Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συντηρείται η νέα κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού

Eurokinissi

Συντηρείται με διάφορους τρόπους η αντιπαράθεση που άνοιξαν εκ νέου οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα γύρω από την προέλευση του SARS-CoV-2, με τρόπο που μέρα με τη μέρα εξελίσσεται σε ένα ακόμα κομβικό μέτωπο της συνολικότερης κόντρας τους για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Μετά τη «διαρροή» εκθέσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και τα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ για κρούσματα σε επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν δύο μήνες πριν την ανακοίνωση για τον νέο κορονοϊό, καθώς και μετά την εντολή του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να ερευνήσουν εντός 90 ημερών την προέλευση του κορονοϊού, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήρια στην Κίνα και στη συνέχεια έγινε χρήση «αντίστροφης μηχανικής», ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο στις νυχτερίδες.

Η εφημερίδα επικαλείται έρευνα του Βρετανού καθηγητή Α. Νταλγκλίς και του Νορβηγού Μπ. Σέρενσεν, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο νέος κορονοϊός κατασκευάστηκε και ότι έχουν καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα εδώ και έναν χρόνο, αλλά αυτά αγνοήθηκαν τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και από τις μεγάλες ιατρικές εκδόσεις. Στη μελέτη τους κάνουν λόγο για «εσκεμμένη καταστροφή, απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων» από πλευράς των κινεζικών εργαστηρίων, καθώς και για επιβολή σιωπής από το καθεστώς σε Κινέζους επιστήμονες. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο SARS-CoV- 2 «δεν έχει αξιόπιστο φυσικό πρόγονο» και δημιουργήθηκε μέσω «εργαστηριακής χειραγώγησης», ενώ υπάρχουν αναφορές στα πειράματα που διενεργούσε το εργαστήριο της Γουχάν από το 2002 έως το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής αποστολή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τον περασμένο Μάρτη είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο ο κορονοϊός να ξέφυγε από εργαστήριο.

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος - επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα υγείας, Α. Φάουτσι, είχε δηλώσει πριν μέρες ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μία περίοδο πέντε ετών, προκειμένου να εξεταστεί αν οι κορονοϊοί των νυχτερίδων μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

Μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν η Κίνα πέρασε στην «αντεπίθεση», με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, να αναφέρεται στον ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι έχουν «μαύρη ιστορία» στη διάδοση παραπληροφόρησης. «Εδειξε» δε προς το Φορντ Ντέτρικ, ένα εργαστήριο βιοϊατρικής έρευνας στο Μέριλαντ, που Κινέζοι αξιωματούχοι και ΜΜΕ έχουν συσχετίσει με την εμφάνιση του νέου κορονοϊού. «Τι μυστικά κρύβονται στο Φορντ Ντέτρικ και στα περισσότερα από 200 αμερικανικά εργαστήρια τέτοιου είδους;», αναρωτήθηκε ο Ζάο και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «χρωστάνε μια εξήγηση στον κόσμο». Η θεωρία αυτή, που αναφέρεται σε κινεζικά ΜΜΕ, επανήλθε πιο έντονα τον περασμένο Μάρτη μετά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΟΥ.

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας

Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμά της έχει οδηγήσει σε πάνω από 171 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3,558 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Στη Βραζιλία συνεχίζεται η εξάπλωση: Χτες ανακοινώθηκαν σχεδόν 900 θάνατοι σε ένα 24ωρο (πάνω από 462.000 συνολικά) και άλλα 43.500 κρούσματα. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση του Προέδρου Ζ. Μπολσονάρο, ο οποίος υπόκειται και σε εξεταστική επιτροπή για το ίδιο θέμα. Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 16 πόλεις, απαιτώντας μεταξύ άλλων περισσότερα εμβόλια και την παραίτηση του Μπολσονάρο. Η αστυνομία απάντησε με καταστολή, με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες σε Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπραζίλια και Ρεσίφε.

Αλλά και σε τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, τα οποία είχαν πληγεί λιγότερο από την πανδημία, σημειώνεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στη Μαλαισία η αναλογία νέων ημερήσιων κρουσμάτων με βάση τον πληθυσμό ξεπέρασε εκείνη της Ινδίας. Τα συνολικά κρούσματα σε Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος και Ανατολικό Τιμόρ έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα. Αυξητική τάση στα κρούσματα σημειώνεται επίσης σε Ινδονησία και Φιλιππίνες. Επιπλέον, Βιετναμέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε ένας «πολύ επικίνδυνος» συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής, που μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

«Η πανδημία δεν τελείωσε...»

«Μη νομίζετε ότι η πανδημία τελείωσε. Θα έχει τελειώσει όταν θα έχουμε φτάσει σε εμβολιαστική κάλυψη του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, τουλάχιστον», προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χ. Κλούγκε, ζητώντας να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να ενταθεί η επαγρύπνηση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι εκστρατείες ανοσοποίησης καθυστερούν ακόμα και στην Ευρώπη. Στις 53 χώρες και εδάφη της Ευρώπης (όπως κατηγοριοποιούνται με βάση τα κριτήρια του ΠΟΥ), μόνο το 26% του πληθυσμού έχει κάνει μια πρώτη δόση. Στην ΕΕ το 36,6% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 16,9% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο μεταξύ τα μέλη του ΠΟΥ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, συμφώνησαν πως πρέπει να ενισχυθούν ο Οργανισμός και η ικανότητά του να συντονίζει την απάντηση σε μελλοντικές παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις, ωστόσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις βασικές παραμέτρους της μεταρρύθμισής του. Τα κράτη - μέλη ενημερώθηκαν για εκθέσεις ειδικών που αποκάλυψαν τις «αστοχίες» του ΠΟΥ και των κυβερνήσεων. Μία από τις εκθέσεις εκτίμησε ότι η πανδημία μπορούσε να είχε αποφευχθεί και ότι ο ΠΟΥ κήρυξε πολύ αργά (τέλη Γενάρη 2020) παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org