Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν υποστέλλουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «MEGA MAG»

-- Καλημέρα κύριε Γενικέ. Σας βρίσκουμε στον Περισσό ή στο σπίτι;

-- Καλημέρα, στον Περισσό.

-- Τηρείτε τα μέτρα ασφαλείας; Πόσοι άνθρωποι είστε εκεί τώρα;

-- Βεβαίως, το Κόμμα μας αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με αίσθημα ευθύνης από την αρχή και πριν εξαγγελθούν τα κυβερνητικά μέτρα, έχουμε κάνει προσαρμογές στη λειτουργία μας και τη δράση μας ακριβώς λόγω της επιδημίας, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε και με τους κατάλληλους τρόπους και τη συλλογικότητα και την επικοινωνία με τα στελέχη μας, τα μέλη, τους οπαδούς του Κόμματος. Επιδιώκουμε να διατηρούμε τις δυνάμεις μας μάχιμες, γιατί αυτό είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ σήμερα. Δεν υποστέλλουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις, την προώθηση αιτημάτων, την προστασία της ζωής, των ίδιων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-- Φοβάστε ότι κάποιοι, ενδεχομένως επιχειρήσεις ή κάποιοι άλλοι μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση και να προβούν σε απολύσεις, σε μειώσεις προσωπικού;

-- Η ίδια η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι μέσα σ' αυτόν το μήνα, τον Μάρτιο, μέσα στην επιδημία δηλαδή, έγιναν 40 χιλιάδες απολύσεις στη χώρα μας. Αυτές, με νόμο λέμε εμείς, πρέπει να θεωρηθούν άκυρες και όχι από δω και πέρα, αλλά αναδρομικά, για τις τελευταίες τουλάχιστον 15 μέρες, για όλο τον Μάρτιο δηλαδή. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες πρωταρχικά και κύρια πρέπει να προστατευτούν, και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους.

-- Ειπώθηκε πάντως ότι θα είναι άκυρες οι όποιες απολύσεις γίνουν στο διάστημα το οποίο αναφερόμαστε. `Η όποιες επιχειρήσεις προβούν σε τέτοιες ενέργειες θα έχουν μεγάλες κυρώσεις.

-- Αυτό που ειπώθηκε είναι πως από δω και πέρα θα είναι άκυρες, από την ερχόμενη βδομάδα, αλλά αυτές που έγιναν αυτήν τη βδομάδα, την προηγούμενη βδομάδα, μέσα στον Μάρτη που ήταν ήδη σε έξαρση ο κορονοϊός, που ήδη υπήρχαν και είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας του πληθυσμού, επιχειρήσεις πρόλαβαν και απέλυσαν εργαζόμενους και αυτοί είναι για όλη τη χώρα 40 χιλιάδες. Αυτές οι απολύσεις λοιπόν, όπως και οι επόμενες που δεν πρέπει να γίνουν, θα πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν.

-- Κύριε Κουτσούμπα, το θέσατε αυτό στη συνομιλία που είχατε με τον πρωθυπουργό;

-- Του έθεσα όλα αυτά τα προβλήματα, όπως επίσης του έθεσα και το ζήτημα να μην επιβάλει αστυνομικά μέτρα παραπέρα καραντίνας. Ο ίδιος στη συνομιλία που είχαμε με διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να επιβάλει αστυνομική καραντίνα, ενώ χτες όμως ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

-- Κύριε Γενικέ, να κλείσουμε με μια ανθρώπινη ερώτηση. Εσείς είστε χρόνια στους δρόμους, στις επάλξεις, πώς είναι τώρα που αναγκάζεστε να έχετε την ίδια αγωνιστική διάθεση εντός των τεσσάρων τοίχων του γραφείου σας;

-- Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, μπορούν να γίνουν συλλογικές διαδικασίες. Οι συνεδριάσεις του ΠΓ, της ΚΕ γίνονται, ευτυχώς βοηθούν οι νέες τεχνολογίες, αλλά να σας πω ότι σε συνθήκες ακόμη και πολιτικών απαγορεύσεων παλιότερα, το ΚΚΕ πάντα δρούσε με τη συνεργασία, μπορεί να γίνονται διά περιφοράς μεταφορά κειμένων, ανακοινώσεων, αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν πάντα όχι αυστηρά για το κομματικό συμφέρον, όπως λένε διάφοροι, αλλά κυρίως λόγω του ότι πρέπει να προασπίσουμε - και γι' αυτό είμαστε εδώ - τα λαϊκά συμφέροντα, τη ζωή του λαού μας, την υγεία του, αλλά και όλα τα δικαιώματά του, που δυστυχώς καταπατούνται βάναυσα με αφορμή και εξαιτίας δήθεν του κορονοϊού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ