Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Νέα επεισόδια και παραβιάσεις

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο τελωνείο των Καστανιών, κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε ρίψη χημικών με ειδικούς εκτοξευτήρες από τις τουρκικές αρχές. Οι άνδρες των ΜΑΤ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, μαζί με τις δυνάμεις του στρατού και της Frontex, απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Τα επεισόδια διήρκεσαν μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγο μετά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με εγκύκλιο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Νωρίτερα το πρωί, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «επιχειρήθηκαν καθοδηγούμενες - οργανωμένες ενέργειες παραβίασης των συνόρων της χώρας, τόσο στην περιοχή των Καστανεών όσο και σε διάφορα σημεία στο νότιο τμήμα του νομού Εβρου».

Παράλληλα, οι πτήσεις των τουρκικών drones εφοδιασμένων με κάμερες παρακολούθησης συνεχίζονται στην τουρκική πλευρά της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Σύμφωνα με πηγές, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ συνεχίζει να μειώνεται τις τελευταίες μέρες, ενώ οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι μετά και την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να απομακρύνονται από την περιοχή.

Στο μεταξύ και παρά τον εφησυχασμό που επιχειρούν να καλλιεργήσουν διάφορα κέντρα, η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης συνεχίζει απτόητη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Πέραν των όσων συμβαίνουν στις Καστανιές και σε όλη τη συνοριογραμμή στον Εβρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ χτες 8 τουρκικά «F-16», τα 4 οπλισμένα, και 2 κατασκοπευτικά «CN-235» προχώρησαν σε 38 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Σημειώθηκε επίσης μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Από τουρκικό λιμάνι το πλοίο που προσάραξε στην Κέα

Με τη συνοδεία σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής απέπλευσε από μικρό λιμάνι κοντά στη Σμύρνη το τουρκικό δεξαμενόπλοιο «Dorduncu», το οποίο προσάραξε πριν από τέσσερις μέρες στο μώλο του λιμανιού της Κέας μεταφέροντας 193 ξεριζωμένους. Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας στις ελληνικές λιμενικές αρχές, πολλοί από τους αλλοδαπούς που επέβαιναν στο πλοίο, σύμφωνα με δημοσίευμα το οποίο σημειώνει ότι η κυβέρνηση και η ΕΥΠ βλέπουν νέα τακτική της Τουρκίας και των κυκλωμάτων, να προωθούν μαζικά μετανάστες και πρόσφυγες με τη χρήση παλιών φορτηγών πλοίων σε ταξίδια μίας διαδρομής με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επιβαίνοντες προέρχονταν από περιοχές της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης και τους προτάθηκε τις τελευταίες μέρες να επιβιβαστούν στο δουλεμπορικό πλοίο (που προοριζόταν για σκραπ) με αμοιβή 5.000 - 7.000 ευρώ το άτομο.

Την ίδια ώρα, με επιστολή της στον πρωθυπουργό η δήμαρχος του νησιού, Ειρήνη Βελισαροπούλου, τονίζει ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί εκεί για 14 μέρες σε καραντίνα, αφού βρίσκονται σε εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, στην Κορρησία, όπου δεν υπάρχει θέρμανση και δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να εξεταστούν αλλά στο νησί υπάρχουν μόνο δύο αγροτικοί γιατροί, ενώ στην Κέα έφτασε και διμοιρία των ΜΑΤ για να επιτηρεί τους μετανάστες, οι οποίοι ανά δυάδες μεταφέρονταν στο αστυνομικό τμήμα και ανακρίνονταν, αφού στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν χαρτιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ