Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΑΜΕ
Να μη γίνουν οι εργαζόμενοι τα «θύματα» της πανδημίας

Ανακοίνωση για τα μέτρα που εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί την περασμένη Τετάρτη

Eurokinissi

Την ανάγκη «οι εργαζόμενοι να μη ματώσουν εν μέσω πανδημίας» αναδεικνύει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του για τα μέτρα που εξήγγειλαν οι υπουργοί της κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη, σημειώνει τα εξής:

«Τα νέα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών της είναι ανεπαρκή, αποτελούν ασπιρίνη στον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που μένουν χωρίς εισόδημα για δύο μήνες και αέρα κοπανιστό για τους εργαζόμενους που ήδη έχουν λάβει το χαρτί της απόλυσης ή εργάζονται πλέον με κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ομολογία ενοχής. Η κυβέρνηση έχει καθολική ευθύνη για το κύμα απολύσεων που κατακλύζουν αρκετούς κλάδους, καθώς όχι απλά καθυστέρησε να πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά με την πρότασή της για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έδωσε το πράσινο φως στη μεγαλοεργοδοσία για να επιτεθεί και να επιδεινώσει τους όρους δουλειάς χιλιάδων εργαζομένων.

Σήμερα, μιλούν τα στοιχεία και όχι οι προβλέψεις ή οι ευχές. Μέχρι σήμερα και από τις αρχές Μάρτη που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τον κορονοϊό, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, το κύμα των απολύσεων μετατράπηκε σε τσουνάμι, με πολύ πάνω από 40.000 να βρίσκονται στις ουρές των ανέργων.

Είναι προβληματική και άδικη η στάση της κυβέρνησης, που διαχωρίζει τους απολυμένους σε πριν και μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Δεν παίρνει καν υπόψη της τους απολυμένους από επιχειρήσεις που οι εργοδότες τις έκλεισαν, με δική τους απόφαση. Πραγματικό μέτρο ανακούφισης για όλους τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των μέτρων και της κατάστασης απέναντι στον κορονοϊό, είναι να ισχύσει αναδρομικά το μέτρο των άκυρων απολύσεων με έναρξη ημερομηνίας τα πρώτα ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης.

«Ξεκρέμαστοι» χιλιάδες εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται εποχικά, εργαζόμενοι που οι εργασιακές σχέσεις που δουλεύουν, αυτές τις μέρες άλλαξαν δραματικά, με επίσημη κυβερνητική εντολή. Η εκ περιτροπής εργασία και η κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατακόρυφη συρρίκνωση των μισθών και των μεροκάματών τους. Για αυτό το πολυάριθμο τμήμα των εργαζομένων, δεν προβλέπεται καμία απολύτως στήριξη. Θα αναγκάζονται να δουλεύουν με τους νέους όρους που επέβαλε η εργοδοσία με την κάλυψη και στήριξη της κυβέρνησης, με μισθούς που απέχουν αρκετά ακόμα και από το επίδομα των 400 ευρώ ανά μήνα, που εξήγγειλαν οι υπουργοί.

Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και μπροστά σε μία αστείρευτη πηγή απαλλαγών και ενισχύσεων προς την εργοδοσία, η κυβέρνηση αφήνει ξεκρέμαστους όσους εργαζόμενους εργάζονται στις επιχειρήσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λήγουν αυτό το διάστημα, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους που βρίσκονται με οφειλόμενα από την εργοδοσία. Σε συνθήκες πανδημίας αυτό το κομμάτι από τη μία χάνει ή δεν έχει εισόδημα και από την άλλη αδυνατεί λόγω της κρίσης να βρει δουλειά.

Τα έκτακτα μέτρα, τα οποία σχετίζονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, απαιτούν αυστηρούς ελέγχους. Ηδη υπάρχουν αρκετές καταγγελίες που αναφέρουν πως εργοδότες πιέζουν και απειλούν τους εργαζόμενους να δηλώσουν "παραίτηση", αξιοποιούν κάθε έμμεσο και πλάγιο τρόπο ώστε να μειώνουν το προσωπικό τους, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στο χαρτί ως "απόλυση". Το μέτρο της "μη απόλυσης" δεν αρκεί ως όρος και προϋπόθεση. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν αρνητική μεταβολή στο προσωπικό τους για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Αν δεν υπάρξουν εντατικές και αυστηρές διαδικασίες που θα ελέγχουν κάθε είδους εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αν σε αυτές τις συνθήκες η Επιθεώρηση Εργασίας κατεβάζει ρολά, τότε τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων αποτελούν ευχές και οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης προς την εργοδοσία είναι κούφια λόγια.

Πληθαίνουν τα «κρούσματα» εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Ηδη τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι καταγγελίες των εργαζομένων για ζητήματα μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, μισθών, εργασιακών σχέσεων και αδειών, έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας σε κάθε περιοχή είναι κυριολεκτικά απούσες, με την εργοδοσία να κάνει ό,τι θέλει.

Την ίδια στιγμή που ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει να κάτσουν σπίτι, χωρίς να προχωρούν παράλληλα σε τεστ για τον κορονοϊό, οι εργοδότες ζητούν ιατρική βεβαίωση. Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές καταγγελίες γύρω από την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή εργαζομένων που είναι μεν σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με κρούσμα αλλά δεν επιτρέπεται από τους ειδικούς να κάνουν το τεστ. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται απροστάτευτοι. Τα μέτρα που ανακοινώνουν οι ειδικοί μπλοκάρουν πάνω στις απαιτήσεις της εργοδοσίας ή βρίσκουν εμπόδιο σε άλλους νόμους που προϋπάρχουν και βρίσκονται πάνω από τις συστάσεις του ΕΟΔΥ.

(...) Το Δώρο Πάσχα, το οποίο πρέπει να καταβληθεί στο πρώτο 10ήμερο του Απρίλη. αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που την υπολογίζουν μήνες πριν. Ενα πράγμα λέμε, με απόλυτη σαφήνεια: Να μη διανοηθούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν χέρι στο Δώρο Πάσχα.

Τέλος, σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους εργαζομένους που επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα, με αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, με αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων».

Το ΠΑΜΕ καλεί «όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα "θύματα" σε συνθήκες πανδημίας». Απευθυνόμενο στα σωματεία τα προτρέπει, σε αυτές τις συνθήκες και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, «να αξιοποιήσουν όλους τους τρόπους επικοινωνίας, επαφής και συλλογικής παρέμβασης ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανυπεράσπιστος. Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογένειάς μας, τη δημόσια υγεία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org