Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Fit for 55»: Να μην πληρώσει ο λαός τις «πράσινες» μπίζνες των ομίλων

Την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων μέσω του ευρωενωσιακού πακέτου «Fit for 55», που έχει στόχο τις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις ώστε να αποκομίσει νέα κέρδη το κεφάλαιο σε βάρος του λαού, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με την «παρουσίαση της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55% μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή».

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:

«Το ευρωενωσιακό πακέτο της ΕΕ "Fit for 55" σημαίνει απευθείας επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων εξαιτίας των λεγόμενων "πράσινων" μπίζνες των ομίλων. Από τους "πράσινους" νέους φόρους για εκπομπές άνθρακα στην ηλεκτρενέργεια που καταλήγουν αυτούσιοι στα τιμολόγια, ως το ακριβότερο εισαγόμενο φυσικό αέριο και την πανάκριβη και ασταθή μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ. Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, γενικεύονται η απελευθέρωση Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, η απολιγνιτοποίηση που οδηγούν σε ανατιμήσεις στο ρεύμα, σε πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, που έρχονται είτε με το μαστίγιο της υπερφορολόγησης των παλιών καυσίμων είτε με το "καρότο" της επιδότησης για την αγορά π.χ. απλησίαστων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Τα δήθεν αντισταθμιστικά σαν αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ πάλι θα πληρωθούν από τον λαό αποπληρώνοντας βαριά το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μόνο αν απαλλαγεί ο λαός από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους με τα μέσα παραγωγής, τις ενεργειακές πηγές, τα δίκτυα κοινωνική ιδιοκτησία του, τότε ο ενεργειακός σχεδιασμός θα υπηρετεί τα συμφέροντά του».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org