Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξύνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εισηγήθηκε τη διεξαγωγή συνάντησής του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος, προσθέτοντας ότι «δεν μιλάμε για νέα πενταμερή, αλλά για συνάντηση Αναστασιάδη και Τατάρ με την παρουσία Γκουτέρες».

Στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές, ενώ όξυνση των διεργασιών για το Κυπριακό ανήγγειλε και η συνάντηση που είχε «στο πόδι» ο Τατάρ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας εγγυήτριας χώρας (...) Αυτό που κάναμε ήταν σωστό. Να το δείτε ως μια συνομιλία σε ένα σαλόνι που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να συνομιλείς με κάποιον», σχολίασε σχετικά ο Τατάρ. Την ίδια στιγμή, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ανέφερε - για πρώτη φορά - ότι «θα αξιολογήσει» την πρόταση για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου (special envoy) του γγ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, κάτι που θα σηματοδοτήσει επιτάχυνση των σχετικών συνομιλιών. Κατά τ' άλλα, επανέλαβε ότι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν «με την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους», αλλά και ότι «αν δούμε το παρελθόν, είμαστε η μία πλευρά των ιδρυτικών μερών (σ.σ. της Κύπρου) και γι' αυτόν τον λόγο όσο κυρίαρχοι είναι οι Ελληνοκύπριοι, άλλο τόσο κυρίαρχοι είμαστε κι εμείς. Αν έχουν αυτοί διεθνές στάτους, το ίδιο έχουμε κι εμείς. Τουλάχιστον σε επίπεδο ισότητας, πρέπει να έχουμε κι εμείς διεθνές στάτους (...) Κοιτάζοντας την Ιστορία της Κύπρου, όταν η Βρετανία αποχώρησε από την Κύπρο μετέφερε την κυριαρχία της σε δύο ξεχωριστούς λαούς. Ισως ο κόσμος ακόμα δεν το καταλαβαίνει αυτό. Αλλά το λέμε αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο, και με αυτόν τον τρόπο αγωνιζόμαστε».

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρονται σε πιθανές αλλαγές που μπορεί να περιλαμβάνει η επόμενη έκθεση του γγ του ΟΗΕ για την πορεία των συνομιλιών, κάνοντας λόγο για «αυτοδιοικούμενες περιοχές» (στα Κατεχόμενα) και επιβεβαιώνοντας τις πυκνές διεργασίες γύρω από μια αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται και ευρύτερες διεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, αναφερόμενος στις διαθέσεις αναθέρμανσης των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία, είπε ότι «οι σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας θα βασίζονται στις αρχές που διέπουν τις σταθερές διεθνείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων της μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις και της καλής γειτονίας, μην επιτρέποντας οποιαδήποτε δραστηριότητα σε κρατικά εδάφη που θα αποσταθεροποιούσε άλλη χώρα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση και από τις δύο πλευρές με τους επιτετραμμένους μέσω των οποίων λαμβάνει χώρα ο κανονικός πολιτικός διάλογος για τη μεταφορά μηνυμάτων, τη διαχείριση της σχέσης και της επικοινωνίας σχετικά με το τι βλέπουμε αναφορικά με τις σχέσεις και τις απόψεις που πρέπει να επικοινωνήσουμε προς την τουρκική πλευρά». Πάντως πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τρέχουσα ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ