Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ηχηρό μήνυμα αντίθεσης στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ηχηρό μήνυμα αντίθεσης στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έστειλαν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν Σάββατο και Κυριακή από την ΕΕΔΥΕ, σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, το μήνυμα της αντίθεσης του λαού της πόλης στην παρουσία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου και στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έστειλε η κινητοποίηση που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC στο 3ο Σώμα Στρατού, το Σάββατο, στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοβουλιών Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Στο κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση ανταποκρίθηκαν εργατικά σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις, σύλλογοι και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας τόνισε πως πρέπει να είναι καθαρό σε όλους ότι «οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η ιμπεριαλιστική ειρήνη έχουν τον ίδιο παρονομαστή - τα κέρδη του κεφαλαίου - και τα ίδια θύματα - τον απλό λαό, που πρέπει να θυσιάσει τον μόχθο, μα και τη ζωή του ακόμη, για τα κέρδη των λίγων». Σημείωσε επίσης ότι «τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα συνολικά. Ο λαός μας να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε κάθε αστική κυβέρνηση. Αντίθετα, να δυναμώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του, για να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


MotionTeam

Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη δράση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόνισε ο Γιώργος Καντίδης εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα. Σημείωσε ότι η ΚΕΘΑ συντονίζει το αγωνιστικό της βήμα με το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό, λαϊκό κίνημα, στηρίζει την ΕΕΔΥΕ και συμμετέχει στις πρωτοβουλίες αντιιμπεριαλιστικής δράσης που οργανώνουν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε και ο Μοχάμεντ Τσεντερλί, γγ της Παλαιστινιακής Παροικίας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε πως ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής και την ίδρυση κράτους στα σύνορα του 1967 παίρνει δύναμη από το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που δείχνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, ευχαριστώντας την ΕΔΥΕΘ για την έμπρακτη αλληλεγγύη της.

Ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία» και «Ο ιμπεριαλισμός το μόνο που σημαίνει: Φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμοι», απαίτησαν να κλείσει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο και να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και την καταδίκη τους στους φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.


MotionTeam

Η πορεία κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου ο Απόστολος Σκούφας, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 3 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org