε να σκληραίνει τη στάση της χώρας του σχετικά με το ενδεχόμενο καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας, λέγοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί «μείζονα παραχώρηση στον επιτιθέμενο». Πρόσθεσε ότι το καθεστώς εγγυήσεων ασφάλειας για την Ουκρανία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη στις διαπραγματεύσεις. «Προφανώς συζητούμε για αυτό, αλλά με την απαραίτητη εμπιστευτικότητα - τόσο με την Ουκρανία όσο και με όσους άλλους εμπλέκονται», είπε ο Σολτς.

Κυρώσεις με φόντο τα εγκλήματα πολέμου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ζήτησε χτες «μια πραγματικά αμερόληπτη, ανεξάρτητη έρευνα» για το «τερατώδες σκηνικό» στην Μπούκα. Υπενθύμισε «διάφορες πρόσφατες έρευνες», όπου η Ρωσία δεν εκπροσωπήθηκε και «τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε ως ανεξάρτητες σε καμία περίπτωση».

Βασικό επιχείρημα της Ρωσίας είναι ότι τα στρατεύματά της αποχώρησαν από την περιοχή στις 30 Μάρτη και οι σχετικές καταγγελίες της Ουκρανίας έγιναν μόνο αφού πέρασαν 4 μέρες. Νωρίτερα, ήδη από τις 31 Μάρτη, ο δήμαρχος της Μπούκα δήλωσε σε βίντεο πως δεν υπάρχουν πια εκεί Ρώσοι στρατιώτες και η πόλη απελευθερώθηκε, χωρίς να αναφέρει τίποτα για εκατοντάδες σκοτωμένους αμάχους που πυροβολήθηκαν στον δρόμο με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία επιμένει πως οι ΗΠΑ «πρέπει να δώσουν εκτεταμένες εξηγήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες των βιολογικών εργαστηρίων» που διατηρούσαν στην Ουκρανία, τόνισε χτες ο Πεσκόφ.

«Ανεξάρτητη έρευνα», με στόχο να «εντοπιστούν» οι υπεύθυνοι και «να λογοδοτήσουν», ζήτησε χτες και η Τουρκία, σχετικά με τις «εικόνες σφαγής» από την Μπούκα και το Ιρπίν κοντά στο Κίεβο. Η Τουρκία παίζει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας και έχει δηλώσει ανοιχτή στο ενδεχόμενο να περιληφθεί στις «εγγυήτριες δυνάμεις» για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση - και ανεξάρτητα από το τι πραγματικά έχει συμβεί - το ζήτημα των «εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία» εξακολουθεί να «δουλεύεται» από την Ουκρανία και τη Δύση.

Ανακοινώνοντας κυρώσεις που ήδη βρίσκονταν «στα σκαριά» και σε συζητήσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, ο Λευκός Οίκος τις παρουσίασε «εν μέρει ως απάντηση για την Μπούκα». Τα νέα μέτρα, συντονισμένα μεταξύ της Ουάσιγκτον, του G7 και της ΕΕ, θα στοχεύουν σε ρωσικές τράπεζες και αξιωματούχους και θα απαγορεύουν τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία (βλ. περισσότερα στη σελ. 12).

«Ο στόχος είναι να τους αναγκάσουμε (σ.σ. τους επιχειρηματικούς ομίλους) να κάνουν μια επιλογή, να εξαντλήσουμε τους πόρους που έχει ο Πούτιν για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Οι φρικαλεότητες στην Μπούκα μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε ο Λευκός Οίκος, δίνοντας μια «γεύση» για όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν.

Οι σκηνές από την Μπούκα και άλλες περιοχές της Ουκρανίας «δεν είναι μακριά από μια γενοκτονία», δήλωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, χρησιμοποιώντας έναν όρο που προτάσσει συνεχώς ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ενώ αποφεύγουν άλλοι δυτικοί ηγέτες. Ο ισχυρισμός της γενοκτονίας έχει πολύπλοκο νομικό βάρος, την ώρα που διεξάγονται έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διεθνής κοινότητα, η Βρετανία στην πρώτη γραμμή, θα κινηθεί και πάλι συντονισμένα για να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις και τιμωρίες στο καθεστώς του Πούτιν», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωσαν ότι περισσότερα από 4.400 περιστατικά ερευνώνται. Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε πως «η Ρωσία θα λογοδοτήσει για την Μπούκα στη Χάγη». Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ - προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας - αγνοούνται, έπειτα από 35 μέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης.

Στο Κίεβο, τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, και 167 σπίτια χτυπήθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η διοίκηση της πόλης, ενώ σύμφωνα με τον Ζελένσκι πάνω από 167 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου.

Συνεχίζονται οι μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Στον απόηχο των καταγγελιών για την Μπούκα και με επικλήσεις για κατασκοπευτικές ή βλαπτικές της εθνικής ασφάλειας δραστηριότητες, συνεχίζονται οι μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής έχουν απελαθεί εκατοντάδες. Χτες και η Ελλάδα ανακοίνωσε την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών (βλ. σελ. 28).

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες, παρά τις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλ. Γκρούσκο, επισημαίνοντας πως με τις απελάσεις οι ευρωπαϊκές χώρες ζημιώνουν τα δικά τους συμφέροντα.

Σχολιάζοντας δηλώσεις από τη Δύση για πιθανό αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, ο Ρώσος υφυπουργός προειδοποίησε τη Δύση «να μην παίζει παιγνίδια γύρω από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ», γιατί θα είναι «σαν να παίζει με τη φωτιά».

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ουκρανίας για τις προσβλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του σχετικά με τη στάση της Βουδαπέστης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ενταση των μαχών στα ανατολικά

Στο πεδίο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δηλώσει πως επικεντρώνονται στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς», σε μια από τις κυριότερες γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία εντείνονται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και τα εκατέρωθεν χτυπήματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση μέσα και γύρω από το χωριό Κρανσοπίλια, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί από το Ιζιούμ - πόλη που κατέλαβαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις - στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν από τους αμάχους να φύγουν, ενώ οι αρχές της περιφέρειας του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν πέντε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παρότρυναν τους κατοίκους να φύγουν «όσο είναι ασφαλές».

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Λουγκάνσκ (LITS) Ουκρανοί εθνικιστές, υποχωρώντας από την πόλη Ρουμπέζνογιε, ανατίναξαν δεξαμενές με χημικά, κατά πάσα πιθανότητα με νιτρικό οξύ, φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Οι κρατικοί Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν «θύματα» αφού τρεις πύραυλοι έπληξαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και ράγες.

Ενας χώρος αποθήκευσης πετρελαίου και ένα εργοστάσιο κοντά στο Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν από τον ρωσικό στρατό στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, όμως δεν υπήρξαν θύματα, ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε προχτές βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις «θα απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», που εξακολουθούν να ελέγχουν ορισμένα σημεία της, ενώ πρότεινε στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πόλη, όμως αυτές αρνήθηκαν. Χτες μερικές εκατοντάδες άμαχοι κατάφεραν να διαφύγουν από τη Μαριούπολη με δικά τους μέσα.

Πολλές εκρήξεις σε τρία νοσοκομεία στην πόλη Μικολάιφ κατήγγειλαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Παράλληλα, συνεχίζονται ρωσικοί βομβαρδισμοί σε άλλες περιοχές. Εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης περίπου 70 χλμ. μακριά από τη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε πυραυλικό χτύπημα σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Οτσάκιβ (μεταξύ Μικολάιφ και Οδησσού), αναφέροντας ότι χρησιμοποιούνταν και ως βάση μισθοφόρων.

Η Ρωσία ανέφερε επίσης χτες πως συνοριοφύλακες στην περιφέρεια Κουρσκ στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκαν την Τρίτη πυρά από την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει πλέον ολοκληρώσει την αποχώρηση των δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο και πιστεύεται ότι επισκευάζει τον εξοπλισμό και επανεφοδιάζει τους στρατιώτες της για ανασύνταξή τους, ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ