Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΗΠΑ
Ερευνα του Χάρβαντ βλέπει τεράστια εξάπλωση του ιού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εννέα διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την ταχύτητα μετάδοσης της νόσου και τον αριθμό των κρουσμάτων εξέτασε ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που καταγράφει την τεράστια γύμνια του συστήματος Υγείας των ΗΠΑ. Στα επτά από αυτά, συμπεραίνεται ότι οι περισσότερες από τις Μονάδες Εντατικής της χώρας δεν θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα.

Σημειώνεται ο κίνδυνος να συμβεί ό,τι και στην Ιταλία, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για το ποιον θα περιθάλψουν πρώτον, σε ποιον θα δώσουν έναν αναπνευστήρα. Επίσης, τονίζεται ότι όποιος κι αν είναι ο τελικός αριθμός των κρουσμάτων, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σωθούν ζωές είναι να επιβραδυνθεί η ταχύτητα των νέων λοιμώξεων. Ετσι, στο καλύτερο από τα σενάρια που εξετάστηκαν, φέρεται να μολύνεται το 20% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, σε μια περίοδο 18 μηνών. Στο σενάριο αυτό, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν αρκετές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, μόνο αν απελευθερώσουν το 50% των κλινών που καταλαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι δεν είναι προσβεβλημένοι από τον Covid-19.

Αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, θα μολυνθεί το 60% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 150 εκατ. άνθρωποι, σε διάστημα μόλις 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και με όλες τις κλίνες διαθέσιμες, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν πέντε φορές λιγότερες κλίνες απ' όσες θα απαιτούνται. Ετσι, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η απόκλιση που θα προκύψει είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί, ακόμη και με μέτρα όπως η κατασκευή στρατιωτικών νοσοκομείων.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι ό,τι συνέβη σε γηροκομείο στο Σιάτλ, όπου πέθαναν 35 ηλικιωμένοι που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό από εργαζόμενους σε αυτό, που είτε δεν εξετάστηκαν μολονότι είχαν ύποπτα συμπτώματα, είτε γιατί δεν θέλησαν να απουσιάσουν γιατί θα είχαν άδεια άνευ αποδοχών. Αλλη «βραδυφλεγή βόμβα» αποτελούν οι στρατιές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων στις ΗΠΑ. Μόνο στην Καλιφόρνια υπολογίζεται πως μπορούν να μολυνθούν πάνω από 60.000 άστεγοι.

Την ίδια ώρα που φαίνεται ανάγλυφα το πόσο απροετοίμαστες είναι οι ΗΠΑ στο ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης του λαού, η κυβέρνηση σπεύδει, βλέποντας τις ζημιές που έρχονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, να τους διαθέσει πακέτο ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Για τους εργαζόμενους αναγκάζεται να δώσει κάποια επιδόματα για το διάστημα που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, χωρίς το μέτρο να καλύπτει όλους και ειδικά αρκετά εκατομμύρια μεταναστών.

Πάντως, χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Στ. Μνούτσιν για έκρηξη της ανεργίας στο 20%, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, αποκαλύπτεται πως ήδη 1 στους 5 Αμερικανούς εργαζόμενους έχει χάσει τη δουλειά του ή είδε τις ώρες εργασίας του να μειώνονται λόγω της πανδημίας, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις (με εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζόμενους) 1 στους 10 εργαζόμενους δεν δικαιούται άδεια ασθενείας μετ' αποδοχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ