Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαπιστευτήρια ΣΥΡΙΖΑ στην Νούλαντ

Ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Καλπαδάκης, ανέλαβε να καταθέσει τα διαπιστευτήρια της Κουμουνδούρου στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία συναντήθηκε χτες και συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης υπερασπίστηκε την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης, που άλλωστε θεμελιώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και η οποία, την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται, με εμφανείς κινδύνους γενίκευσής του, έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και στόχο. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε ενίσχυσή της «σε αμοιβαία επωφελή βάση». Το παζάρι δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τα ανταλλάγματα για την εγχώρια αστική τάξη ή, στη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ, «η αναβάθμιση των σχέσεων πρέπει να ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή και όχι να εντάσσεται στη λογική να καταστεί "προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς", και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις απέναντι σε τουρκικές επιθετικές ενέργειες».

Ο Β. Καλπαδάκης εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του στην προώθηση νέων επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, μιλώντας για «σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές και με προοπτική την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, καθώς και το γεγονός ότι η παγκόσμια αποσταθεροποίηση καθιστά αυτόν τον διάλογο ακόμα πιο σημαντικό». Θυμίζουμε άλλωστε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρός του στη Βουλή, που μετά από συνάντηση και με τον Αμερικανό πρέσβη «έδινε την πάσα» στον πρωθυπουργό για να ανακοινώσει τη συνάντηση με τον Ερντογάν, προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διεργασίες, στο πλαίσιο και της θωράκισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή απέναντι σε Ρωσία και Κίνα.

Εξ ου και χτες ο Καλπαδάκης διαβεβαίωσε για την ευθυγράμμιση του ΣΥΡΙΖΑ στη στάση απέναντι στη Ρωσία, εκφράζοντας «τη στήριξή του σε ισχυρές και στοχευμένες κυρώσεις», στο όνομα του να ανοίξει τάχα «ο δρόμος για τη διπλωματία και την ειρήνη», την ώρα που αυτές είναι ενταγμένες στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται και πληρώνουν και έτσι οι λαοί, ανάμεσά τους και ο ελληνικός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ