Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να βάλει στο στόχαστρο το αστικό κράτος για να μην πηγαίνει από τον Αννα στον Καϊάφα

Με συγκέντρωση στην Ελεούσα και επίσκεψη σε βιομηχανίες της περιοχής συνεχίστηκε το πολιτικό άνοιγμα

Στιγμιότυπο από την πολιτική συγκέντρωση στην Ελεούσα Ιωαννίνων
Στιγμιότυπο από την πολιτική συγκέντρωση στην Ελεούσα Ιωαννίνων
Με μια μαζική συγκέντρωση τη Δευτέρα το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα του δήμου Ζίτσας και επίσκεψη την Τρίτη σε βιομηχανίες της περιοχής έδωσε συνέχεια στο πολιτικό της άνοιγμα η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.

Ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του στην Ελεούσα, ανάμεσα στα διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας, επικεντρώθηκε στις σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής και όλης της Ελλάδας από τη «χιονοστιβάδα» επενδύσεων σε ΑΠΕ που επιδοτούνται προκλητικά με 6,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τις μονάδες καύσης βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, βιοαερίου στη ΒΙΠΕ και τις ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη κερδισμένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μόνο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεσμεύονται 4.300 στρέμματα - μόνο στη Ζίτσα 2.500 στρέμματα - με κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά το μικρόκλιμα της περιοχής από την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας.

Από την άλλη, όπως επεσήμανε ο Θ. Παφίλης, «θα υπάρξει βίαιη εκτόπιση αγροτών και των κτηνοτρόφων, σε πολλές περιπτώσεις θα σταματήσει η παραγωγική διαδικασία, θα μετατοπιστούν σε όλο και πιο ορεινές περιοχές, που σημαίνει αυξημένο κόστος παραγωγής. Τα βοσκοτόπια, οι καλλιέργειες θα μειωθούν αντικειμενικά, θα υποβαθμιστούν τα προϊόντα, άρα έχουμε κίνδυνο ξεκληρίσματος και καταστροφής παραγωγικών δυνατοτήτων για το συμφέρον των μεγάλων επιχειρηματιών». Διευκρίνισε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι δωρεάν, θα αυξήσουν το κρατικό χρέος που πάλι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει.

Στον αντίλογο ότι θα έχουμε φθηνό ρεύμα αναφέρθηκε σε «παραμύθια» που οι σημερινές αυξήσεις 50% στα τιμολόγια του ρεύματος αποκαλύπτουν, τονίζοντας πως οι δήθεν παροχές προς τον λαό που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα, ενώ παράλληλα αποκρύβουν πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα ο ομιλητής διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στις ΑΠΕ και την εξέλιξη, τονίζοντας ότι μπορούν να ενταχθούν συμπληρωματικά «μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό που θα αξιοποιήσει τον λιγνίτη, τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το νερό», επισημαίνοντας ότι όλα «αυτά χρειάζονται άλλη εξουσία για να γίνουν».

Στην ομιλία υπήρξαν αναφορές και για άλλες πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούνται, όπως οι δασικοί χάρτες που βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή, ενώ με τη φορολογική εξομοίωση του τσίπουρου με τα άλλα αλκοολούχα ποτά καθίσταται απαγορευτική η απόσταξη για τους μικρούς παραγωγούς που αναγκάζονται να παραδώσουν την παραγωγή τους στα μεγάλα εμφιαλωτήρια. «Τα τονίζουμε όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει αλλού καλή και αλλού κακή πολιτική», τόνισε ο ομιλητής, ξεχωρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Οπως τόνισε, ο λαός, αξιοποιώντας και αυτή την αρνητική πείρα, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο του αγώνα του συνολικά αυτό το αντιλαϊκό κράτος και όχι να «πηγαίνει από τον Αννα στον Καϊάφα για να τον σταυρώσουν όλοι τους».

Την Τρίτη, κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής τον Θ. Παφίλη επισκέφτηκε το πτηνοσφαγείο της «Νιτσιάκος ΑΕΒΕ» στη ΒΙΠΕ και το εργοστάσιο εμφιάλωσης της «Χήτος ΑΕΒΕ» στην Κρανούλα Ιωαννίνων. Στη συζήτηση με τους εργάτες που με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον άκουσαν τις θέσεις του ΚΚΕ για την επικαιρότητα, επισημάνθηκε ότι ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη με τα 10ωρα και τη γενίκευση της ευέλικτης εργασίας αποτελεί ένα από τα 13 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη μια απόδειξη πως δεν μπορούν οι εργάτες με την εργοδοσία να έχουν κοινά συμφέροντα. Παράλληλα, αναδείχτηκαν η ανάγκη οργάνωσης στα σωματεία, στο χώρο δουλειάς ως η μόνη ρεαλιστική απάντηση στη διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, και η ανάγκη της προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org