Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Καθυστερημένα και με το σταγονόμετρο τα μέτρα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα ελλιπή μέτρα προστασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με ευθύνη της κυβέρνησης, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Με έγγραφό της προς την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και των Γενικών Επιτελείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) τονίζει «την ανησυχία και αγωνία των στελεχών, τα οποία καθημερινώς βλέπουν καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων της Πολιτείας, καθόσον οι διοικήσεις των Μονάδων εμμένουν στην αναμονή αποφάσεων εκ μέρους της ιεραρχίας».

Η ΠΟΕΣ χαρακτηρίζει «αδιανόητο» το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα: «Σε Κέντρα Εκπαίδευσης ή Σημεία Υποδοχής Οπλιτών να τελούνται δοκιμαστικές τελετές ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων, όρθιοι και μέσα στον ήλιο, χωρίς μέτρα προφύλαξης, οι οποίες παρακαλούμε (και το θεωρούμε δεδομένο ότι θα συμβεί) όπως ακυρωθούν και όχι μετατοπιστούν, εφευρίσκοντας τρόπους παρουσίας αγημάτων.

Νεοσύλλεκτοι οπλίτες θητείας να συνωστίζονται 45 - 45 άτομα σε έναν θάλαμο, χωρίς επιπλέον μέτρα υγιεινής και προφύλαξης. Να εκτελούν βολές χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, όσον αφορά την επαφή των ιδίων με οπλισμό που εναλλάσσεται στα πρόσωπα και στα μόνιμα στελέχη. Εκατοντάδες συνάδελφοί μας να μετακινούνται, καθημερινώς, για υπηρεσιακούς λόγους με υπηρεσιακά οχήματα, εντός των οποίων είτε επιβαίνουν περισσότερα από 10 άτομα, είτε η μεταξύ τους απόσταση είναι πολύ μικρότερη του 1,5 μέτρου, χωρίς γάντια και μάσκες.

Στα τμήματα που επιχειρούν στις παρέβριες περιοχές και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έχουν μετακινηθεί από Μονάδες πέραν των τοπικών, να μην έχουν παρασχεθεί κατάλληλα καταλύματα και τροφή, αλλά να στρατωνίζονται με τους οπλίτες θητείας της οργανικής δύναμης των Μονάδων, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό του πληθυσμού που συγχρωτίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Να συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα ενημερώσεις διοικήσεων από τους επιτελείς των Μονάδων, με συγχρωτισμό πέραν των 10 ατόμων στον ίδιο φυσικό χώρο, θεωρώντας ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας ομιλούν για δημόσιες συναθροίσεις και όχι για συνεύρεσή τους εντός κλειστών δωματίων, όπως οι αίθουσες/γραφεία όπου λαμβάνουν χώρα οι ενημερώσεις αυτές».

Η ΠΟΕΣ ζητά την ενεργοποίηση ακόμα και «της διαδικασίας πειθαρχικού ή/και ποινικού ελέγχου σε βάρος όλων εκείνων που είτε καθυστερούν να υλοποιήσουν εκπεφρασμένες αποφάσεις της Πολιτείας, είτε ενεργούν κατά βούληση, θέτοντας τα στελέχη σε έμμεσο ή άμεσο κίνδυνο και τελικώς την ασφάλεια των ιδίων και του μηχανισμού εν αμφιβόλω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ