Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πολιτική έντασης της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στα σχέδιά της για δημιουργία μόνιμων φυλακών της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και τον Εβρο, κλιμακώνοντας την πολιτική του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, των διωγμένων από τις εστίες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, της φτώχειας και της ανέχειας που ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση του νέου, πιο αντιδραστικού Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, γίνεται φανερό ότι βασικό χαρακτηριστικό του αποτελεί η ενίσχυση των «αποτρεπτικών» - κατασταλτικών μηχανισμών (FRONTEX, με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ευρωαστυνομία κ.λπ.). Αλλά και για όσους φτάσουν τελικά σε ευρωπαϊκό έδαφος, πέρα από το μαρτύριο του εγκλωβισμού, που τους εμποδίζει να μετακινηθούν στις χώρες τελικού προορισμού τους, θα υφίστανται επιπλέον τους αποκλεισμούς από τα αυστηρότερα κριτήρια στη διαδικασία παροχής ασύλου, αλλά και τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος Επίτροπος, Μ. Σχοινάς, που έδωσε το στίγμα της εγκληματικής ευρωπαϊκής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απελάσεις θα είναι το βασικό εργαλείο «προστασίας των συνόρων της ΕΕ». Αυτό ακριβώς σπεύδει να κάνει πράξη και η ελληνική κυβέρνηση, με το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

* * *

Η ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών σηματοδοτείται στη χώρα μας από τη δημιουργία των νέων φυλακών («κλειστές ελεγχόμενες δομές» τις έχουν ονομάσει), που προχωράνε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπως και με την αναβάθμιση του Φυλακίου Εβρου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων σε όλες αυτές τις περιοχές, που απαιτούν να μη γίνει καμιά νέα δομή και να απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονται στη χώρα μας.

Συνεχίζοντας και «αναβαθμίζοντας» την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστάτησε για την υλοποίηση του Συμφώνου ΕΕ - Τουρκίας, «έσπειρε» Μόριες σε όλα τα νησιά και έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα τάχα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, η κυβέρνηση της ΝΔ χτίζει τώρα φυλακές - μόνιμες υποδομές για πρόσφυγες και μετανάστες, πριν ακόμα επικυρωθεί και τυπικά το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, με δεδομένη την πολιτική του εγκλωβισμού στα κράτη πρώτης εισόδου, όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η συμφωνία που επαναδιαπραγματεύονται ΕΕ - Τουρκία.

Οι άγριες εικόνες με τις ισπανικές δυνάμεις καταστολής να απωθούν βίαια στη θάλασσα και στα βράχια δεκάδες απελπισμένους από το Μαρόκο, που προσπαθούσαν να περάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, είναι εικόνες από το μέλλον, καθώς οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλιμακώνονται περιμετρικά της Ευρώπης, με συμμετοχή των κρατών - μελών, προκαλώντας νέες εστίες μετανάστευσης και ξεριζωμού.

Η εμπλοκή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων στους δολοφονικούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς είναι η άλλη όψη της πολιτικής τους απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

* * *

Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά αλληλέγγυο με τους χιλιάδες ξεριζωμένους, που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Υπερασπίζεται το δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο. Να χορηγηθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους ήδη αναγνωρισμένους πρόσφυγες και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού.

Προβάλλει ταυτόχρονα την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη με τους Ελληνες εργάτες, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Παλεύει ώστε οι πρόσφυγες που θα μείνουν στη χώρα μας να απολαμβάνουν ουσιαστικά δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση των παιδιών τους, στη διαβίωση, να μην συμβιβαστούν με τα σχέδια κράτους - κεφαλαίου να τους αξιοποιήσουν ως φθηνό εργατικό δυναμικό για τα κέρδη, αξιοποιώντας μάλιστα όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και επιχειρείται να επεκταθεί με το νέο έκτρωμα για τη 10ωρη δουλειά. Να παλέψουν μαζί Ελληνες και μετανάστες για να μην περάσει ο νόμος, να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο.

Οι ξεριζωμένοι δεν έχουν ανάγκη περισσότερη καταστολή, απελάσεις, γεωπολιτικά παιχνίδια και ανταγωνισμούς στις πλάτες τους, όπως και στις πλάτες όλων των λαών της Ευρώπης. Εχουν ανάγκη γρήγορες διαδικασίες ασύλου, από υπηρεσίες με επαρκές προσωπικό και με διαδικασίες σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης. Εχουν ανάγκη από ασφαλή διαβίωση για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Οσοι προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους, έχουν ανάγκη να ενταχθούν στο καθεστώς διεθνούς προστασίας και εφόσον το επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς καμία διάκριση εναντίον τους και στήριξη με ευθύνη του κράτους, όχι των ΜΚΟ, για την ένταξή τους στην κοινωνία. Για τη διεκδίκηση αυτών των δίκαιων αιτημάτων θα συνεχίσει να πρωτοστατεί το ΚΚΕ.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org