Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμέτωπα με ενεργειακή φτώχεια

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και με γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, εγκλωβισμένοι για άλλη μια φορά στην παραγωγή της Ενέργειας με σκοπό το κέρδος, στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων της Ενέργειας και των καπιταλιστικών κρατών, στις συνέπειες της παγκόσμιας «κούρσας» για «πράσινες» επενδύσεις.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη τον τελευταίο χρόνο και αναμένονται νέες αυξήσεις - φωτιά, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, του κόστους των δικτύων και των υποδομών μεταφοράς εμπορευμάτων, καθώς και της τιμής στους πλειστηριασμούς των αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο παγκόσμιο «εμπόριο ρύπων».

Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη μείωση της ζήτησης καυσίμων, τα κράτη - πετρελαιοπαραγωγοί (ΟΠΕΚ - Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία κ.ά.) ξεκίνησαν τα παζάρια και τις διαπραγματεύσεις για τη συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να μην πέσουν οι τιμές. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί κατέληξαν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με θύματα και τελικούς αποδέκτες τους λαούς.

Χτες η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών σημείωσε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 800 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σε 74 δολάρια το βαρέλι.

Αυξήσεις - «φωτιά» και μέτρα - «ασπιρίνες»

Στην Ιταλία «το περασμένο τρίμηνο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 40%. Είναι πράγματα που πρέπει να λέγονται και τα οποία έχουμε το χρέος να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για την οικολογική μετάβαση, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε στη Γένοβα το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, Cgil.

Οπως είπε ο Ιταλός υπουργός, «για τη θεαματική άνοδο των τιμών ευθύνεται η "έκρηξη" του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του φυσικού αερίου».

Μπροστά στον κίνδυνο εκατομμύρια σπίτια στην Ιταλία να μείνουν χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να αντιμετωπίσει με «ασπιρίνες» την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9,9% και του φυσικού αερίου κατά 15,3% το τρίτο τρίμηνο, με ένα πακέτο 1,2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να σώσει 2,3 εκατ. νοικοκυριά από την «απόλυτη» ενεργειακή φτώχεια. Ετσι, με την κυβερνητική παρέμβαση - με χρήματα του ιταλικού λαού - η ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί... μόλις κατά 4,7% και το φυσικό αέριο κατά 9,8%!

Σύμφωνα με την Ιταλική Ενωση Καταναλωτών (Unc), η αύξηση αυτή σημαίνει ότι «κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα».

Με αντίστοιχα μέτρα προσπαθεί και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» στην Ισπανία να αναχαιτίσει τις τεράστιες αυξήσεις, αφού η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε κατά 43,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Σύλλογο «Καταναλωτών σε Δράση». Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 10% (από 21%), αλλά μέχρι τον Δεκέμβρη, και σκοπεύει να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τίποτα βέβαια από τα προσωρινά αυτά «γιατροσόφια» - που αντίστοιχά τους ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ - δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια που φουντώνει, ως η «άλλη όψη» του «πράσινου new deal» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org