Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ»
Υπό το βλέμμα των Αμερικανών η αναχώρηση για το «στόμα του λύκου»

Η πυροβολαρχία λίγο πριν από την αναχώρηση για τον Περσικό

Eurokinissi

Η πυροβολαρχία λίγο πριν από την αναχώρηση για τον Περσικό
Υπό το βλέμμα Αμερικανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε χτες στην αεροπορική βάση Τανάγρας η τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας», καθώς η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες, στέλνει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα και στο «στόμα του λύκου» των ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό φεύγουν για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Κατά πληροφορίες, μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία θα συμμετάσχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, μεταβαίνει εκεί - σε περιοχή κοντά στο Ριάντ - κλιμάκιο άνω των 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αυτά σε άλλη μια «βρωμοδουλειά» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, κι ενώ μεθαύριο Παρασκευή ξεκινά στην Αθήνα το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που συνιστά και την ύπατη στρατιωτική αρχή της, με την παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας της, και με το «μενού» να περιλαμβάνει τις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και την αναδιάταξη δυνάμεων που κάνουν σε όλη την περιοχή, όπως και τη στρατιωτική εξειδίκευση των νέων «στρατηγικής σημασίας» αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ στις πρόσφατες Συνόδους του, κυρίως της πρωτοβουλίας «ΝΑΤΟ 2030», την επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία.

Αναπόσπαστο στοιχείο της δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Εξάλλου, όπως αναφέρεται αρμοδίως από το ΓΕΕΘΑ, η συγκρότηση της λεγόμενης «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» και η διάθεση της Πυροβολαρχίας «για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας "Integrated Air and Missile Defence Concept" (IAMD Concept)», ή αλλιώς «Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας».

Σημειωτέον, η IAMD είναι βασικό στοιχείο της δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Διόλου τυχαία, στις σχετικές «κατευθυντήριες» γραμμές, όπως διαχέονται αρμοδίως, το λεγόμενο NATO IAMD προβάλλεται ως «μια ουσιαστική, συνεχής αποστολή σε καιρό ειρήνης, κρίσης και σύγκρουσης, η οποία διαφυλάσσει και προστατεύει το έδαφος της Συμμαχίας, τους πληθυσμούς και τις δυνάμεις ενάντια σε αεροπορικές και πυραυλικές απειλές και επιθέσεις». Παραπέρα, το ΝΑΤΟ IAMD «στοχεύει να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ μέσω του συντονισμού, του ελέγχου και της εκμετάλλευσης του εναέριου τομέα. Ενσωματώνει όλα τα μέτρα που συμβάλλουν στην αποτροπή οποιασδήποτε αεροπορικής και πυραυλικής απειλής ή στην ακύρωση ή μείωση της αποτελεσματικότητας της εχθρικής αεροπορικής δράσης». Επίσης, «το ΝΑΤΟ IAMD στοχεύει να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα των αεροπορικών και πυραυλικών απειλών από αέρος, στη στεριά ή στη θάλασσα. Η αποστολή διεξάγεται σε μια προσέγγιση 360 μοιρών για την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις».

Τονίζεται, εξάλλου, πως «τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε περαιτέρω την αποστολή του IAMD για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ευέλικτο και προσαρμοστικό, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες και προκλητικές αεροπορικές και πυραυλικές απειλές που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, που κυμαίνονται από απλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) έως εξελιγμένους υπερηχητικούς πυραύλους».

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ IAMD υλοποιείται μέσω του λεγόμενου Ολοκληρωμένου ΝΑΤΟικού Αεροπορικού και Πυραυλικού Αμυντικού Συστήματος (NATINAMDS), ενός δικτύου διασυνδεδεμένων εθνικών και ΝΑΤΟικών συστημάτων που αποτελείται από αισθητήρες, στοιχεία χειρισμού και ελέγχου και οπλικά συστήματα. Το NATINAMDS υπάγεται στην εξουσία του ανώτατου συμμαχικού διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ.

«Ενεργή στρατιωτική διπλωματία» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η τελετή αναχώρησης έγινε υπό τα βλέμματα του επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Μπέργκερ (ως εκπρόσωπος του πρέσβη Τζ. Πάιατ), και του αεροπορικού ακολούθου Αμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα, σμηνάρχου Κρίστοφερ Μπάρμπερ.

Με πρόδηλη ικανοποίηση άκουσαν, εξάλλου, την ομιλία του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, που έσπευσε να τονίσει την «ιδιαίτερη χαρά» και «ικανοποίησή» του για την αναχώρηση της ΠΒΚ. Τόνισε δε πως «η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχει εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και στρατηγική αξία...» και πως η κυβέρνηση κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για (...) να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας», βάζοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα.

Σημείωσε, εξάλλου, αποτυπώνοντας την ένταση της επιθετικότητας της αστικής τάξης, ότι η κυβέρνηση «ασκεί πολύ ενεργή στρατιωτική διπλωματία έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας», στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Θύμισε ότι τον περασμένο Απρίλη υπογράφτηκε στο Ριάντ η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αναφορικά με το καθεστώς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και βάσει αυτής γίνεται η συγκρότηση της δύναμης που στέλνεται εκεί ώστε, όπως τόνισε, «να ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας της φίλης Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια».

Επισήμανε στα στελέχη που μετακινούνται στη Σαουδική Αραβία ότι θα εκπροσωπούν εκεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, «συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων, στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

«Παράλληλα, μέσω της παρουσίας σας εκεί, σφυρηλατούμε νέους, ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου (...) προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε, αναφερόμενος βασικά στα συμφέροντα γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που αναζητούν ένα καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής.

Για την αποστολή τους δε σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία του πλανήτη, για να υπηρετήσουν άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική βρωμοδουλειά, επιχείρησε να τους χρυσώσει το χάπι λέγοντάς τους ότι για να «αμειφθούν όπως πρέπει», «διπλασιάστηκε το ποσοστό που είχε αρχικά προβλεφθεί της αμοιβής σε σχέση με το 100%».

Και στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι υπηρεσίες προς το ΝΑΤΟ και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Κατά διαθέσιμα στοιχεία, χτες αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τύπου EP-3E «Aries II», σηκώθηκε από τη Σούδα για άλλη μια επιχείρηση συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR - Intelligence, surveillance, reconnaissance) στα ανοιχτά της Λιβύης. Στο ναυτικό σκέλος της βάσης έδεσε εξάλλου το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Defender».

Επίσης, ολοκληρώθηκε πολυήμερη συνεκπαίδευση μεταξύ τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης, στην Αργυρούπολη του Κιλκίς. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων εντός αστικού περιβάλλοντος, παροχή πρώτων βοηθειών πεδίου μάχης, καθώς και καταρριχήσεις από εκπαιδευτικό πύργο και ελικόπτερο. Η δραστηριότητα αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, και «στην προβολή τόσο των δυνατοτήτων όσο και του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας σε θέματα Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να επιστρέψει η «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας»(16/9/2021)
Παύση των επιδρομών ανακοινώνει η Σαουδική Αραβία(12/6/2021)
Ντόμινο(7/4/2021)
Αναχαίτιση πυραυλικών επιθέσεων από την Υεμένη(22/2/2020)
Ολοι στους δρόμους(15/2/2020)
«Διπλωματική παρέμβαση» Κέρι(7/5/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org