Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΟΣΑ
Ανάκαμψη με ανισομετρίες

Ανάκαμψη του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία με ρυθμό 3,8% φέτος και 5% το 2022 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, πρόβλεψη που συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, την ενίσχυση των επενδύσεων και βέβαια των προβλεπόμενων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει πολλά μέτρα που μπορούν να προωθήσουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα και θα απαιτήσουν γρήγορη και συνεχή υλοποίηση», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Επισημαίνει μάλιστα ο ΟΟΣΑ ότι η αύξηση των χρεοκοπιών και ο αντίκτυπος στην ποιότητα του Ενεργητικού για τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους καθιστούν ζήτημα προτεραιότητας την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά με ιδιαίτερες ανισομετρίες και αποκλίσεις. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 5,8% φέτος και 4,4% το 2022.

Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 διαμορφώνονται ως εξής: Ευρωζώνη 4,3% και 4,4%, HΠΑ 6,9% και 3,6%, Kίνα 8,5% και 5,8%, κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org