Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ούτε γη ούτε νερό!

«Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις - Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!». Το σύνθημα αυτό θα ακουστεί δυνατά την Παρασκευή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, εργατικά σωματεία και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς, ενάντια στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.

Τα γεράκια του ΝΑΤΟ μαζεύονται στην Αθήνα για να πάρουν αποφάσεις που προμηνύουν νέους κινδύνους για τους λαούς. Η Στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030», που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, αποτελεί «εγχειρίδιο πολέμου», για το πώς το ΝΑΤΟ θα απλώσει τα «νύχια» του πιο αποφασιστικά από τη Μ. Θάλασσα και την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Περσικό, την Ινδία και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα.

Τα πάντα υποτάσσονται σ' αυτόν τον σκοπό: Νέες στρατιωτικές υποδομές - ορμητήρια πολέμου, εξοπλισμοί - μαμούθ, σχέδια για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», συνεχείς πρόβες πολέμου και σχέδια ενάντια στον «εχθρό λαό». Επιστρατεύονται όλα τα οικονομικά - πολιτικά - διπλωματικά και άλλα μέσα, προωθούνται νέες «συμμαχίες» στην «αυλή» των ανταγωνιστών. Αλλά διαμορφώνονται και νέα προσχήματα για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως αυτά για την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι χωμένη μέχρι τον λαιμό στα επικίνδυνα αυτά σχέδια. Διεκδικεί πρωταγωνιστικούς ρόλους για να αναβαθμιστούν η αστική τάξη και τα συμφέροντά της σε όλο το τόξο από την Κασπία Θάλασσα μέχρι τον Περσικό Κόλπο και την Κεντρική Μεσόγειο. Στους σχεδιασμούς αυτούς πατάει πάνω στα «έργα και τις ημέρες» των προηγούμενων κυβερνήσεων - με πρώτη αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαινίασε τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ - και στην «πρωτοφανή συναίνεση» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, για την οποία «στάζει μέλι» ο Αμερικανός πρέσβης.

Βασικός «κρίκος» στην εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά ευρωατλαντικά σχέδια είναι η κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται 5ετής ανανέωσή της, αλλά και η επέκταση των βάσεων σε επιπλέον τοποθεσίες ανά την Ελλάδα. Ολη η χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και στόχος για τους ανταγωνιστές τους.

Στοιχεία της βαθύτερης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής είναι και οι άλλες «εκκρεμότητες» που διευθετεί η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ: Στέλνει «Πάτριοτ» και στρατιωτικό προσωπικό στον Περσικό, δίνει κρίσιμες υποδομές για τη ΝΑΤΟική στρατηγική «περικύκλωσης» της Ρωσίας, στήνει «σχήματα συνεργασίας» με τις χώρες του Κόλπου και την Ινδία ως ανάχωμα στην Κίνα, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια για τον «νέο Ευρωστρατό», επιδεικνύοντας και το «χρυσό μετάλλιο» στις στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ.

Κι ενώ «δεν περισσεύει μία» για μέτρα στα σχολεία, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, εξαγγέλλει και νέες αγορές «Ραφάλ».

«Ούτε δεκάρα» δεν αξίζουν οι διαβεβαιώσεις και ο εφησυχασμός ότι όλα αυτά... εγγυώνται την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τον λαό. Αντίθετα, ολοφάνερα τον κάνουν «κινούμενο στόχο» των ανταγωνισμών που πληρώνει πολλαπλά.

«Ούτε δεκάρα» δεν αξίζουν οι διακηρύξεις πως όλα αυτά γίνονται ως «αντιστάθμισμα» τάχα στις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης κι ως «ασπίδα» στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η πολιτική της εμπλοκής «στρώνει το τραπέζι» στα επικίνδυνα παζάρια κάτω από τη «σκέπη» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ο στόχος της «ΝΑΤΟικής συνοχής», που υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, δίνει «αέρα» στις αμφισβητήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, φέρνει ακόμα πιο κοντά έναν επώδυνο συμβιβασμό, που θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί της περιοχής, με νέο γύρο ανταγωνισμών και εντάσεων.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου! Οργάνωση, πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, στα σχολεία και τις σχολές για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Για αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Γι' αυτά διαδηλώνουμε την Παρασκευή. Και θα είμαστε όλοι εκεί!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ