Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Με μπαλώματα προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις

Ο «Ριζοσπάστης» μιλά με τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ στα τέλη του 2019 είχε κεντρικό αίτημα να μη γίνουν απολύσεις και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό...
Η συγκεκριμένη κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ στα τέλη του 2019 είχε κεντρικό αίτημα να μη γίνουν απολύσεις και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό...
Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν μάχη για να προστατεύσουν και να περιθάλψουν το λαό, στο όνομα του έκτακτου επιχειρείται να περάσουν διάφοροι σχεδιασμοί που καταστρατηγούν παραπέρα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών, να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου σε όσους αντιδρούν, αποκαλύπτουν και διεκδικούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας.

Πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για «διεξαγωγή έρευνας» απέναντι στις παρεμβάσεις του σωματείου και του προέδρου του.

Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, για τη δύσκολη κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι.

Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό

«Ηδη το νοσοκομείο μας, χάρη στην προσφορά των συναδέλφων, "σηκώνει ένα μεγάλο βάρος" για την περίθαλψη των κατοίκων, όχι μόνο του νησιού αλλά και της νότιας Ελλάδας, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη μειωμένη χρηματοδότηση.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο λείπουν 350 νοσηλευτές, έτσι ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός νοσηλευτή ανά βάρδια έχουν την ευθύνη μέχρι και για 40 ασθενείς. 40 κενές θέσεις ειδικευμένων και πάνω από 80 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται. Πάνω από 50 τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς να καλύπτουν την "κίνηση" όλου του νοσοκομείου.

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό με βάση τα διεθνή στάνταρ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οφείλονται 500 μέρες άδεια και 200 ρεπό. Στα ΤΕΠ η διαλογή γίνεται με φοιτητή Νοσηλευτικής, ενώ ένας νοσηλευτής καλύπτει το απόγευμα και το βράδυ 2 ιατρεία. Τα ΚΥ του νομού είναι υποστελεχωμένα. Οι 7 ΤΟΜΥ δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε και πριν τις ανάγκες για πρόληψη - προαγωγή Υγείας», λέει ο Δ. Βρύσαλης.

Πώς αποτυπώνεται η «ανάπτυξη» με κριτήριο το κέρδος

Σήμερα, υπογραμμίζει ο Δ. Βρύσαλης, με την πανδημία του κορονοϊού φάνηκε καθαρά ότι η ανάπτυξη της ναυαρχίδας της Υγείας στην Κρήτη είχε κριτήριο όχι τις λαϊκές ανάγκες αλλά τη λειτουργία του νοσοκομείου σαν επιχείρηση.

«Ενώ είχε σχεδιαστεί να υπάρχει Μονάδα Λοιμωδών, αυτή ποτέ δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα λοιμώδη νοσήματα να περιθάλπονται σε κοινές κλινικές (Παθολογική, Πνευμονολογική, Γαστρεντερολογική), η όποια προετοιμασία του νοσοκομείου ως προς τους θαλάμους αρνητικής πίεσης αλλά και των κλινών ΜΕΘ έγινε κατόπιν εορτής. Οι πρόχειρες αλλαγές σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας της Παθολογικής Κλινικής, που βαπτίζονται έτοιμοι για απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων, μειώνουν τα διαθέσιμα δωμάτια για νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για "διασπορά" ασθενών της Παθολογικής σε άλλες κλινικές και για ράντζα στους διαδρόμους μετά από τις γενικές εφημερίες.

Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δεν λειτούργησε ποτέ σ' ένα κατά τα άλλα τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Ενώ ο χώρος, τα μηχανήματα υπάρχουν για να λειτουργούν 15 κρεβάτια ΜΕΘ, σήμερα λειτουργούν 13 και επιχειρείται τώρα να αξιοποιηθούν και τα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης».

Ανακάτεμα της τράπουλας για να μπαλωθούν τα κενά

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Οπως μας λέει ο Δ. Βρύσαλης:

-- Ενώ υπήρχαν έτοιμοι από το 2003 θάλαμοι αρνητικής πίεσης εξαιτίας του SARS, αυτοί κλείστηκαν για να δημιουργηθεί η Παιδοψυχιατρική. Τώρα, την περιόρισαν πρακτικά στο μισό χώρο γιατί η λειτουργία των θαλάμων εκείνων κρίθηκε ως μη απαραίτητη...

-- Οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο (στην καλύτερη περίπτωση 1 για ολόκληρη βάρδια) ή καθόλου, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να τις αγοράζουν. Το αντισηπτικό σε λίγες μέρες εξαντλείται. Την ίδια στιγμή, δεκάδες εργαζόμενοι αλλάζουν τμήμα ή κλινική και χρειάζεται να εκπαιδευτούν, ενώ για να πάρει κάποιος άδεια έστω και ειδικού σκοπού χρειάζεται να υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων... εκτός από του πρωθυπουργού.

-- Μιλάνε για 40 προσλήψεις νοσηλευτών και 20 λοιπού προσωπικού, τη στιγμή που λείπουν 350 νοσηλευτές και μόνο αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού είναι εκατοντάδες, χώρια αυτούς που θα πρέπει να μπουν σε κάποια φάση σε καραντίνα ή να πάρουν αναρρωτική άδεια.

-- Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, χειρουργείων θα οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών. Είναι ενδεικτικό ότι για τους ογκολογικούς ασθενείς που θα έπρεπε να κάνουν τον έλεγχό τους, έχουν ακυρωθεί εκατοντάδες περιστατικά και ήδη υπάρχει μεγάλη αναμονή για τους επανελέγχους που πρέπει να πραγματοποιηθούν από διαφορά ιατρεία.

Η εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων ενός νοσοκομείου απαιτεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να παρέχεται 24ωρη κάλυψη των εφημεριών, με ταυτόχρονη συνεχή καθημερινή παρουσία ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών ώστε να εξασφαλίζονται και οι υπόλοιπες δραστηριότητες (εκπαίδευση ειδικευόμενων, φοιτητών, έρευνα κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ