Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για την υγεία του λαού

Κινητοποιήσεις σε μια σειρά από νοσοκομεία. Διεκδικούν ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και δουλειά με δικαιώματα

Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Τον αγώνα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και δουλειά με δικαιώματα συνεχίζουν οι υγειονομικοί, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την πανδημία «περασμένη - ξεχασμένη» και τις διεκδικήσεις τους «εκτός τόπου και χρόνου».

Σύμφωνα άλλωστε και με τα επίσημα στοιχεία, τα νέα κρούσματα έφτασαν χτες τα 1.007, εκ των οποίων τα 513 στην Αττική και 107 στη Θεσσαλονίκη. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία είναι 151 και ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ήμερου είναι 205 ασθενείς.

Χτες ανακοινώθηκαν 41 θάνατοι, 30 την Κυριακή και 29 το Σάββατο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 402.306. Πάνω από 12.000 (12.095) είναι πλέον οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα, ενώ 481 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στο «Θριάσιο»

Την άμεση καταβολή επιδόματος αδείας και εξασφάλιση χορήγησης καλοκαιρινής αδείας 3 βδομάδων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και τη μη επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου με κινητοποίηση σήμερα στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

«"Αναγνώριση της προσφοράς" για 104 συμβασιούχους συνάδελφους στην καθαριότητα, στη σίτιση τη και φύλαξη είναι ο σχεδιασμός για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, που θα οδηγήσει στην απόλυσή τους. Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης βρίσκονται και 59 επικουρικοί συνάδελφοι, ενώ ακολουθούν άλλοι 21 συνάδελφοι μέσω ΟΑΕΔ», υπογραμμίζει το σωματείο.

Την ίδια στιγμή τα Σωματεία Εργαζομένων Θριασίου και ΠΑΓΝΗ καταγγέλλουν την κυβερνητική τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και απαιτούν να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

«Είναι φανερό ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων αποσκοπεί, εκτός από την καλλιέργεια διαίρεσης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, τις παραμονές κατάθεσης του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, στην όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για να συνεχίζονται οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η νέα πρόκληση σε βάρος μας έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη λήξη της τέταρτης συνεχόμενης παράτασης της προθεσμίας για την έκδοση πορίσματος της Επιτροπής για τον καθορισμό των δικαιούχων για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, με αποτέλεσμα να διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κ.λπ.)», σημειώνουν τα σωματεία.

Στο «Μεταξά»

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξε στην επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

Η κυβέρνηση έστησε ακόμη μια φιέστα, για τα εγκαίνια του μηχανήματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή F-FDG, του ραδιοφαρμάκου της εξέτασης PET/CT. Ομως, «όσο και αν η απόκτηση ενός τέτοιου μηχανήματος είναι σημαντική για ένα ογκολογικό νοσοκομείο, αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι τα όποια μηχανήματα δεν μπορούν να δουλέψουν μόνα τους χωρίς τον άνθρωπο, χωρίς προσωπικό!», επισημαίνει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», υπενθυμίζοντας ότι παραμένουν 156 κενές θέσεις νοσηλευτών με βάση το ανεπαρκές οργανόγραμμα του νοσοκομείου και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

«Αυτό το ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να καλύψει τις ανάγκες της ΜΕΘ που σχεδόν διπλασίασε τα κρεβάτια της, να καλύψει τις ανάγκες του οικίσκου και των τεστ Covid, της θερμομέτρησης, του εμβολιαστικού κέντρου, του ελέγχου του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει ή του ποιος έχει ή δεν έχει τεστ... Τραγικές και οι ελλείψεις σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου (...) Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων συμβασιούχων που κανείς ακόμη δεν μιλάει για τη μονιμοποίησή τους, όταν καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου.

Συνέπεια όλου αυτού του σκηνικού, η μείωση χειρουργικών κλινών, πλέον όχι λόγω Covid, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία, η διατήρηση κλειστής της Ουρολογικής κλινικής, η λειτουργία της ΜΕΘ με ελλιπές προσωπικό, παρά τις μετακινήσεις νοσηλευτριών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, η διατήρηση κρεβατιών για νοσηλεία ασθενών με Covid στον 6ο όροφο, μαζί με τη Β' Χειρουργική και την Κλινική της Μονάδας Μαστού, πάλι με το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό να φροντίζει ασθενείς Covid και μη Covid», σημειώνει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» και διεκδικεί άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.τ.λ.

Στο «Παπαγεωργίου»

Σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης θα προχωρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση κατάργησης του τμήματος των τηλεφωνικών ραντεβού προκειμένου να δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιωτική εταιρεία. Χτες το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του νοσοκομείου ενώ είχε προηγηθεί παρέμβαση και στον διευθυντή.

Η διοίκηση έχει δώσει εδώ και καιρό τμήμα των τηλεφωνικών ραντεβού σε ιδιωτική εταιρεία, όμως διατήρησε δύο εργαζόμενους σε πρωινή απασχόληση, οι οποίοι πέραν των ραντεβού είχαν και την ευθύνη εβδομαδιαίας έκδοσης στατιστικών προς την 3η ΥΠΕ. Μάλιστα, στην περίοδο της πανδημίας το τμήμα αυτό κατόρθωσε να αλλάξει πάνω από 200 προγράμματα ιατρείων μέσα σε μόλις μια βδομάδα προκειμένου να ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα εξωτερικά ιατρεία στις 4 Ιούνη. Αυτό το τμήμα λοιπόν αποφάσισε να καταργήσει η διοίκηση του νοσοκομείου στο όνομα του «εξορθολογισμού».

Σε Λιβαδειά και Χαλκίδα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, σήμερα Τρίτη 1 Ιούνη, στις 10 το πρωί, διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, υπάρχουν πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα λόγω συνταξιοδότησης αρκετών εργαζομένων, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη την άμεση πρόσληψη προσωπικού.

Εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις παροχής υπηρεσιών Υγείας που διαμορφώνει η πανδημία, τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλα τμήματα.

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος τονίζει ότι οι ελλείψεις καλύπτονται με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητηθεί από το νοσηλευτικό προσωπικό να καλύψει και τις ανάγκες του εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Λιβαδειάς, ενώ επισημαίνει ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα από την επαναφορά λειτουργίας στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα χειρουργεία και τις κλινικές.

Αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ για την έναρξη διαδικασιών σύναψης σύμβασης με ιδιωτική τεχνική εταιρεία, που θα αναλάβει την επισκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων - εξοπλισμών και δικτύων.

«Πόσους εργαζόμενους θα μπορούσαν να προσλάβουν επικουρικά για την κάλυψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου με 350.000 ευρώ, ποσό το οποίο έχει προϋπολογιστεί για τη σύμβαση με την τεχνική εταιρεία;», ρωτάει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις αν δεν ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Στο Βενιζέλειο

«Κορδέλα» στη νέα πτέρυγα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έκοψε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, αποσιωπώντας ότι δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος γιατρός, νοσηλευτής, καθαρίστρια κ.ά. για τη λειτουργία της. Η φιέστα συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις για ανακαίνιση και του παλιού κτιρίου.

«Το διαχρονικό αίτημα των Ηρακλειωτών και των υγειονομικών για στήριξη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, για επέκταση και για ανακαίνιση του παλιού κτιρίου και η εν μέρει υλοποίησή τους, δεν μπορεί να κρύψει τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού και υποδομών του νοσοκομείου που εντέχνως συγκαλύπτονται», δήλωσε ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, και συμπλήρωσε:

«Ας απαντήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης και οι τοπικοί παράγοντες: Καλύπτουν οι όποιες προβλέψεις υπάρχουν για τη στελέχωση της νέας πτέρυγας με επιπρόσθετο προσωπικό τις ανάγκες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά την πανδημία; Πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν στο νοσοκομείο, σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες; Πόσα χρωστούμενα ρεπό οφείλει το νοσοκομείο στο προσωπικό; Τι ποσοστό εργαζομένων υπηρετούν με καθεστώς ομηρίας και ελαστικών μορφών απασχόλησης; Υπάρχει πρόβλεψη για μονιμοποίηση όλων αυτών των συμβασιούχων; Πόση επιπρόσθετη κρατική χρηματοδότηση έχει έρθει στο νοσοκομείο; Πόσες συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις, μετατάξεις, άδειες ειδικού σκοπού έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο; Πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα αποτυπώσουν το μέγεθος της υποκρισίας του υπουργείου Υγείας, της 7 ΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου. Τα κτίρια και τα μηχανήματα τα λειτουργούν οι εργαζόμενοι, που διαχρονικά στήριζαν και στηρίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας

Το κλείσιμο του Οδοντοπροσθετικού και Οδοντοτεχνικού Εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας καταγγέλλουν, τέλος, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και τα Παραρτήματα Συνταξιούχων Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης - Ηλιούπολης και Καισαριανής.

Τα Συνταξιουχικά Σωματεία σημειώνουν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, συρρικνώνει παραπέρα το δημόσιο σύστημα Υγείας και αντικειμενικά ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα. Η απαξίωση των Οδοντοπροσθετικών και Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων με τη μείωση γιατρών, ελλείψεις υλικών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης στην κατεύθυνση συρρίκνωσης και κλεισίματος αυτών των εργαστηρίων.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν: Αμεσα να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και δημιουργία νέων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν. Να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να ενισχυθούν όλα τα Κέντρα Υγείας με Οδοντοτεχνικά - Οδοντοπροσθετικά - Μικροβιολογικά - Ακτινολογικά - Φυσικοθεραπευτικά και όλο τον εξοπλισμό όπου χρειάζεται κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρης δωρεάν εργαστηριακός έλεγχος για όλους!(2022-01-06 00:00:00.0)
Εκτός ορίων η κατάσταση, «κόκκινο» χτυπάνε οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομών(2021-12-30 00:00:00.0)
Επικίνδυνη και αδύνατη η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής(2021-06-29 00:00:00.0)
Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις(2020-12-11 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένα» τα νοσοκομεία, μετατρέπονται γρήγορα σε μονάδες της μιας νόσου(2020-11-10 00:00:00.0)
Τα «πανέτοιμα» νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και την υποβάθμιση(2020-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ