Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στοχοπροσηλωμένη» στην πολιτική που εκτινάσσει τις τιμές του ρεύματος

Στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των «πράσινων» στόχων της ΕΕ δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων μιας νέας φωτοβολταϊκής μονάδας στην Κορινθία, δεσμευόμενος ταυτόχρονα προς τους ομίλους του χώρου και ευρύτερα όσων εμπλέκονται στις «πράσινες μπίζνες» ότι η παροχή κάθε είδους εξυπηρέτησης από την κυβέρνησή του προς αυτούς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «προσωπική του φιλοδοξία» είναι η Ελλάδα να αναδειχτεί «πρωταγωνίστρια» στην πολιτική πράσινης μετάβασης της ΕΕ, απαγγέλοντας το γνωστό ποίημα περί πρόσβασης «σε πιο φθηνό ρεύμα, σε θέσεις εργασίας και σε αντισταθμιστικά οφέλη» από τις επενδύσεις του είδους. Αυτά την ώρα που ακριβώς η πολιτική του «πράσινου new deal» που προώθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, οδηγεί - όπως επιβεβαιώνεται ξανά τις μέρες αυτές - σε τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, ενεργειακή φτώχεια, αλλά και χιλιάδες απολύσεις και τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο.

Παράλληλα αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη «εκσυγχρονισμού» του πλαισίου που διέπει το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, αλλά και στο νέο πεδίο κερδοφορίας που θα ανοίξει η κυβέρνηση για τα μονοπώλια του χώρου με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το θεσμικό πλαίσιο του οποίου αναμένεται σύντομα. Ενώ ξεχωριστό κάλεσμα απηύθυνε και στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στις εφάπαξ «παροχές» της κυβέρνησης προς τα λαϊκά στρώματα για τη δήθεν μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα έτσι και στο φυσικό αέριο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για τους καταναλωτές εξαιτίας των αυξήσεων των διεθνών τιμών.

Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό που προκύπτει απ' τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, είναι ότι τελικά οι αυξήσεις στο ρεύμα για ένα διάστημα θα είναι... μικρότερες από όσα διαρρέονταν όλο το προηγούμενο διάστημα και ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη με «πράσινα χαράτσια».

Θυμίζουμε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αφορούν τη συγκρότηση ενός νέου «ταμείου ενεργειακής μετάβασης», στο οποίο θα διατεθούν σε πρώτη φάση 150 εκατομμύρια ευρώ, απ' όπου και θα καλύπτεται ένα μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα έως το τέλος του έτους. Και αυτά βέβαια τα χρήματα του ταμείου θα προέλθουν από τα έσοδα του «συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων», τα οποία πρακτικά πληρώνονται από τα «πράσινα» χαράτσια στον λιγνίτη που ουσιαστικά επιβαρύνουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Στο τυπικό μέρος της υπόθεσης, μετά την κυβερνητική παρέμβαση, η αύξηση που θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα κυμαίνεται περί τα 2 με 3 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς εάν δεν υπήρχε η παραπάνω επιδότηση, οι επιπλέον χρεώσεις μπορεί να έφταναν και τα 44 ευρώ μηνιαίως για ένα μέσο νοικοκυριό.

Στην ουσία δηλαδή η κυβέρνηση ομολογεί ότι η πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού και της απολιγνιτοποίησης προκαλεί τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, μόνο που... προσωρινά οι αυξήσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν εξολοκλήρου άμεσα τα νοικοκυριά, αλλά έμμεσα, με ένα μέρος από το «χαράτσι» (κόστος ρύπων) που τα επιβάρυνε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβερνητική παρέμβαση αφορά μόνο τις καταναλώσεις έως 300 Kwh για τους πελάτες όλων των προμηθευτών των συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που είναι στη χαμηλή τάση και επιπλέον 300 Kwh για τους πελάτες της ΔΕΗ, μέχρι τις 600 Kwh συνολικά. Στις καταναλώσεις άνω των 600 Kwh οι αυξήσεις θα πέφτουν κανονικότατα και «τσεκουράτα» στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος που θα σταλούν σε όσους βρίσκονται σε αυτές τις κατηγορίες κατανάλωσης, ανάμεσά τους πολλά μικρά καταστήματα.

Ηδη άλλωστε από την αρχή του χρόνου που έχει αρχίσει και ανεβαίνει σε πρωτοφανή επίπεδα το κόστος ρύπων, είναι χιλιάδες εκείνοι οι καταναλωτές πελάτες των λεγόμενων «εναλλακτικών παρόχων» που πληρώνουν διψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, αφού αυτές οι εταιρείες στα χαμηλά τιμολόγια που προσέφεραν ονομαστικά και ως «κράχτη» για να τραβήξουν πελατεία, δεν περιλάμβαναν εξαρχής το σχετικό κόστος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org