Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επιμένει στη σημασία της μαζικής εξέτασης και ιχνηλάτησης επαφών

Νέα σοβαρή εστία της πανδημίας και η Ισπανία

Copyright 2020 The Associated

Στις συστάσεις του για περισσότερες εξετάσεις επιμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς η πανδημία του SARS-COV-2 εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη και η αντιμετώπιση της κατάστασης προϋποθέτει πρώτα απ' όλα την επιστημονικά ολοκληρωμένη καταγραφή της.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Για την καταστολή και τον έλεγχο της επιδημίας, οι χώρες πρέπει να απομονώνουν, να ελέγχουν, να θεραπεύουν και να ανιχνεύουν... Εάν δεν το κάνουν, οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να συνεχιστούν σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν όταν αρθούν τα μέτρα της αποφυγής επαφής, της αποστασιοποίησης». Συμπλήρωσε δε ότι ο έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών «πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αντίδρασης σε κάθε χώρα». Κατά τ' άλλα χαρακτήρισε το νέο κορονοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και «πρωτόγνωρη απειλή», κάνοντας μετά λόγο και για «πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας».

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΠΟΥ έχει αναφέρει ότι το 80% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί σε Ευρώπη και Δυτικό Ειρηνικό. Σε όλο τον πλανήτη, συνολικά, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν καταγραφεί 238.318 κρούσματα και 9.918 θύματα.

Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει σταθερά η Ευρώπη, όπου μετά την Ιταλία η Ισπανία εξελίσσεται σε σοβαρή εστία του COVID-19 (της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός). Τα κρούσματα στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα χτες έφταναν τα 17.395 (+2.626) και τα θύματα τα 803 (+165).

Η Ιταλία ξεπέρασε σε θύματα την Κίνα

Στην Ιταλία τα κρούσματα έφτασαν χτες τα 41.035 (+5.322) και τα θύματα τα 3.405 (+427). Η Ιταλία ξεπέρασε πλέον σε θύματα την Κίνα.

Στην ίδια την Κίνα (όπου ξεκίνησε η επιδημία το Δεκέμβρη), τα κρούσματα έφτασαν χτες τα 80.928 (+34) και τα θύματα τα 3.245 (+8). Στη Νότια Κορέα, αντίστοιχα, 8.565 (+152) και 91 (+7). Στην Ιαπωνία 923 (+9) και 32 (+3).

Στο Ιράν, επίσης, μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός, το σύνολο των θυμάτων αυξήθηκε χτες στα 1.284 (+149) και τα κρούσματα στα 18.407 (+1.046).

Στη Γερμανία επίσης τα κρούσματα έφτασαν τα 14.544 και οι νεκροί τους 43.

Στη Γαλλία τα κρούσματα έφτασαν τα 9.134 και τα θύματα τα 264.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χτες τα 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι θάνατοι έφτασαν τους 154. Ως εκ τούτου οι ΗΠΑ είναι πλέον η έκτη κατά σειρά χώρα σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, μετά την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Στην Αίγυπτο αποφασίστηκε κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, καφέ, εστιατορίων από τις 7 μ.μ. έως τις 6 π.μ., με εξαίρεση υπηρεσίες ντελίβερι. Μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας επιβλήθηκαν μεταξύ άλλων και στην Ιορδανία.

Στο Κατάρ η παλιά βιομηχανική ζώνη έχει αναδειχθεί σε κύρια εστία μετάδοσης του κορονοϊού. Εχουν ήδη καταγραφεί 452 κρούσματα σε μετανάστες. Ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή, όπου όλα μαζί τα έξι κράτη του Κόλπου έχουν ανακοινώσει συνολικά παραπάνω από 1.200. Αυτά ενώ στο Κατάρ κορυφώνονται οι εργασίες κατασκευής σταδίων και άλλων υποδομών ενόψει διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022.

Οσον αφορά στην Αφρική (με συνολικό πληθυσμό άνω των 1,3 δισ.) διαπιστώνονται επιβεβαιωμένα τουλάχιστον 650 κρούσματα σε 34 από τις 54 χώρες της. Από αυτά τα κρούσματα, τουλάχιστον 17 απέβησαν θανατηφόρα.

Οι Ιταλοί γιατροί ζητούν έλεγχο όλων των υγειονομικών

Με δεδομένους τους ρυθμούς εξάπλωσης της πανδημίας αλλά και τα κενά που προκαλούν στο ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, οι Ενώσεις των Ιταλών γιατρών ζήτησαν να εξεταστούν για τον ιό όλοι οι υγειονομικοί ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάδοσή του μέσω γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ., ωστόσο ούτε από μακριά δεν διακρίνονται τέτοιες κυβερνητικές προθέσεις. Χτες, το πρακτορείο ANSA μετέδωσε ότι έφτασαν τους 13 οι γιατροί που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό. Στην περιοχή του Μπέργκαμο τα τοπικά νοσοκομεία απηύθυναν επείγουσα έκκληση για προσωπικό και εξοπλισμό. «Χρειαζόμαστε απελπισμένα νοσοκόμες και γιατρούς όπως ακόμα εξοπλισμό εξαερισμού και ατομικά μέσα προστασίας», δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ο Στέφανο Φαγκιουόλι, από το Νοσοκομείο «Πάπας Ιωάννης 13ος».

Στη Γαλλία, παρά την επιδείνωση της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ επίσης απέκλεισε την εφαρμογή ενός γενικευμένου ελέγχου για ανίχνευση του ιού.

Κινητοποίηση σε αποθήκη της «Amazon» στη Γαλλία

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι της «Amazon» στη Γαλλία διαδήλωσαν ζητώντας μέτρα προστασίας, καταγγέλλοντας την κατάσταση στην εταιρεία. Ο συγκεκριμένος όμιλος (διαδικτυακό εμπόριο) ανήκει σε εκείνους που «τρίβουν τα χέρια τους», με τα νέα δεδομένα για εκατομμύρια άτομα που μένουν σπίτι πια σχεδόν όλη τη μέρα, κάτι που φυσικά εντείνει την επιθετικότητά του πρώτα απ' όλα κατά του προσωπικού.

Οι περίπου 300 εργαζόμενοι σε μια αποθήκη της «Amazon» και κέντρο αποστολής στην περιοχή Σαράν, λίγο έξω από την πόλη Ορλεάνη (κεντρική Γαλλία) ξεκίνησαν απεργία, καταγγέλλοντας ότι έρχονται στη δουλειά αναγκαστικά, ανήσυχοι για τη λειψή προστασία τους. Μεταξύ άλλων ζήτησαν μέτρα προστασίας, περιλαμβανομένης και της διευκόλυνσης όσων δεν μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ