Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σχεδόν 500 υγειονομικοί έχουν νοσήσει

Από τη χώρα λείπουν μάσκες, γάντια και άλλα στοιχειώδη προστατευτικά μέσα

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Στην Ολλανδία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε την Τετάρτη τα 2.000, από τα οποία οι 485 είναι υγειονομικοί, ως αποτέλεσμα ανεπαρκών μέτρων προστασίας, έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού. Στο μεταξύ, μέσα σε μια μέρα πέθαναν 15 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 58, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας (RIVM).

Οι ελλείψεις σε μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, ως αποτέλεσμα περικοπών στις κρατικές δαπάνες Υγείας αλλά και της αναρχίας της καπιταλιστικής οικονομίας, αποτελούν μείζον πρόβλημα για τα νοσοκομεία σε όλη την Ολλανδία. Γιατροί και νοσηλευτές καλούν τους πολίτες, μέσω ΜΜΕ και «κοινωνικών δικτύων», να φέρουν στα νοσοκομεία αχρησιμοποίητες μάσκες που έχουν στα σπίτια τους!

Ο πρόεδρος της Ολλανδικής Ενωσης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ντίντερικ Γκόμερς, ενημερώνοντας την Τετάρτη τους βουλευτές για τους ασθενείς με Covid-19 εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα προστατευτικών μασκών, ζήτησε δε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι υγειονομικοί δεν θα παραμείνουν χωρίς προστατευτικά εργαλεία.

Μπροστά στη σοβαρή κατάσταση, οι αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονται με την ολλανδική KLM στην Κίνα («China Eastern Airlines», «China Southern Airlines», «Xiamen Airlines») ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν 80.000 μάσκες και 50.000 γάντια στην Ολλανδία. Επίσης, περίπου 100 φυλακισμένοι σε διάφορες φυλακές της χώρας ξεκίνησαν την Πέμπτη να κατασκευάζουν «απλές βαμβακερές μάσκες», όχι μόνο για ιδία χρήση αλλά και για να προμηθεύσουν κοινωνικούς τομείς, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Συνταξιούχοι υγειονομικοί επιστρέφουν στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γκόμερς, από τους 139 ασθενείς που βρίσκονταν μέχρι την Τετάρτη στις ΜΕΘ οι μισοί είναι νεότεροι και οι άλλοι μισοί ηλικιωμένοι. «Κανένας από τους ανθρώπους που πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού δεν νοσηλευόταν στη ΜΕΘ», είπε, καθώς «η κατάστασή τους ήταν τόσο άσχημη που, σε συνεννόηση με την οικογένεια, αποφασίστηκε ότι η περαιτέρω θεραπεία δεν είχε νόημα», εξήγησε, αποκαλύπτοντας τι σημαίνει η ανθρώπινη ζωή και υγεία να μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστος - όφελος».

Ετσι, «η τρέχουσα κατάσταση στις ΜΕΘ είναι υπό έλεγχο», συνέχισε. Οι ολλανδικές ΜΕΘ έχουν περίπου 1.150 κρεβάτια και εξετάζονται μέτρα ώστε να αυξηθούν στα 1.500 - 2.000. Π.χ. ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, ανακατανέμεται το νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν κλειστά μέχρι σήμερα κρεβάτια, ενδέχεται να αγοραστεί επιπλέον αναπνευστικός εξοπλισμός.

Η πάγια έλλειψη προσωπικού στην Ολλανδία - και εξαιτίας των άσχημων εργασιακών συνθηκών, που αποθαρρύνουν αποφοίτους να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας - επιδεινώνει δραματικά τη σημερινή κατάσταση. Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας κάλεσε συνταξιούχους υγειονομικούς να επιστρέψουν προσωρινά στα νοσοκομεία, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, και περίπου 7.000 έχουν εκφράσει προθυμία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ