Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Πράσινες» ευκαιρίες για τους ομίλους της Ενέργειας

Τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ενός «έργου - σύμβολο για την "πράσινη μετάβαση"», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, έγιναν χτες, με την ταυτόχρονη ανακοίνωση, από τον ίδιο, μέτρων για την αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από λιγνίτη τα επόμενα δύο χρόνια. Κάτι που αναδεικνύει αφενός μεν την απίστευτη υποκρισία περί φιλοπεριβαλλοντικού προσανατολισμού, αφετέρου τα αδιέξοδα που γεννούν οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που εκδηλώνονται και πάνω στο έδαφος του τομέα της Ενέργειας. Επιβεβαιώνοντας ξανά πως ο όποιος σχεδιασμός γίνεται με σταθερό κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ οι συνέπειες πέφτουν βαριές στον λαό βυθίζοντάς τον στην ενεργειακή φτώχεια.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει στοχοπροσηλωμένη στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει το σχετικό νομικό πλαίσιο για τον νέο τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας και σε θαλάσσιες περιοχές. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ και τη χωροθέτηση. Εκανε για άλλη μια φορά σαφές ότι η «πράσινη μετάβαση» θα είναι το πιο ασφαλές πεδίο για κερδοφορία των επενδυτών, ξεκαθαρίζοντας ότι «στα πλαίσια όλων των κινήτρων τα οποία δρομολογούνται από όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι πια εξαιρετικά ελκυστικό για έναν επενδυτή να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει παραγωγική δραστηριότητα στην Δυτική Μακεδονία». Επιπλέον, εξήγγειλε πως ο νέος κλιματικός νόμος θα περιλαμβάνει μεγάλες ευκαιρίες για τους επιχειρηματικούς ομίλους από την «πράσινη μετάβαση».

Για άλλη μια φορά απέδωσε τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη διεθνή κατάσταση και επανέλαβε την πολιτική της ενεργειακής εξάρτησης, με προμήθεια υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι - εφόσον χρειαστεί - να προσθέσουμε μία νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα». Δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Σχετικά με το λεγόμενο σχέδιο της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε τα χιλιοειπωμένα για τα «ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ», τα οποία, δήθεν, στηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις και που επί της ουσίας χρηματοδοτούν την ανεργία, την οποία προκαλεί η «πράσινη πολιτική» της ΕΕ στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές, με προγράμματα κατάρτισης, μισής δουλειάς κ.λπ. Μίλησε επίσης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία, όπως είπε, μειώνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, σε μια περίοδο που λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τριπλάσια και τετραπλάσια τιμολόγια σε σχέση με πέρσι - που και τότε ήταν αυξημένα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά - επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα «πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, για την ενιαία προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου και για τον καθορισμό μιας ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου» κ.λπ. Πρόκειται φυσικά για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην ΕΕ, οι οποίες εκτός του ότι δεν έχουν γίνει αποδεκτές, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Να σημειώσουμε ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη έχει εγκατεστημένη ισχύ 203 MWh και δυνατότητα παραγωγής 350 GWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο. Το συγκρότημα αποτελείται από 18 επιμέρους πάρκα, εσωτερικό οδικό δίκτυο μήκους 4,5 χιλιομέτρων, έναν υποσταθμό υψηλής τάσης και 13,3 χλμ. γραμμών μεταφοράς ισχύος υψηλής τάσης. Η εταιρεία διαχείρισης και λειτουργίας για να ρίξει σκόνη στα μάτια των τοπικών παραγωγών αναφέρει ότι μέρος της έκτασής του, συνολικά 4.400 στρεμμάτων, θα επιστραφεί στον τοπικό πρωτογενή τομέα ώστε να αξιοποιηθεί για κτηνοτροφία, αν και η ουσία είναι ότι ακόμη ένα τεράστιο κομμάτι γης υψηλής παραγωγικότητας αποσπάται από την πρωτογενή παραγωγή για να «φυτευτούν» φωτοβολταϊκά.

Εξάλλου, σήμερα, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας η επίτροπος Ενέργειας, K. Σίμσον, συνοδεία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης και νέας πλωτής πλατφόρμας αποθήκευσης ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ