Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσιάζει τα προνόμια στους επιχειρηματίες ως ... «στήριξη νέων και εργαζομένων»

Eurokinissi

Το παραμύθι ότι είναι τάχα δυνατόν από την καπιταλιστική ανάπτυξη να «ωφεληθούν όλοι», λαός και επιχειρηματικοί όμιλοι, και ότι όσο «ισχυρότερη» είναι η ανάκαμψη για το κεφάλαιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «μέρισμα» και για τον λαό, αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη, όταν προϋπόθεση για να υπάρχουν θετικοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης, το «μέρισμα» για τους εργαζόμενους και τον λαό είναι ένα τσουβάλι αντεργατικές ανατροπές.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου έλεγε χτες ότι «οι νέοι και η μεσαία τάξη άκουσαν τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να περιγράφει το σχέδιό του για ένα άλμα ευημερίας για την Ελλάδα και τους Ελληνες». Την ώρα, δε, που η ακρίβεια (την απέδωσε σε ...«αρρυθμίες στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής») τσακίζει το εναπομείναν λαϊκό εισόδημα, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας της χώρας και των πολιτών από τις πιθανές ανατιμήσεις», δημιουργώντας «έναν απόλυτα ασφαλή κλωβό κοινωνικής προστασίας για την πατρίδα και τους ανθρώπους της», βασικά κάποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Πρόσθεσε ότι «από την άλλη η κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο οικονομικό οικοσύστημα: Μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις, έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, ενθάρρυνση της πρόσβασης των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, στις νέες τεχνολογίες, στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι», καθώς «οι πολιτικές μας αποδίδουν. Το εθνικό κεκτημένο που δημιουργήσαμε με σώφρονα και λελογισμένη διαχείριση, το μετατρέπουμε σταδιακά σε κοινωνικό πλεονέκτημα. Το δίνουμε, το κάνουμε προσβάσιμο σε όλους τους Ελληνες με δικαιοσύνη και με ταχύτητα».

Πίσω από τέτοιους πομφόλυγες βρίσκεται το γεγονός ότι ο κεντρικός άξονας των κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, είναι η επέκταση των φοροελαφρύνσεων για επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, παράλληλα με τη διατήρηση των λεγόμενων προσωρινών μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας και για το επόμενο έτος. Αλλωστε, μια δράκα από επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και κέρδη προβλέπεται να αποσπάσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από το νέο κυβερνητικό πακέτο, που έρχεται να υπηρετήσει τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ταυτόχρονα, η γνωστή συνταγή με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καταλήγει στην πράξη να μειώνει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, να διογκώνει το «φθηνό εργατικό δυναμικό», ενώ την ίδια στιγμή η αγορά εργασίας κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στο βάλτο της «ευελιξίας» και της υποαπασχόλησης.

Βαφτίζουν την εκμετάλλευση της νεολαίας ...«στήριξη»

Και χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να προκαλεί τους νέους, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει «έμπρακτα τη νέα γενιά» και δημιουργεί στους νέους, με ένα «πλέγμα οικονομικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών», «το πλαίσιο για να κάνουν ό,τι ονειρεύονται, ό,τι θέλουν». Ενα ψέμα με κοντά ποδάρια, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, έχει «εξασφαλίσει» με τα νομοθετήματά της στη νέα γενιά 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, μισθούς καθηλωμένους στα 200 και 300 ευρώ, «τζογάρισμα» των ασφαλιστικών εισφορών για «διασφαλισμένες» συντάξεις πείνας και βέβαια απανωτούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για να στέλνονται κατά χιλιάδες, ακόμα και 16χρονα παιδιά, απευθείας στα νύχια της μεγαλοεργοδοσίας.

Και επιχειρούν να παρουσιάσουν ως προσφορά στους νέους τα δωράκια «με το κεφάλι» που θα παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους από 18 έως 29 ετών και θα φτάνουν τα 600 ευρώ. Μάλιστα, η ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις θα δίνεται και στην περίπτωση που η πρόσληψη αφορά εργασία μερικής απασχόλησης και αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους. Σε αυτήν την περίπτωση για κάθε «κεφάλι» οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το ποσό των 300 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη «δημιουργία νέου πλαισίου παθητικών πολιτικών απασχόλησης». Οπως προκλητικά αναφέρεται σε έκδοση του ΟΑΕΔ, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την «ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των "προνομίων" που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου». Στην πράξη, ο άνεργος θα υποχρεώνεται να εντάσσεται σε προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να παίρνει το επίδομα το οποίο σχεδιάζεται να μειωθεί.

Τέλος, ο Γ. Οικονόμου στάθηκε στο λεγόμενο εθνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι «η σωτηρία του περιβάλλοντος, είναι όρος επιβίωσης (...) και για την οικονομική ευημερία», καθώς «η τουριστική οικονομία μας στηρίζεται στο κάλλος της φύσης μας. Η γεωργία μας, η κτηνοτροφία μας βασίζονται στην ελληνική φύση», άρα «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν έχει στενά οικολογικό χαρακτήρα». Μια έμμεση ομολογία ότι μετρούν και αυτή την υπόθεση με όρους κόστους - οφέλους, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα πεδία κερδοφορίας στα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη πράσινη Ενέργεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενεργειακή μετάβαση και κίνητρα στις επιχειρήσεις(2017-09-07 00:00:00.0)
Χρήμα, προνόμια και ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους(2014-09-02 00:00:00.0)
Κυνικός για τη φτώχεια της λαϊκής οικογένειας(2013-09-05 00:00:00.0)
Από τη Δανία στη ...Νότια Κορέα(2009-12-02 00:00:00.0)
Προεκλογική ομιλία στη Λευκάδα(2006-07-15 00:00:00.0)
Οι εργοδότες «τα παίρνουν όλα»(2003-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ