Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

Στον «κόμβο» της ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender»

Στο λιμάνι, ακριβώς απέναντι από την προβλήτα όπου βρίσκεται σταθμευμένο στρατιωτικό υλικό της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής άσκησης «DEFENDER EUROPE 2021», ολοκληρώθηκε το ιδιαίτερα μαζικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή το πρωί.

Εκεί, ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις, ο ιμπεριαλισμός». Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές τοποθετούσαν γιγαντοπανό στο λιμάνι με τα συνθήματα «Go home killers!» και «Stop "Defender"», διατρανώνοντας πως οι φονιάδες των λαών, που πραγματοποιούν όλη αυτήν την περίοδο πρόβες πολέμου στην Ελλάδα όπως και σε μια σειρά από χώρες, είναι ανεπιθύμητοι στην Αλεξανδρούπολη.

Στο συλλαλητήριο, το οποίο οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, συμμετείχαν Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στέλνοντας μαχητικό μήνυμα αντίθεσης στους σχεδιασμούς μετατροπής της περιοχής σε ορμητήριο πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Η πορεία, πριν καταλήξει μέσα στο λιμάνι, κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές, που κρατούσαν πικέτες και πανό με συνθήματα όπως «Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας», «Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις και τις υποδομές», «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» και «Τη μείωση ζητάτε όλων των μισθών στον πόλεμο τα δίνετε των ιμπεριαλιστών», να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, όπως και αλληλεγγύης στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης.

Η διαδήλωση μπαίνει στο λιμάνι
Η διαδήλωση μπαίνει στο λιμάνι
Προηγήθηκε συγκέντρωση στο Πάρκο Ανεξαρτησίας, όπου κατά την έναρξη, οι συγκεντρωμένοι καλωσόρισαν με χειροκροτήματα τους μικρούς φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» που είχαν σχηματίσει με πολύχρωμα χαρτόνια τη λέξη «ΕΙΡΗΝΗ» θέλοντας έτσι να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Αν. Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, ο Β. Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, μέλος της παλαιστινιακής κοινότητας της Αλεξανδρούπολης και η Σταυρούλα Αποστολίδη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Ξάνθης.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ματούλα Γκιδίκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, η οποία σημείωσε πως η στρατιωτική βάση που έχει στηθεί στην Αλεξανδρούπολη παίζει ρόλο - κλειδί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, «έχει ως πύλη το λιμάνι, επεκτείνεται στα στρατόπεδά μας, αξιοποιεί το σιδηροδρομικό, το οδικό δίκτυο του νομού. Ολόκληρος ο Εβρος μια πελώρια βάση λοιπόν. Ενας τεράστιος στόχος, θα λέγαμε εμείς, για το όφελος των ιμπεριαλιστών. Και για τους ταγούς τους».

Μεταξύ άλλων στάθηκε στη στάση της Τοπικής Διοίκησης και ιδιαίτερα στην άρνηση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει το χώρο της συγκέντρωσης, αποσκοπώντας να βάλει εμπόδια στην αντιιμπεριαλιστική δράση των Επιτροπών Ειρήνης και των άλλων φορέων, σημειώνοντας: «Μπορεί οι τοπικοί άρχοντες να βολτάρουν με τα ελικόπτερα του ΝΑΤΟ, όμως για τον υπόλοιπο λαό της περιοχής οι ήχοι των ελίκων τους ηχούν ως ειδοποιητήρια πολέμου. Τα φαγοπότια και οι βόλτες μπορεί να εξηγούν και την άρνηση της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση του χώρου που σήμερα διαδηλώνουμε.

Πώς γίνεται να εξυπηρετούνται πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και να ωφελούνται οι λαοί; Πώς γίνεται να μετατρέπουν την περιοχή σε ορμητήριο πολέμου ενάντια σε λαούς και να υπάρχει η αυταπάτη ότι δεν θα το πληρώσεις με τον ίδιο τρόπο; Πώς γίνεται να θεωρείς συμμάχους και στηρίγματα ασφάλειας τους ιμπεριαλιστές που διέλυσαν χώρες και μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών προσφύγων και μεταναστών; Σήμερα μες στον νομό συνυπάρχει το εξής οξύμωρο: Οι θύτες κυκλοφορούν σαν σωτήρες και τα θύματα μπαίνουν φυλακή. Μια φυλακή που μάλιστα επεκτείνεται κατά 33 στρέμματα. Για τον φόβο εργαλειοποίησης, μας λένε. Από ποιον; ρωτάμε Από την υποτιθέμενη σύμμαχο διπλανή χώρα;».

Να σημειωθεί πως νωρίτερα, διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από το στρατόπεδο «Κανδυλάπτη», όπου διαμένουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα που συμμετέχουν στην άσκηση «Defender Europe 2021», φώναξαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και έγραψαν μπροστά στην είσοδο το σύνθημα «NATO killers go home».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κάναν το λιμάνι στρατόπεδό τους και ο λαός μας γίνεται στόχος των εχθρών τους»(26/2/2021)
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού στρατού(8/11/2019)
Ανεπιθύμητοι οι εκπρόσωποι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού!(4/10/2018)
Σήμερα η αγωνιστική απάντηση του λαού της περιοχής(7/11/2017)
Κανένας στρατευμένος, καμία υποδομή στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών φονιάδων(27/10/2017)
Ημερολόγιο αγώνων...(8/1/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org