Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επικίνδυνη και αδύνατη η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής

Αποκαλυπτικές καταγγελίες γιατρών του νοσοκομείου

Την επικίνδυνη λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φέρνουν στο φως τα αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της κλινικής και αντίστοιχο έγγραφο (με ημερ. 17/6/2021) του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η κλινική, εκτός από περιστατικά COVID-19, εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική. Και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές του «Σωτηρία» παραμένουν από τον Οκτώβρη μόνο για Covid περιστατικά.

Στο 9ο κατά σειρά έγγραφό τους, προς το υπουργείο Υγείας και τη ΔΥΠΕ, γιατροί της κλινικής καταγγέλλουν «την απελπιστική κατάσταση που βρισκόμαστε (...) Εδώ δουλεύουμε εξοντωτικά για να καταφέρουμε να θεραπεύουμε περίπου 60 ασθενείς και εφημερεύουμε 10 εφημερίες το μήνα και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να κάνουμε ιατρείο για περίπου 1.200 φορές (...) Δεν είναι μόνο υπερβολικά πολλές οι εφημερίες, αλλά και κάθε μια από αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ασθενείς όσο και τους ιατρούς».

Στη συγκεκριμένη κλινική εργάζονται μόνο 2 μόνιμοι (με βαθμό διευθυντή) και 2 επικουρικοί (που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου) ειδικευμένοι γιατροί, που έχουν ξεπεράσει τα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.

Ετσι, ένας πνευμονολόγος στις εσωτερικές εφημερίες έχει την ευθύνη για 50 ασθενείς (COVID-19 και μη), που είναι διασκορπισμένοι σε 3 διαφορετικούς ορόφους. Αντίστοιχα, στη γενική εφημερία της κλινικής, που καλύπτει μόνη της ολόκληρη την Αττική και νησιά του Αιγαίου, δύο πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τις νέες εισαγωγές. Ενώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι 30/5/2021 έχουν νοσηλευτεί 574 ασθενείς Covid, στην Α' Παθολογική 445 ασθενείς και στη Β' Παθολογική 458!

Η κυβέρνηση «ενίσχυσε» την κλινική με 5 ειδικευόμενους γιατρούς ...άλλων ειδικοτήτων (ψυχίατρος, παιδίατρος κ.ά.) που οι συμβάσεις τους λήγουν αύριο, 2 ειδικευμένους πνευμονολόγους που μετακινήθηκαν από Κέντρα Υγείας, ενώ αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Οταν δημιουργήθηκε το ΓΝ Θριάσιο, η Πνευμονολογική είχε 6 θέσεις μόνιμων πνευμονολόγων για 12 ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια που έχουν 50 - 60 ασθενείς καθημερινά έχουν μειώσει τους προβλεπόμενους μόνιμους ιατρούς σε 5! Να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων ιατρών που προβλέπονται στην Πνευμονολογική σε τουλάχιστον 10», σημειώνουν οι γιατροί.

Απαράδεκτη είναι η απάντηση της 2ης ΥΠΕ, που κουνώντας το δάχτυλο στους υγειονομικούς, μιλάει για «έκτακτες περιστάσεις» εδώ κι ενάμιση χρόνο, και παρουσίασε ως ευεργεσία τον αποχαρακτηρισμό «του νοσοκομείου από full covid» και ως «λύση» στα τεράστια κενά τη μετακίνηση πνευμονολόγου από το ΚΥ Περάματος για 3 μήνες «και άλλων ιατρών από τα νοσοκομεία της 1ης ΔΥΠΕ».

«Απαιτείται η άμεση ενίσχυση με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό για να εξασφαλισθεί η χορήγηση κανονικών αδειών τριών βδομάδων, αναγκαίων για την ανάπαυση των συναδέλφων (...) Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις γιατρών στην Παιδιατρική κλινική, όπου κινδυνεύει η συνέχιση της λειτουργίας της, στην Αιμοδοσία, στη Μαιευτική/Γυναικολογική, στο Αναισθησιολογικό, στις Α' και Β' Παθολογικές κλινικές», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων. Και τονίζει:

«Αντί για την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου, συνεχίζεται η αποδυνάμωσή του με "διαιώνιση" μετακινήσεων γιατρών π.χ. παιδιάτρου και νευρολόγου στο "Αττικόν" νοσοκομείο και δεύτερου παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας και νέα μετακίνηση ορθοπαιδικού και ωτορινολαρυγγολόγου στο εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου (...) Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 59 επικουρικοί συνάδελφοι που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ ακολουθούν 104 συνάδελφοι που οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου και καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση». Το Σωματείο απαιτεί:

  • Να ανασταλεί η συμμετοχή της Πνευμονολογικής κλινικής στη γενική εφημερία του νοσοκομείου. Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις πνευμονολόγων και να δημιουργηθούν 3 επιπλέον.
  • Να ανακληθούν οι μετακινήσεις γιατρών από το «Θριάσιο» και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κάλυψη των προκηρυγμένων θέσεων γιατρών
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε επιλαχόντες πνευμονολόγους και παθολόγους από κρίσεις για προκηρυχθείσες θέσεις άλλων νοσοκομείων να διορισθούν σε μόνιμες θέσεις στο «Θριάσιο» νοσοκομείο.
  • Να μην απολυθεί κανένας και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να παραταθεί η σύμβαση των ειδικευόμενων γιατρών.
  • Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου, με αύξηση των οργανικών θέσεων για ειδικευμένους γιατρούς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ