Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προαναγγελία νέου κύματος ακρίβειας στη λαϊκή κατανάλωση

Μία ακόμη προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, που για τον μήνα Ιούλη κατέγραψε αύξηση 21,2%. Ουσιαστικά πρόκειται για τον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό, ενώ οι εγχώριοι βιομήχανοι, αλλά και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου, στον έναν ή στον άλλο βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 21,2% τον Ιούλη 2021, σε σύγκριση με τον Ιούλη 2020, οφείλεται στις ανατιμήσεις κατά 33,7% από χώρες εκτός Ευρωζώνης, έναντι ανατιμήσεων 3,2% από τις χώρες της Ευρωζώνης. Πρωτοστατούν μεταξύ άλλων οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια με 61,5%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων με 23,2%, στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων με 7% κ.ά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία - μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά - με μήνα αναφοράς τον Ιούνη 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιούνη 2020, παρουσίασε αύξηση 12,6%. Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 23,8%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 6,7%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 4,3% κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι η εκτίναξη της ακρίβειας στην τελική λαϊκή κατανάλωση αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ο επίσημος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,9% τον Αύγουστο (από 1,4% τον Ιούλη) σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Μάλιστα οι ανατιμήσεις αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας. Μεταξύ άλλων, στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» έφτασαν σε 3%, στην ομάδα «Στέγαση» σε 4,4% και στην ομάδα «Μεταφορές» σε 6,7%.

Εξάλλου, με αφορμή τις προβλέψεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης «Moody's Analytics» ότι «το αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 8,2% το 2021 και 5,1% το 2022», ξεσάλωσαν κυβερνητικά στελέχη και αστικά ΜΜΕ, που πανηγύριζαν κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη που ξεπερνά τις προσδοκίες». Μόνο που οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στιγμή που τους εργαζόμενους και τον λαό περιμένουν αντεργατικές ανατροπές - με εμβληματικό το έκτρωμα Χατζηδάκη για τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του δικαιώματος στην απεργία - και αντιλαϊκά μέτρα, ενεργειακή φτώχεια, καθώς επίσης νέα «πράσινα» χαράτσια, ανατιμήσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις πλάτες του λαού τα «σπασμένα» της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων(1/9/2021)
Σε ασφυκτικό κλοιό από ανατιμήσεις και 25 δισ. χαράτσια μέχρι το τέλος του χρόνου(13/8/2021)
Αποκλιμάκωση κατά 0,7% τον Ιούλη(7/8/2014)
Σε κατρακύλα και το Μάη(21/7/2010)
Εκρηξη κερδοσκοπίας τον Αύγουστο(23/9/2006)
Στο 5,1% ο επίσημος τιμάριθμος(7/8/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org