Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Κοινό το όραμα των άλλων κομμάτων για τον «ενεργειακό - διαμετακομιστικό κόμβο»

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια, για τις ταυτόσημες θέσεις - αν και με «παραλλαγές» - που ανέπτυξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, σχετικά με την «ανάπτυξη της Θράκης». Τα όσα αναφέρθηκαν ήταν απτή επιβεβαίωση της κοινής αφετηρίας τους, που εστιάζει στην ανάγκη να «τρέξουν» οι στρατηγικοί στόχοι που θέτει η αστική τάξη για την ανάδειξη της Θράκης σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, προκειμένου να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας έτσι με αξιώσεις το δικό της μερτικό από τη λεία των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του πολέμου.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης, παρουσιάζοντας τους άξονες του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή, ανέφερε ότι πρώτος είναι η ανάδειξη της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης σε «σταυροδρόμι συνδυασμένων μεταφορών», με ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, διασύνδεση με τη «σιδηροδρομική Εγνατία», που θα συνδέεται με το λιμάνι της Καβάλας, αναβάθμιση των διασυνοριακών συνδέσεων κ.ο.κ., προκειμένου να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο.

Επόμενος άξονας, συνέχισε, είναι η Θράκη ως «εγγυητής ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ». Οπως εξήγησε, «ο νότιος ευρωπαϊκός ενεργειακός διάδρομος, που διέρχεται από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP και σε λίγο από τον κάθετο IGP, συνδυαστικά με τις δύο νέες πλωτές εξέδρες αεριοποίησης και αποθήκευσης αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την προώθηση της υποθαλάσσιας αποθήκευσης αερίου στην Καβάλα», «συμβάλλουν στην πλήρη εφαρμογή της διεθνούς αρχής ενεργειακής ασφάλειας», ώστε να προωθηθεί η «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία. Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι θρακικές υποδομές, σε συνεργασία με τον έτοιμο και ισχυρό ελληνικό εφοπλισμό, μπορούν να ανοίξουν επάνω από δώδεκα αγορές προέλευσης της ενέργειας, καθιστώντας την περιοχή μας εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, και σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά κίνητρα να την εξελίξουν σε ιδανικό διεθνή επενδυτικό προορισμό».

«Δικό μας πρόγραμμα», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως πολιτικές που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις σημερινές προτεραιότητες της κυβέρνησης η εισηγήτριά του, Αν. Γκαρά, λέγοντας ότι αυτές προέβλεπαν «την αναβάθμιση της Θράκης σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, κάτι το οποίο επικαιροποιείται, είναι αναγκαίο με τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή».

Λέγοντας με δικά της λόγια το όραμα της αστικής τάξης, ανέφερε ότι «οι παγκόσμιες εξελίξεις επιτάσσουν να αναδειχθεί η περιοχή ως ένας πυλώνας σταθερότητας και συνανάπτυξης της κοινωνίας αλλά και συνανάπτυξης με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες».

Μπαίνοντας παραπέρα στο «ψητό», ανέφερε ότι «κομβικός για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής είναι ο ρόλος του λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθώς απαιτείται η αναβάθμιση του εμπορικού του χαρακτήρα και των υποδομών, αλλά και η ένταξή του στους μεγάλους άξονες μεταφοράς και στα διευρωπαϊκά δίκτυα». Οσο για τη «συναίνεση» που δεν δίνει τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι αυτό έχει να κάνει με το μοντέλο ιδιωτικοποίησης, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσει τις «υποπαραχωρήσεις» σε ιδιώτες αντί για την απευθείας ιδιωτικοποίηση, δηλαδή «δεν είναι Γιάννης - είναι Γιαννάκης», που λέει και ο λαός.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν γαργάρα ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί και σε στρατιωτικό κόμβο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχες προτάσεις για το πώς η Θράκη θα «αναπτυχθεί» σύμφωνα με τα όσα προκρίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι διατύπωσαν και τα άλλα αστικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ