Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιδια και χειρότερα

Σύμφωνα με καταγγελίες των υγειονομικών, πάνω από 300 είναι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, που βρίσκονται σε καραντίνα, είτε ως ασθενείς είτε ως ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού. Πρόκειται για εργαζόμενους που εκτέθηκαν στο ιό εξαιτίας της έλλειψης μέτρων και μέσων προστασίας στα νοσοκομεία, όπου τα προβλήματα και τα κενά παραμένουν μεγάλα, παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης. Το αίτημα για ουσιαστικά μέσα προστασίας των υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γίνεται ακόμα πιο επείγον όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων στον πληθυσμό, άρα και η δική τους έκθεση και ο κίνδυνος να μολυνθούν. Επιβεβαιώνεται όμως και κάτι ακόμα: Πόσο «σταγόνα στον ωκεανό» είναι οι έκτακτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του κορονοϊού, σε ένα σύστημα Υγείας ξεδοντιασμένο από προσωπικό, το οποίο και πριν από την επιδημία λειτουργούσε στο όριο. Με την εξέλιξη της επιδημίας και τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι βέβαιο ότι ακόμα περισσότεροι υγειονομικοί θα νοσήσουν ή θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν οι 2.000 προσλήψεις γίνουν στην ώρα τους, το επόμενο διάστημα το σύστημα θα είναι μια απ' τα ίδια και χειρότερα, σε συνδυασμό με την αύξηση των αναγκών για παροχή νοσηλείας και την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των υγειονομικών, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να βουλώσει τρύπες, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέφουν από την καραντίνα σε 7 και όχι σε 14 μέρες. Αλλη πραγματική λύση δεν υπάρχει: Μαζικές προσλήψεις μόνιμων τώρα στην Υγεία, μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Ο καλός φίλος

Εδώ και μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια άγρια εργοδοτική επίθεση στους χώρους δουλειάς, με απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, εκβιασμούς για την αποφυγή ακόμα κι αυτών των ελλιπέστατων μέτρων που ανακοινώνονται για την προστασία των εργαζομένων. Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που δημοσιοποιούν τα ταξικά συνδικάτα, παρεμβαίνοντας άμεσα για το συμφέρον των εργαζομένων. Καθ' ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης, η κατάσταση αυτή φέρει τη σφραγίδα της πολιτικής της, έχοντας ως προτεραιότητα τη θωράκιση των επιχειρήσεων από τις συνέπειες της επιδημίας και όχι βέβαια των εργαζομένων. Αυτό έδωσε το «πράσινο φως» στους εργοδότες να «αυτορρυθμίσουν» τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και να την προσαρμόσουν στα δεδομένα της πανδημίας, σε βάρος των εργαζομένων. Για όλες αυτές τις εξελίξεις, για τις χιλιάδες απολύσεις και τις αντεργατικές ανατροπές, για τον νέο γύρο προνομίων και ενισχύσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν είχε βγάλει μέχρι χτες ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια καταγγελία! Περιορίστηκε μόνο στη σύσταση μιας «ANTI-COVID-19 ομάδας πληροφόρησης και υποστήριξης» (!), όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα της κυβέρνησης και να κάνουν καταγγελίες για κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Μόλις χτες ενημέρωσε με δελτίο Τύπου ότι τις καταγγελίες που έχει συλλέξει θα τις προωθήσει «κατόπιν αξιολόγησης στις Αρχές»! Πρόκειται για επιβεβαίωση της απόλυτης ξεφτίλας των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, που «φωνάζουν» και μ' αυτόν τον τρόπο ότι είναι τα καλύτερα «συνεταιράκια» κυβέρνησης και εργοδοσίας, αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι ο καλός ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται...

Στην αναμπουμπούλα

Μπορεί ο λαός να στενάζει από τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού, να ανησυχεί για τα κρούσματα, όμως κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι η επιδημία αντιμετωπίζεται ως «χρυσωρυχείο ευκαιριών» από τη μεγαλοεργοδοσία. Είναι χαρακτηριστική η διαφήμιση ιντερνετικής πλατφόρμας, που απευθύνεται σε επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν «άμεση ανάγκη» από διανομέα: «Ενας επαγγελματίας διανομέας θα είναι πάντα διαθέσιμος όποτε τον χρειαστείς», αναφέρεται στη διαφήμιση, με την εταιρεία να «υπόσχεται» παροχή εργαζομένων ακριβώς στα μέτρα του εργοδότη, για όσο και όπως τον χρειάζεται. Ενα σύγχρονο δουλεμπόριο δηλαδή, που διαθέτει «ντελιβεράδες» σύμφωνα με τις «ανάγκες της αγοράς», οι οποίες αυξήθηκαν αυτήν την περίοδο των περιορισμών. Δεν είναι βέβαια δύσκολο να υποθέσει κανείς με τι «δικαιώματα» προσφέρονται αυτοί οι εργαζόμενοι, σε έναν κλάδο όπου ούτως ή άλλως ξεσαλώνει η εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία. Πόσο μάλλον τώρα, που μια εταιρεία - «μεσάζοντας» αναλαμβάνει να εφοδιάσει άλλες επιχειρήσεις με εργατικό δυναμικό, σε τιμές και όρους ευκαιρίας.

Συμπτώματα

«Αμηχανία» στο ΚΚΕ διαπιστώνει γνωστός σχολιογράφος της «Καθημερινής», επειδή κατά την άποψή του, «τα βασικότερα από τα αιτήματα» του Κόμματος για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων «ήδη τα πραγματοποιεί η κυβέρνηση, χωρίς να περιμένει τις προτροπές του "τιμημένου"». Την άποψή του δεν την ασπάζονται σίγουρα οι εμποροϋπάλληλοι, που φτύνουν αίμα σε ταμεία και διαδρόμους σούπερ μάρκετ, δουλεύοντας χωρίς ωράριο, εκτεθειμένοι στον ιό. Ούτε οι δεκάδες χιλιάδες που η εργοδοσία πρόλαβε να πετάξει στο δρόμο από τις αρχές Μάρτη και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Ούτε όσοι βγαίνουν σε «αναγκαστικές άδειες» άνευ αποδοχών και εγκλωβίζονται στους σχεδιασμούς των αφεντικών τους. Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στα σωματεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να μην φορτώσουν στους εργαζόμενους και στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους τα σπασμένα των επιχειρηματικών ομίλων. Φαίνεται όμως ότι η επιδημία του κορονοϊού επιτείνει τα αντι-ΚΚΕ συμπτώματα ορισμένων, που λιβανίζουν νυχθημερόν την κυβέρνηση και την πολιτική της.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org