Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Να αποσυρθεί απαίτησε το ΚΚΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο που διαμορφώνει το «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "ΑΡΓΟΣ" και λοιπές διατάξεις υπουργείου Εσωτερικών», του οποίου οι αντιδραστικές ρυθμίσεις, που «βλέπουν» τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για την επιχειρηματική δράση, εξακολουθούν να προκαλούν θύελλα αντιδράσεων από τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και μαζικούς φορείς που απαιτούν την απόσυρσή του.

Το αίτημα αυτό, δηλαδή την απόσυρση του νομοσχεδίου, μετέφερε και χτες κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. «Εμείς επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο. Ζητάμε την απόσυρσή του και συντασσόμαστε με την πλειοψηφία των φορέων που διατύπωσαν όντως τις σοβαρές επιφυλάξεις ο καθένας φυσικά με το σκεπτικό του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ανάδειξε ξανά ότι με τα όσα προωθεί το νομοσχέδιο «λέμε ξανά ότι με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα οδηγούνται στην προώθηση της ανάθεσης των υποχρεώσεων των δήμων σε τρίτους (ΜΚΟ, ιδιώτες κτηνιάτρους, άλλους ιδιώτες και λοιπά) που ούτως ή άλλως προβλέπεται από το νομοσχέδιο. Αφήνουν ανοιχτό το πεδίο στην επιχειρηματική δράση γύρω από τη διαχείριση αυτών των θεμάτων, ενώ η ανεπαρκής χρηματοδότηση οδηγεί και σε επιβάρυνση των δημοτών στη λογική της ανταποδοτικότητας, με αύξηση, δηλαδή, των δημοτικών τελών». Επισήμανε ακόμα ότι προωθείται ο μόνιμος εγκλεισμός των αδέσποτων σε κυνοκομεία, καταφύγια ουσιαστικά όπου θα συστήνονται από ιδιώτες κ.ά.

Καταδίκασε τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο όσον αφορά τους κηδεμόνες των δεσποζόμενων ζώων, τονίζοντας πως μια λαϊκή οικογένεια θα κληθεί να καταβάλει πάνω από 200 ευρώ για στείρωση και τοποθέτηση «τσιπ» και 150 ευρώ για DNA, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους που έχουν τα σκυλιά ως ζώα εργασίας.

Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε ως απαράδεκτο το άρθρο 49 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι οι ΟΤΑ για να πάρουν δάνειο αρκεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή του Νομικού Προσώπου, όταν μέχρι τώρα απαιτούνταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα ενισχυμένη. «Επαναλαμβάνεται, ως καθεστώς πλέον, για την κυβέρνησή σας, για την κυβέρνηση της ΝΔ, να είναι δεσμευτικές για το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι πολιτικό και το πλέον αποφασιστικό όργανο, αποφάσεις ενός εκτελεστικού οργάνου, όπως είναι η οικονομική επιτροπή, για δήμους και Περιφέρειες. Το θεωρούμε απαράδεκτο», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ανέφερε ότι, τάχα, σλόγκαν της κυβέρνησης είναι «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο» και πως σε αυτό κάνει ένα βήμα μπροστά. Οσο για το άρθρο 49, είπε ότι «θα πρέπει να δώσουμε μία διέξοδο σε έργα που ωφελούν τους δημότες και τα οποία θα μπορούσαν να είναι όμηροι μιας αέναης μικροπολιτικής ατζέντας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε λάβρος κατά του νομοσχεδίου, ωστόσο κρύβοντας και εδώ ότι πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική που φέρει τη σφραγίδα και της ΕΕ (εξάλλου διατάξεις φέρουν τη σφραγίδα κατευθύνσεων και Οδηγιών της ΕΕ), η εισηγήτριά του Π. Πούλου είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «ένα ακόμα παράδειγμα κακής νομοθέτησης από την κυβέρνησή σας». Αντίστοιχη ήταν η κριτική και των άλλων αστικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org