Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ»
«Γιουρούσια» και εκβιασμοί για «κόκκινα» δάνεια και οφειλές λαϊκών νοικοκυριών

Eurokinissi

Σήμερα Τρίτη ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου και σε ό,τι αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις, σε μια εξέλιξη που έρχεται να βάλει οριστικό τέλος στα όποια απομεινάρια δικαστικής προστασίας είχαν απομείνει για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, πατώντας πάνω στα «χνάρια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Παράλληλα, η θηλιά πλειστηριασμών και κατασχέσεων σφίγγει και για άλλες οφειλές των λαϊκών οικογενειών, όπως για χρέη προς τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα οι διατάξεις του στοχεύουν σε μαζικό ξεσκαρτάρισμα του επιχειρηματικού πεδίου με αναδιαρθρώσεις και «δεύτερες ευκαιρίες» σε επιχειρηματικούς ομίλους και το λογαριασμό στους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε πως στο νόμο - έκτρωμα (4738/2020) μεταξύ άλλων προβλέπεται πως τα φυσικά πρόσωπα αποκτούν για πρώτη φορά την «πτωχευτική δυνατότητα», ενώ προβλέπεται η πλήρης ρευστοποίηση της περιουσίας του «οφειλέτη» ώστε κράτος, τράπεζες, επιχειρηματικοί όμιλοι να βάζουν στο χέρι ό,τι απομένει από το λαϊκό εισόδημα και την κάθε είδους «περιουσία του οφειλέτη».

Μετά την κήρυξη της πτώχευσης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο οφειλέτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο σε τυχόν ποσά του εισοδήματός του που καλύπτουν τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», κάποια ψίχουλα δηλαδή για τα απολύτως στοιχειώδη.

Παράλληλα, το κυβερνητικό τερατούργημα προβλέπει πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη» και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές.

Μεταξύ άλλων, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια θα μπορεί... να γίνεται νοικάρης στο σπίτι του και με μόνιμη την απειλή της οριστικής έξωσης, αφού μετά την πάροδο 3ετίας η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγείλει τη σύμβαση αν δεν καταβληθούν έγκαιρα 3 στη σειρά μηνιαία μισθώματα!

Καθώς ο εν λόγω ιδιωτικός φορέας δεν έχει συσταθεί, θα υπάρξει μεταβατικό καθεστώς μέχρι την έναρξη λειτουργίας του φορέα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για κρατική επιδότηση μέρους της μηνιαίας δόσης στο ύψος του προνοιακού επιδόματος στέγασης για την περίοδο μέχρι το Μάρτη του 2022.

Τα παραπάνω αποτελούν την άλλη πλευρά του «νομίσματος», με στόχο να απελευθερώσουν τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε να τροφοδοτήσουν ένα νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας με φτηνό «ζεστό» χρήμα και δανεισμό.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε προβλέπονται και μια σειρά από μέτρα που διευκολύνουν στην κατεύθυνση αυτή με επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως και «εναλλακτικές» δυνατότητες, με λεόντειους όρους και προϋποθέσεις, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως διμερείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων με τις τράπεζες, για να βγει «και από τη μύγα ξίγκι».

Ολα τα παραπάνω δίνουν έτσι μια καλή «γεύση» για το τι εστί η «νέα κανονικότητα» για την οποία μιλάνε η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, με βάση και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξάλλου, αύριο, Τετάρτη, δημοσιοποιείται η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με τις πληροφορίες να λένε πως για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση θα ξεπερνά τον πήχη της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» λόγω και του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org