Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των νησιωτών από την ακρίβεια!

Από εξόρμηση δυνάμεων του ΚΚΕ για την ακρίβεια
Από εξόρμηση δυνάμεων του ΚΚΕ για την ακρίβεια
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των νησιωτών από την ακρίβεια ζητά με ανακοίνωσή της η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως οι μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τους άλλους λογαριασμούς, στα καύσιμα, στα τρόφιμα δυσκολεύουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών σε όλη τη χώρα, αλλά οι συνέπειες είναι ακόμα βαρύτερες για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και μικρούς επιχειρηματίες των νησιών, λόγω και του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων.

«Από τη μια η ακρίβεια και από την άλλη οι μειώσεις μισθών, η ανεργία, οι περικοπές συντάξεων, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους και η βαριά φορολογία έχουν ως αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν αποδεχόμαστε την ανέχεια. Τώρα σε όλα τα νησιά πρέπει μαζί, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, να υψώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε:

-- Καμιά αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα. Να μειωθούν δραστικά οι τιμές, να καταργηθούν οι υπέρογκοι παλιοί και νέοι φόροι που επιβάλλουν για τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών που εγκαθιστούν σχεδόν παντού ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας το περιβάλλον των νησιών, ενώ παράγουν πανάκριβο ρεύμα.

-- Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, στο 50%, για όλα τα νησιά, τον οποίο κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για πλήρη επαναφορά του.

-- Δραστική μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα κατά 50% και του κόστους μεταφοράς προϊόντων. Το λεγόμενο "μεταφορικό ισοδύναμο" δεν αρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων ετών. Είναι προκλητικό την ώρα που νησιώτες και επισκέπτες πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια, που τα νησιά έχουν τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στις υποδομές, οι κυβερνήσεις να χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους εφοπλιστές, στις αεροπορικές εταιρείες, στη "Fraport", που της έχουν εκχωρήσει τα μεγάλα αεροδρόμια.

-- Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- Αμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων προς την εφορία.

-- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα προστασίας για τους ανέργους».

Η ακρίβεια δεν είναι «φυσικό φαινόμενο»

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ακόμα πως το ακριβό ρεύμα για τον λαό οφείλεται: «Στην "απελευθέρωση" της Ενέργειας και στην "πράσινη ανάπτυξη" που προωθεί η ΕΕ και για την οποία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ μαλώνουν ποιος θα την υλοποιήσει ταχύτερα, υποκρινόμενοι ότι αυτό αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ο σκοπός τους είναι να ανοίξουν νέα πεδία υψηλής κερδοφορίας στα μονοπώλια. Στο ότι ο καθορισμός των τιμών του ρεύματος γίνεται από τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια, που πολεμούν μεταξύ τους για να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της "πίτας" και επιβάλλουν υψηλότερες τιμές για να αρπάξουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση. Στις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως πρόσφατα του ΔΕΔΔΗΕ.

Η "ακρίβεια" δεν προκύπτει από λάθος χειρισμούς. Οφείλεται στη συνολική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να συσσωρεύονται κέρδη, νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή, τα εκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών και κρατικών πόρων, που τα πληρώνει ο λαός, κατευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς.

Αυτό είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι να παράγουν όλο και περισσότερα, για να "απολαμβάνουν" όλο και λιγότερα.

Απέναντι σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο η δύναμή μας είναι η συλλογική διεκδίκηση και πάλη, που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων.

Ναι! Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και να δώσει λύση. Να ανοίξει τον δρόμο ανάπτυξης όπου στο επίκεντρο θα έχει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με την εργατική εξουσία, που προτείνει το ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πείρα του λαού της περιοχής να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ!(2023-05-18 00:00:00.0)
Τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν δυσβάσταχτα βάρη και στην κρίση και στην ανάπτυξη(2022-01-14 00:00:00.0)
Πρόκληση για τους νησιώτες οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια(2021-12-30 00:00:00.0)
Προετοιμάζει το πλαίσιο για την ενίσχυση των εφοπλιστών(2021-09-15 00:00:00.0)
Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά(2020-06-19 00:00:00.0)
Κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου(2018-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ