Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΙΑ
Οργανώνουν την πάλη τους για την κατάσταση στην Υγεία

Σε σύσκεψη στο ΓΝ Πύργου καλούν σήμερα σωματεία και φορείς του νομού

«Παίρνουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας», τονίζουν σε ανακοίνωσή - κάλεσμά τους 18 εργατικά σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και άλλοι φορείς της Ηλείας, που με πρωτοβουλία τους προχωρούν σήμερα, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού, έξω από την κεντρική είσοδο του ΓΝ Πύργου.

Σε έναν νομό που έχει χτυπηθεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας οξύνθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και έρχονται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων και του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Πύργου, που λειτουργεί χωρίς δικό του παθολόγο, με γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας από την Αμαλιάδα και τους νομούς της Αχαΐας και της Αρκαδίας. Την ίδια ώρα, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα (ΓΝ Αμαλιάδας) έχει αποψιλωθεί από προσωπικό, λειτουργώντας με όρους «αγροτικού ιατρείου».

«Ο δρόμος του αγώνα ο μόνος δρόμος που έχουμε»

«Την στιγμή που η Ηλεία βρίσκεται στο κόκκινο, η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας εξακολουθεί και παραμένει απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για ασθενείς και προσωπικό», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ σε δηλώσεις της στον «Ριζοσπάστη» η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία, τονίζει ότι «με τις έως και σήμερα κυβερνήσεις και τελευταία, είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αγωνιζόμαστε συνέχεια. Είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε να ακολουθήσουμε και σε αυτόν καλούμε το σύνολο του λαού της Ηλείας να συμμετάσχει».

«Είναι ιδιαίτερα επίκαιρο το ζήτημα της Υγείας στο νομό, ειδικά στον Πύργο που το νοσοκομείο ήταν υπό διάλυση και πριν την πανδημία», δηλώνει με αφορμή τη διοργάνωση της σύσκεψης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Ανδρέας Ασημακόπουλος, συμπληρώνοντας: «Θα συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις πρωτοβουλίες μας».

«Διεκδικούμε άμεση επιστροφή του προσωπικού που έχει μετακινηθεί σε άλλα νοσοκομεία, στελέχωση του υπάρχοντος με το αναγκαίο προσωπικό και λειτουργία όλων των κλινικών του», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΓΝ Αμαλιάδας, Σωκράτης Σωτηρόπουλος. Επισήμανε τον κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία του συγκεκριμένου ιδρύματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πρωτοβουλιών και σε επίπεδο ΠΟΕΔΗΝ, ακόμη και με κινητοποίηση στην Αμαλιάδα.

Στο κάλεσμα των φορέων της Ηλείας καταγγέλλεται ως απαράδεκτο το μέτρο της κυβέρνησης σε σχέση με τις αναστολές εργασίας στο μη εμβολιασμένο προσωπικό και τονίζεται:

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες! Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει το λαϊκό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών της περιοχής μας, αλλά και τους πυρόπληκτους, συνεχίζει να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του λαού μας. Μετατρέπει το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους».

Προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση, καλούν όλα τα σωματεία και τον λαό του νομού σε συνεχείς δράσεις.

Στη σύσκεψη καλούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς: Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Ηλείας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Πύργου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου και Περιχώρων, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Αμαλιάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, η Ομάδα Γυναικών Πύργου μέλος της ΟΓΕ, το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες και η ΕΔΟΠ ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org