Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενα χρόνο χωρίς επίδομα στέγασης οι ανασφάλιστοι ομογενείς υπερήλικες από την πρώην ΕΣΣΔ

Για άμεση επίλυση του προβλήματος δεσμεύτηκε η υφυπουργός Εργασίας

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη να γίνουν εδώ και τώρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής στους ανασφάλιστους υπερήλικες παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή, στις 12/3, της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα αυτό.

Στην Ερώτηση απάντησε η υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, η οποία δεσμεύτηκε μεν για νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί για την καταβολή του επιδόματος, ωστόσο δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λ. Στολτίδης σημείωσε ότι το επίδομα αυτό «ήταν μία σημαντική ανάσα επιβίωσης» γι' αυτούς τους ανθρώπους και χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως 31 Δεκέμβρη του 2018.

Ωστόσο, από τον Γενάρη του 2019, που η καταβολή του με ΚΥΑ ανατέθηκε στον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης), «καμία αίτηση δεν έχει γίνει δεκτή, δεν έχει ανανεωθεί, δεν έχει εγκριθεί έως σήμερα. Αυτό έχει ως οδυνηρή συνέπεια να έχουν οδηγηθεί αφενός οι ανασφάλιστοι υπερήλικες ομογενείς στην εξαθλίωση, αφετέρου οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που εξακολουθούν οι ομογενείς να διαμένουν, στην οικονομική ανέχεια, στερούμενοι το ελάχιστο εισόδημα του ενοικίου», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης, ζητώντας από την υφυπουργό να πει συγκεκριμένα «σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες εξέτασης, έγκρισης και αντίστοιχα, προφανώς, καταβολής για όλες τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής στους ανασφάλιστους υπερήλικες».

Η Δ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «δημιουργείται και δρομολογείται η άμεση εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου από τη μία πλευρά να συνεχίσει να δίνεται το επίδομα του ΟΠΕΚΑ και αφετέρου να διευκολύνουμε τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων». Οπως είπε, «μέχρι σήμερα ο ΟΠΕΚΑ δεν λειτουργούσε ξεχωριστή πληροφοριακή πλατφόρμα για το επίδομα αυτό και αυτό από μόνο του δυσχέρανε πάρα πολύ τη διευθέτηση και την κατανομή των αιτήσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την υφυπουργό να γίνει πιο συγκεκριμένη θέτοντας και σαφές χρονοδιάγραμμα, με την Δ. Μιχαηλίδου να σημειώνει απλώς πως «κινούμαστε άμεσα, πολύ γρήγορα» για τη νομοθετική ρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ